khorne86 01.06.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam mam następujące pytanie czy istnieje jakiś kruczek w prawie który mógł by i pomoc w uzyskaniu pozwolenia na przydomową oczyszczalnie ścieków? pytam gdyż żeby podciągnąć kanalizację mam aż 120m co przy kwocie najtańszej instalacji wyniesie mnie ok 13tyś więc nie jest to ekonomiczne dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.06.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 A bez kruczka sie nie da? MPZP nie pozwala, czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khorne86 01.06.2016 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 własnie nie daja zezwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.06.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ale kto i co? Napisz konkretniej z jakiego powodu. MPZP czy może fakt, że teren jest skanalizowany? Składałeś zgłoszenie do powiatu? Jeśli tak to co odpisali? Jakie masz wymiary działki i o jaki rodzaj oczyszczalni wnioskowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Np. u mnie (Piaseczno) w technicznych warunkach zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków, wydawanych przez gminę, jest jasny zapis że szambo szczelne do momentu wybudowania kanalizacji sanitarnej (to jest status z 2007 i być może coś się zmieniło, nie sprawdzałem ostatnio). I to w zasadzie przekreśla szansę na POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khorne86 02.06.2016 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Sprawa wygląda następująco dom stoi w SSO w projekcie mam w oryginale szambo w trakcie budowy zrobili 120 m od mojego domu kanalizacje chciałem zainstalować przydomowa oczyszczalnie i zrobić dren ale w tym przypadku trzeba robić projekt zastępczy i nie wiadomo czy dadzą zgodę na to za niedługo będę chciał robić przyłączę wody która również trzeba 120m ciągnąc więc zastanawiam się czy nie zrobić kanalizacji ale to koszt woda 120x 60 zł za m =7200zł a kanalizacja aż 12000tys wiec jest jest to b.kosztowne,więc wolał bym przydomówke i potrzebuje jakąś podpore w sensie kruczka typu iz jesli wykonanie instalacji kanalizacyjnej przekracza jakas kwote to mozna zrobic przydomowke czy istnieje cos takiego/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.06.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 A jakie zwyczaje panują w Twoim powiecie? Dowiedziałeś sie? Bo niektóre starostwa nie wymagają w tym przypadku tworzenia projektu zastępczego, tylko zwykłego zgłoszenia budowy oczyszczalni. Dowiedz się najpierw, co by się nie martwić na zapas. Złóż też wniosek do wydanie warunków technicznych przyłącza do kanalizacji. Przy 120 m bardzo możliwe, że dostaniesz informacje o braku technicznych możliwości podlaczenia się- więc bedziesz miał kolejny argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.06.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) ceny oczyszczalni ( choć nie wiem czy aktualne ? ) :http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/ile-kosztuje-budowa-przydomowej-oczyszczalni-sciekow,38_7059.html... + projekt, pozwolenie z ochrony środowiska, itpwg mnie jest to poważniejsza instalacja od podciągnięcie w tym wypadku 120m kanalizacji, a i koszty są wg artykułu jw porównywalne.... projekt zamienny - jak najbardziej, ponieważ oczyszczalnia wprowadza zmiany w zagospodarowaniu z możliwością objęcia działek sąsiednich obszarem oddziaływania obiektu Edytowane 2 Czerwca 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.06.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 A u mnie w powiecie oczyszczalnię o wydajności do 7,5 m3 można budować na zgłoszenie, bez projektu, wystarczy rysunek z zaznaczeniem odległości od granic działki. Widać co kraj to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.06.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 co kraj to obyczaj chyba tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 03.06.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 co kraj to obyczaj chyba tak Może oddziaływać na nieruchomości sąsiednie. Z tego co pamiętam 30 m2 od czyszczalni zakaz studni i odwrotnie. Dlatego wszystko zależy od powierzchni działki i lokalizacji na niej oczyszczalni. Jeżeli strefa oddziaływania wychodzi na działki sąsiednie to wtedy sprzeciw od zgłoszenia i tryb pozwolenia na budowę. Taka procedura było u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.06.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Tak, studnia może być minimalnie 30m od drenażu, 15m od osadnika gnilnego. Więc drenaż musi się kończyć 25m od granicy, co by sąsiad mógł po swojej stronie 5m od granicy studnię wywiercic. Czyli trzeba mieć dużą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khorne86 03.06.2016 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 u mnie wymagaja projekt zastępczy;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts