Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuje profesjonalisty do ustawienia kotlowni Gdynia

kusykzy

Recommended Posts

Dzien Dobry,

Mam pewne trudnosci z uruchomieniem kotlowni. Bardzo potrzebuje kogos kto sie na tym ZNA i WIE CO ROBI a nie probuje. Niestety tak dzilal pan ktory to wszystko prubowal ustawic dotychczas.

Sytem nie jest zanadto skomplikowany wydaje mi sie.

Zalozenia sa takie:

Piec gazowy kondensacyjny buderus, czujnik pogodowy

Kominek z plaszczem wodnym ze sterownikiem

Kazdy obieg podlogowki ma wlasny sterownik otwierajacy/zamykajacy zawor w skrzynce rozdzielaczowej.

Cale ogrzewanie podlogowe (oprocz lazienek i strychu)

Ja to widze tak:

Piec ma sie wlaczac... (no wlasnie kiedy??) i grzac tak dlugo az wszystkie regulatory pozamykaja swoje zawory, cieplo nie bedzie odbierane i woda na powrocie bedzie powyzej jakiejs temp - wtedy piec sie wylaczy. I potem sie wlaczy znowu tylko nie wiem kiedy bo tych czujnikow jest 14.

Dodatkowo kiedy napalimy w kominku i temperatura w plaszczu bedzie wystarczajaca ma sie uruchomic pompa miedzy kominkiem a wymiennikiem (woda w plaszczu jest w obiegu zamknietym).

Jesli zdazy sie napalic w kominku kiedy wszystkie pomieszczenia sa nagrzane to cieplo musi zostac jakos odebrane najlepiej do zasobnika CWU wydaje mi sie.

Czy jest tu ktos z 3miasta kto potrafi taka kotlownie popodlaczac?

pzdr

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

NO i znalazl sie ktos taki, Przyszedl popatrzyl. tu mowi trzeba zmienic, tu trzeba zmienic tu wstawimy sprzeglo tu komputrek i wszystko cacy. Zadna w sumie sztuka a na pewno nie rzezba. Pompy od podlogowki zalalczaly sie bo artysta rzezbiaz wlasnie podlaczyl je po prostu tam gdzie pompa pieca i za kazdym razem jak grzalo cwu to pompy n apodlogowke tez sie wlaczaly.

Zycze wszystkim wiecej szczescia.

Pzdr