Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy na tynkach

Recommended Posts

Witam

Po miesiącu pojawiły się rysy na ścianach , mają mniej niż 0,5mm , takie jak włos. Są pionowe, skośne i poziome. Tynk CW maszynowy a na to feinputz. Obrzutka była , nawet tam gdzie dana była siatka , rysy są.

Czy te rysy grunt i farba zakryje ? ( tak twierdzi tynkarz ) jeżeli nie jest to normalne to co mogli zrobić źle ?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie podobnie jak u Ciebie popękało na styropianie i jeszcze w paru innych miejscach. Akurat na styro będzie fototapeta. Farba nie przykryła. W innych miejscach położyłem gładź. Fachowiec namawiał mnie by tynk położyć na styro w garażu. Cieszę się, że nie dałem się namówić.

A ja mam tynk na suficie garażu , gdzie jest styropian i po roku, żadnej ryski ( garaż był robiony wcześniej )

U mnie nie będzie gładzi , już jest położona szlichta czyli gładź taka zacierana maszyną z padem z gąbki

Mówisz , że grunt i farba nie zakryje napewno ? próbowałeś ?

A ja mam tynk na suficie garażu , gdzie jest styropian i po roku, żadnej ryski ( garaż był robiony wcześniej )

U mnie nie będzie gładzi , już jest położona szlichta czyli gładź taka zacierana maszyną z padem z gąbki

Może u Ciebie farba się sprawdzi, u mnie nie pokryła rys.

Jeżeli to wyszło na tynkach c/w to podejrzewam że tynk był albo za twardy (zbyt mocny) albo nagle dostał wilgoci i zaczął wiązać bardzo szybko. Zwykle się jedno z drugim wiąże. Zbyt dużo cementu, zbyt mało wapna, do tego kupa chemii mająca zapewnić plastyczność gwarantuje takie skutki. Do tego wystarczy by chłopaki narzucały za jednym "zamachem" zbyt dużo.

Czy farba da radę? Nie wiem... Jeśli skurcz będzie większy jak "elastyczność" farby - to nie.

U mnie też tynk na docieplonym suficie w garażu oraz malowanie na tynk c-w, bez gładzi.

Reklamacji nikt ci nie uzna, producent stwierdzi, że nie został zachowany reżim technologiczny i tzw. sztuka budowlana. A rysy i ich pomalowanie: patrz co się z nimi dzieje, w teorii w normalnych warunkach cement twardnieje 28 dni... jeśli jednak było sucho to jak dostanie tzw. lewej wody to różne cuda mogą się dziać...

W kwestii reklamacji do tynkarzy: masz z nimi podpisaną umowę i jesteś nie rozliczony? Jeśli tak to może coś ugrasz, jeśli nie to się dowiesz: my tak od zawsze i tylko Pan gitare zawracasz in się tylko panu nie podobie a takie ryski są bo być muszą...

W kwestii farby: każda farba ma jakąś elastyczność a ryska to przerwa i w pewien sposób "naciągnięcie" farby w jednym czy kilku miejscach i to od wytrzymałości i elastyczności powłoki zależy co będzie...

Możesz dawać grunty srunty i inne... To że masz rysy bierze się ze skurczów cementu, czyli tego że : albo było za dużo cementu (bo był tani) albo zasady "im mocniejszy tynk tym lepiej", a to nie zawsze takie proste. Lub wypadku że wilgoci do pełnego wiązania było za mało. Przyszła lewa i cementu zaczął robić co trzeba - wiązać. Grunt służy wzmocnieniu podłoża i ograniczeniu czy dokładniej " ograniczeniu i wyrówananiu chłonności". Tu ani jedno ani drugie nie zachodzi, a zagruntowanie ściany nijak skurczom nie zapobiegnie. Farby - zależy od tego jaki jest tynk (skurcze) i od tego jak elastyczne są powłoki które tworzą farby. A to - powie ci producent.