Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PAGEN, OKNOPLAST, VEKA - które okna + rolety zewnętrzne

Recommended Posts

Witam,

Mury już stoją, strop w budowie, przyszedł czas na wybór okien i jak zawsze w życiu żeby nie było za łatwo, jest zbyt duży wybór ;)

Potrzebuję 10szt. okien:

- 2500x2300 - przesuwne PSK - 2 szt

- 1200x1250 - pojedyncze - 1 szt

- 1500x1500 - podwójne - 1 szt

- 2100x1200 - podwójne - 1 szt

- 2400x2300 - okno stałe - 1 szt

- 1000x2050 - pojedyncze - 1 szt

- 900x1200 - pojedyncze - 3 szt

Dostałem 3 oferty na w/w okna:

- OKNOPLAST PLATINIUM EVOLUTION 2 z montażem - prawie 20tyś.

- OKNA NA PROFILU VEKA SOFTLINE 82 - 16tyś.

- PAGEN BLUEVOLUTION 82 MD ARTLINE (Bruegmann-Salamander) -17tyś.

Które wybrać? Które najlepsze?

Wiem, wiem, ciężko odpowiedzieć :/

Z wizyt w salonach sprzedaży, informacji z ulotek i internetu mój ranking wygląda następująco PAGEN-OKNOPLAST-VEKA

Zgadzacie się z moim wyborem?

Teraz rolety zewnętrzne podtynkowe. Również od dystrybutorów okien dostałem wycenę rolet, średnio koszt to 10tyś. Interesują mnie rolety elektryczne, sterowane z pilota z silnikami przeciążeniowymi. Jak wygląda instalacja elektryczna takich rolet? Wystarczy tylko wyprowadzić kable zasilające 230V? Całe sterowanie jest w środku kasety z roletą czy trzeba jakieś dodatkowe puszki porobić? Centralka steruje radiowo roletami czy po kablu?

Wybaczcie naiwne pytania ale jestem zielony z prądem ;)

Za wszelką pomoc z góry serdeczne dzięki.

Rolety już o nich poczytałem i myślę że nie będzie z nimi problemów. Jakich producentów rolet polecacie?

Co do okien to jadę jutro jeszcze raz na rekonesans do salonów, dowiem się więcej ;)

Mam 4 ofertę:

- Aluplast Ideal 4000, 5 kom.

- Ovlo Classic, 6 kom. okucie Siegienia

..Mam 4 ofertę:

- Aluplast Ideal 4000, 5 kom.

- Ovlo Classic, 6 kom. okucie Siegienia

Patrząc na nazwy komponentów tej oferty to jest to pewnie jedna z najtańszych propozycji jakie dostałeś..

Patrząc na nazwy komponentów tej oferty to jest to pewnie jedna z najtańszych propozycji jakie dostałeś..

dokładnie są tańsze o około 2,5 tyś od Veki, 3,5 tyś od Pagen i 6 od Oknoplastu.

Jutro jadę raz jeszcze wszystko obejrzeć razem z żoną ;) będzie kontrola wyglądu, estetyki itp. ;)

Porównując wszystkie propozycje, przeglądając foldery i specyfikacje oraz cenę to przekonuje mnie Pagen/Veka później Oknoplast bo jest droższy no i znalazłem temat okien Platinium Evolution 2 odnośnie dodatkowej komory, piszą że to starszy profil 5 komorowy w którym podzielono 1 komorę na dwie przez co obie nie spełniają swoich funkcji gdyż są mniejsze niż 5mm.

Jakie są wasze opinie?

Ok, masz rację, jak we wszystkim trzeba realnie podchodzić do sprawy a nie opierać się na opiniach pismaków, teraz to już wszystkie artykuły są pisane pod zamówienie ;)

Po dzisiejszym rozpoznaniu na placu boju pozostały

- PAGEN BLUEVOLUTION 82 MD ARTLINE (Bruegmann-Salamander, okucia Wikhaus activpilot)

- okna Witraż z Białegostoku (profil Veka Softline 82, okucia MECO ).

Odpuściliśmy Aluplast i Ovlo, Oknoplast na 90% też ze względu na wygląd profilu.

• 2 months później...
Ewcia, to co napisałas to jest bez sensu. Niestety. Podalas kwotę i nazwę profilu. To kompletnie nic nie znaczy. Obawiam sie ze jak trafisz d osalonu, w którym będą wiedzieli o czym mowia (nie tylko cena i chwytliwa nazwa), to poznasz wartości znacznie wyższe..