Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o kruczek prawny

khorne86

Recommended Posts

Witam mam następujące pytanie czy istnieje jakiś kruczek w prawie który mógł by i pomoc w uzyskaniu pozwolenia na przydomową oczyszczalnie ścieków? pytam gdyż żeby podciągnąć kanalizację mam aż 120m co przy kwocie najtańszej instalacji wyniesie mnie ok 13tyś więc nie jest to ekonomiczne dla mnie

Np. u mnie (Piaseczno) w technicznych warunkach zaopatrzenia w wodę i odprowadzenia ścieków, wydawanych przez gminę, jest jasny zapis że szambo szczelne do momentu wybudowania kanalizacji sanitarnej (to jest status z 2007 i być może coś się zmieniło, nie sprawdzałem ostatnio). I to w zasadzie przekreśla szansę na POŚ.

Sprawa wygląda następująco dom stoi w SSO w projekcie mam w oryginale szambo w trakcie budowy zrobili 120 m od mojego domu kanalizacje chciałem zainstalować przydomowa oczyszczalnie i zrobić dren ale w tym przypadku trzeba robić projekt zastępczy i nie wiadomo czy dadzą zgodę na to za niedługo będę chciał robić przyłączę wody która również trzeba 120m ciągnąc więc zastanawiam się czy nie zrobić kanalizacji ale to koszt woda 120x 60 zł za m =7200zł a kanalizacja aż 12000tys wiec jest jest to b.kosztowne,więc wolał bym przydomówke i potrzebuje jakąś podpore w sensie kruczka typu iz jesli wykonanie instalacji kanalizacyjnej przekracza jakas kwote to mozna zrobic przydomowke czy istnieje cos takiego/?

A jakie zwyczaje panują w Twoim powiecie? Dowiedziałeś sie? Bo niektóre starostwa nie wymagają w tym przypadku tworzenia projektu zastępczego, tylko zwykłego zgłoszenia budowy oczyszczalni. Dowiedz się najpierw, co by się nie martwić na zapas.

Złóż też wniosek do wydanie warunków technicznych przyłącza do kanalizacji. Przy 120 m bardzo możliwe, że dostaniesz informacje o braku technicznych możliwości podlaczenia się- więc bedziesz miał kolejny argument.

ceny oczyszczalni ( choć nie wiem czy aktualne ? ) :

http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/ile-kosztuje-budowa-przydomowej-oczyszczalni-sciekow,38_7059.html

... + projekt, pozwolenie z ochrony środowiska, itp

wg mnie jest to poważniejsza instalacja od podciągnięcie w tym wypadku 120m kanalizacji, a i koszty są wg artykułu jw porównywalne.

... projekt zamienny - jak najbardziej, ponieważ oczyszczalnia wprowadza zmiany w zagospodarowaniu z możliwością objęcia działek sąsiednich obszarem oddziaływania obiektu

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

co kraj to obyczaj

chyba tak ;)

Może oddziaływać na nieruchomości sąsiednie. Z tego co pamiętam 30 m2 od czyszczalni zakaz studni i odwrotnie. Dlatego wszystko zależy od powierzchni działki i lokalizacji na niej oczyszczalni. Jeżeli strefa oddziaływania wychodzi na działki sąsiednie to wtedy sprzeciw od zgłoszenia i tryb pozwolenia na budowę. Taka procedura było u mnie.