Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dynamiczny grzejnik rewersyjny - czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

madejp

Recommended Posts

Witam.

Kupuję dom w stanie deweloperskim. Niestety ma on instalacje pod piec gazowy i częściową podłogówkę. A ja chcę zamontować pompę ciepła (między innymi dla tego że grzeje, ale też chłodzi). Chciałem kuć wylewki i dołożyć ogrzewanie na całej powierzchni podłóg, ale fachowiec od pomp ciepła zaproponował mi coś co w folderze ATLANTIC nazywa "dynamiczny grzejnik rewersyjny" PANAMA. Wygląda to nieźle bo bez kucia zapewniało by działanie pompy w optymalnym zakresie temperatur, ale wygląda na to, że do działania musi mieć stale włączony wentylator, który zawsze będzie choć trochę szumiał.

Czy ma ktoś z takim rozwiązaniem do czynienia? Z googlania wynika, że jest już od ponad roku na rynku, ale znalazłem tylko materiały marketingowe.

_John, Dzięki. Teraz widzę, że to nie jest jakiś unikat na rynku i co mnie cieszy można mniej pieniędzy wydać. :)

cezary.pl, Żeby zrobić w ścianach, to musiałbym kuć tynki i od nowa je kłaść - z dwojga złego wolałbym kuć podłogę i mieć przyjemne ogrzewanie podłogowe.

fachma19, A na czym polega ten mój błąd? Że chcę mieć chłodno w domu w upały? :) Jakie inne rozwiązanie powinienem przyjąć?

A mam jeszcze pytanie, czy instalacje CO zrobiona pod ogrzewanie nadaje się do chłodzenia, czy to na etapie montażu trzeba ją jakoś inaczej izolować?