Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 38m2 - proszę o pomoc

giovanne

Recommended Posts

Witam, proszę was o rade w wyborze ogrzewania. Przeszukałem wiele stron ale nie uzyskałem odpowiedzi albo posty były sprzed 10 lat, a wiele się pozmieniało. Zaczynając od początku, dostałem mieszkanie z zasobów miasta (do generalnego remontu) 38m2, stary blok z cegly (brak ocieplenia), mieszkanie jest na drugim piętrze po środku (sąsiedzi po bokach, od dołu i góry ale nie wiem czy wszyscy grzeją), do ogrzania 2 pokoje, wc, kuchnia, brak gazu. Sufity planuje obniżyć do 2.5m i dać pod to 15cm wełny mineralnej a na ściane zew 10cm wełny. I tutaj pytanie jak ogrzać tanio takie mieszkanie i CWU ? Rozmyślam nad zakupem 2 piecy akumulacyjnych po 2kW (do salonu i kuchni) i jakimś prostym grzejniku do WC. Sypialnia leży pomiedzy kuchnią i salonem więc byłaby dogrzewana z dwóch stron, a do spania i tak wole mniejszą temp. (ew. wstawić tam tani konwektor żeby dogrzać ?) W mieszkaniu jest instalacja elektryczna jedno fazowa i nie ma raczej możliwości podłączenia siły ale z tego co wyczytałem grzejniki do 2kW mogą być zasilane jednofazowo (?) Początkowo myślałem jeszcze o kotle CO na paliwo stałe ale nie wiem czy to dobry pomysł ponieważ pracuje na 3 zmiany i boje się, że wiecznie bedzie tam zimno, na dodatek dochodzi brud i straciłbym trochę miejsca, a przy tak małym mieszkaniu liczy się każdy cm :) Dochodzi jeszcze jedna kwestia ale nie wiem czy brać ją w ogóle pod uwage, mianowicie miasto planuje podłączyć te bloki pod CO miejskie, podobno projekty są już wykonane ale nikt nie potrafi udzielić żadnych informacji więc nie wiem czy to w ogóle zrobią i za ile lat.. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Słyszałem, że klimatyzatory przy większych mrozach nie działają, a jako jedyne źródło ogrzewania to może być problem ? Co do maty to wejdzie jej max 2 m2, koszt mały ale czy da to rade ogrzać WC ok 4m2 ? No i czy przy takim rozwiązaniu jest sens brać taryfe G12 ? Nie miałem jeszcze styczności z takim sprzętem i wiem, że nie łatwo to obliczyć ale ile mniej więcej taki klimatyzator musi działać w ciągu doby ? Dziękuje za odpowiedz :)

Proponuję do salonu i kuchni po klimatyzatorze - obecnie każdy ma funkcję powietrznej pompy ciepła do ogrzewania, a do WC elektryczna mata grzejna na podłogę.

To bardzo dobre rozwiązanie.

Do łazienki oprócz mat elektrycznych, które pracowałyby do temperatury podłogi max 23*C (czujnik temp. podłogi) dorzuciłbym promiennik podczerwieni 300-500 W. Promiennik nad drzwiami lub suficie załączany byłby razem ze światłem w łazience. Zakładam że łazienka bez okna. Latem pewnie podłoga i promiennik wyłączone.

U siebie mam kable grzejne w łazience 8 m2 z czujką podłogową od 20 lat (nic się nie popsuło) i włączam je czasami w okresach chłodnych dni latem. To bardzo komfortowe rozwiązanie jak są małe dzieci i gdy nie ma sensu uruchamiania CO.

Domek babci 40 m2 całą minioną zimę ogrzewałem 1 szt. klimatyzatorem o mocy 2,5 kW nawet w mróz -20*C. W domku temp. 22*C.

Pozdrawiam

Cezary