kokoszno 01.06.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Cześć, Monter doprowadził u mnie rurę miedzianą 1,5 cm z gazem do pomieszczenia kuchennego. Rura idzie pod sufitem, potem w dół w rogu pomieszczenia.Instalator zamontował zawór odcinający na końcu rury na wysokości ok. 50 cm od podłogi. Chciałbym zmienić jednak położenie zaworu na ok. 30cm pod sufitem (w miejscu obecnego zaworu będzie szafka narożna i bardzo ciężko będzie się do niego dostać). Instalator powiedział jednak, że zawór nie może być tak wysoko i musi zostać tak jak jest. Czy to jest prawda? Czytałem przepisy odnośnie gazu i nic takiego tam nie ma, a obecne położenie zaworu to katastrofa. Główny zawór od gazu jest oczywiście w skrzynce przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 września 2015 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z 2015 r. poz.1422.)§ 173. 1. Przy instalowaniu urządzeń gazowych należy spełnić następujące warunki: 1) urządzenia gazowe należy połączyć ze stalowymi lub miedzianymi przewodami instalacji gazowej na stałe lub z zastosowaniem elastycznych przewodów metalowych, 2) zawór odcinający dopływ gazu do urządzenia należy umieścić w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane urządzenie gazowe, w miejscu łatwo dostępnym, w odległości nie większej niż 1 m od króćca przyłączeniowego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoszno 01.06.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Dzięki Greengaz Właśnie czytałem ustawę dokładniej i też to zauważyłem Rozumiem, że zawór musi być max 1m od płyty gazowej, a czy są jakieś odległości minimalne? W jakiej najmniejszej odległości od płyty może być zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 01.06.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Dzięki Greengaz Właśnie czytałem ustawę dokładniej i też to zauważyłem Rozumiem, że zawór musi być max 1m od płyty gazowej, a czy są jakieś odległości minimalne? W jakiej najmniejszej odległości od płyty może być zawór? Nie ma. W zasadzie to instalację należy zrobić zgodnie z projektem, w którym powinny być naniesione odległości. Za poprawne wykonanie instalacji, zgodne z projektem, odpowiada instalator oraz kierownik budowy z uprawnieniami gazowymi dokonujący wpisu do dziennika budowy. Aby otrzymać gwarancję na kuchenkę gazową podłączenia powinien dokonać instalator z uprawnieniami, który również sprawdzi poprawność instalacji. Kuchenka nie musi być podłączona na sztywno. Można użyć przewodu giętkiego /atest/, co może zwiększyć pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts