Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozpoczęcie budowy na papierze

alt

Recommended Posts

Poroszę o poradę!!!

Po otrzymaniu pozwolenia na budowę przez 1,5 roku nic nie robiłem. Na razie nie mogę rozpocząć budowy ze względów finansowych, a wiem, że pozwolenie jest ważne przez 2 lata. Chciałbym rozpocząć budowę tylko formalnie abym nie stracił pozwolenia. Czy można takie coś zrobić i co powinienem załatwić, jakie są koszty.

Bardzo dziękuję za informacje.

:)

Wynajmi geodetę - niech Ci wytyczy fundamenty (wpis do dziennika) - a następnie usuń warstwę humusu (wpis do dziennika). Na wszelki wypadek zrobiłbym jeszcze wykop (oczywiście wpis do dziennika), ale taki powiedzmy 1mx1mx1m (nie zapomnij go ogrodzić, choćby taśmą). A potem wpis o wstrzymaniu inwestycji.

Myślę że nie jest to jakiś kosmiczny koszt.

Robisz zgłoszenie o rozpoczęciu robót, bierzesz dziennik budowy, musisz

podać kierownika budowy ( szukaj znajomego który ma uprawnienia )

i startujesz. Bierzesz geodetę do tyczenia, on robi pierwszy wpis i budowa własnie ruszyła. I dalej robisz powolutku co możesz lub chcesz, np. wykopy, etc.

Pozdro

J

A potem wpis o wstrzymaniu inwestycji.

1) Co daje wpis w DB o wstrzymaniu inwestycji? I czy musi być?

2) Moim zdaniem oprócz wpisów do dzienika budowy potrzebne jest jeszcze ZGŁOSZENIE rozpoczęcia budowy i oświadczenie kierownika budowy o przyjęciu obowiązków do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego.

3) No i oczywiście sprawdź czy masz pozwolenie PRAWOMOCNE. Tzn jest pieczątka, że pozwolenie się uprawomocniło. Bo potem będzie cieżko Ci to odkręcić.

Zlu