stich32 01.06.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam wszystkichRemontuję dom i mam do wyburzenia ścianę projektant wyliczył że dwuteownik 200 wystarczy na podparcie. Natomiast ja bym chciał aby strop był podparty w kilku miejscach ale cieńszym dwuteownikiem. Czy jest taka możliwość i czy to ma jakieś znaczenie w późniejszych pracach. chodzi mi o poddasze teraz jest nie używana ,ale w przyszłości chciałbym aby było. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.06.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Nie prościej dopytać projektanta? Zna temat odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.06.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 zależy od rodzaju stropu...a reszta tak jak pisze jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 01.06.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 zależy od rodzaju stropu...a reszta tak jak pisze jajmar generalnie też mocniejsze sa dwuteowniki heb, pewnie moćna zredukować przekrój na rzecz własnie heba a nie zwykłego dwuteownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 08.06.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Chodzi o to że projektant miał być również wykonawcą. Chciał załatwić sprawę szybko bo jego firma wygrała przetarg na budowę osiedla domków jednorodzinnych. W rezultacie zrezygnował.Nowy majster który ma wykonać prace jest tylko budowlańcem i usilnie przekonuje mnie że lepiej jest zrobić belkę z żelbetonu ale od góry. Belka ma być połączona z płytą stropową za pomocą śrub z podkładkami. Szukałem w internecie takiego rozwiązania i nie znalazłem. Bardzo proszę powiedzcie czy takie rozwiązania się stosuje i czy są bezpieczne. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.06.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 A możesz tak od początku do końca opisać problem. Co masz co chcesz zrobić. Może jakieś rysunki zeskanuj wklej tu pooglądamy ktoś coś doradzi, na chwile obecna ja nie rozumiem w czym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 08.06.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 OKStary dom z pustaka chasiowego wszystkie ściany wewnętrzne i zewnętrzne mają taką sama grubość 25cm (szerokość pustaka) plus tynk. Chcę wyburzyć wewnętrzną ścianę ,aby z dwóch pomieszczeń zrobić jedno. W miejsce wyburzonej ściany miał być wstawiony dwuteownik 200 (tak wyliczył projektant). Ja chciałem żeby ta belka była jak najwęższa. Chciałem żeby zamiast jednej wstawić kilka. Projektant miał także być wykonawcą, niestety zrezygnował.Drugi fachowiec zaproponował wylanie belki żelbetowej na poddaszu mocując ja z płytą śrubami.Czy można tak wzmocnić strop i czy to jest bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.06.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 OK Stary dom z pustaka chasiowego wszystkie ściany wewnętrzne i zewnętrzne mają taką sama grubość 25cm (szerokość pustaka) plus tynk. Chcę wyburzyć wewnętrzną ścianę ,aby z dwóch pomieszczeń zrobić jedno. W miejsce wyburzonej ściany miał być wstawiony dwuteownik 200 (tak wyliczył projektant). Ja chciałem żeby ta belka była jak najwęższa. Chciałem żeby zamiast jednej wstawić kilka. Projektant miał także być wykonawcą, niestety zrezygnował. Drugi fachowiec zaproponował wylanie belki żelbetowej na poddaszu mocując ja z płytą śrubami. Czy można tak wzmocnić strop i czy to jest bezpieczne? Chcesz najwęższą i chcesz kilka tzn będzie szeroko czy chcesz najniższą ...? Podwieszenie stropu bez konkretnego projektu tego elementu nie brałbym sie za takie zabiegi, stary strop bałbym sie podwiesić na śrubach, może jakiś profil od dołu i wtedy podwieszanie.... ogólnie trudne do realizacji i ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 17.06.2016 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 witam ponownieDzisiaj zakończyli wylewać belkę , została wylana od góry. Do belki wsadzili 12 drutów fi 16 jak zapytałem czy nie są zbyt grube odpowiedź : panie my wiemy co robimy . A ja proszę powiedzcie czy wiedzą co robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.06.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 witam ponownie Dzisiaj zakończyli wylewać belkę , została wylana od góry. Do belki wsadzili 12 drutów fi 16 jak zapytałem czy nie są zbyt grube odpowiedź : panie my wiemy co robimy . A ja proszę powiedzcie czy wiedzą co robią? Nie podajesz wymiarów belki ale 12 # 16 obstawiam w ciemno że brak właściwej otuliny. Czyli ktoś nie wie co robi. Ilo cięte strzemiona, co ile, w ilu warstwach te pręty masz fotki tego ustrojstwa? Jakieś pręty odgięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 18.06.2016 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Do wylewania nadciągów z kotwami do stropu nie bierze się ktoś kto nie wie co robi.Takie belki są podwójnie zbrojone aby przenieść pubktowe siły. 6dołem 6 górą, w układzie 4 plus dwa.Strzemiona idą z fi8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 18.06.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Belka ma wymiary wysokość 25cm szerokość 30cm długość 950cm. W miejscu wyburzonej ściany 470 cm od dołu zamontowali 7 podkładek o średnicy 22 cm przykręconych szpilkami średnicy 18cm , które wygięli pod kątem około 30 stopni. Reszta belki spoczywa na płycie która jest podparta od dołu ścianą. Strzemiona wykonane z drutu 6 rozstaw co 50 cm. Czy ta belka jest prawidłowo zazbrojona i czy te szpilki mają prawidłowy kąt wygięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.06.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 ^I te prety zbrojeniowe rozlozyli rownomiernie po obwodzie ?Z tego co czytam, to uwazam, ze kolesie raczej nie wiedza co do konca robia, przede wszystkim jezeli nie ma ograniczenia od gory to to wymiary belki 25 cm wys na 30 szer dobieral amator, zeby belka miala swoja nośność to belka musiiec np 40 wys na 20 szerokość, strzemiona co 50 cm to z kolei smiech na sali i ten kto to dobieral w ogole nie ma pojeciac o scinaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 19.06.2016 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 To co teraz mam zrobić ?Czy po usunięciu stempli sufit się zawali? Ekipa wydawała się wiarygodna w okolicy wybudowali kilka domów od podstaw i na razie nikt się nie skarży tylko poleca następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 19.06.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Ten temat to chyba dla jaj. Nigdy nie uwierze w to że strzemiona są co 50 cm...to jest nawet niewykonalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 20.06.2016 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Nie rozumiem ? Jeśli strzemiona to te kwadratowe druty do których przywiązali pręty 16 to rozstaw był co 50 cm. Jak mam rozumieć niewykonalne za dużo czy za mało, dobrze czy źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.06.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Belka ma wymiary wysokość 25cm szerokość 30cm długość 950cm. Do wylewania nadciągów z kotwami do stropu nie bierze się ktoś kto nie wie co robi. I co nadal myślisz że ten co to robił wie co robi? Belka za niska, za rzadko strzemiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.06.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 jajmar zakładając prawdę autora to jest źle. Ale jakoś ta prawda jest dla mnie dziwna, ktoś kto robi domy czy cokolwiek to ma podstawy w nawyku i nikt nawet pomocnicy nie dadzą strzemion co 50 cm. Czy też podawanie wymiarów podkładek i kotw...które na 100 procent nie są takie jak podaje. Dlatego wole się powstrzymać od osądu . Ale gdym zobaczył takie coś w rzeczywistości to najpierw włosy by mi się zjeżyły , potem wiązanka niecenzuralnych słów a potem rozbieranie tego...a ekipa z wilczym biletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stich32 21.06.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Andrzej 733 masz prawo nie wierzyć. Jeśli chodzi o kotwy to są zwykłe nagwintowane szpilki 18 a podkładki to kółka z blachy o grubości jakieś 8mm grubości.Widzę że mam poważny problem! Powiedzcie co mam teraz zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 22.06.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 ^^Zapodaj zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts