Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysy na tynkach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Jak jest tynk nałożony to tynkarze mogą sobie jedynie rysy pooglądać. Teoretycznie nałożenie kolejnej warstwy tynku po tym jak stara dojdzie do siebie, może zakończyć problem. Pytanie co z malowaniem i farbami - w tym nie siedzę tak mocno.

Jak już to całą ścianę. Poza tym poczekać aby tynk / szlichta miała 28 dni, ew. jeszcze sprawdzić zwilżając tynk czy miał wystarczająco wiele wilgoci. Jeśli będzie strzelał - zwilż. Jak już tego nie będzie - kolejna warstwa, może być delikatna cienka, ale daj po całej ścianie. To jest moja opinia - potem będzie łatwiej przygotować podłoże pod kolejne etapy.

Niech podadzą nazwę gruntu... I do tego jeszcze co on może a co nie. Uwaga: jeśli skurcze pojawiły się bo pojawiła się wilgoć, to może być to dopiero początek... Bo beton jak / zaprawa / cement jak ma mało wody to wolniej wiąże, dostanie wodę - przyśpiesza. Jeśli było suchawo, to może nie mieć swej realnej wytrzymałości. Grunt niemal na pewno ograniczy wchłanianie wilgoci, czyli zapobiegnie lub spowolni skurcze, a jeśli nie było tyle wilgoci - to okaże się że tynk nie będzie miał pełnej wytrzymałości....

Balto, ten środek to fillprimer

http://www.baumit.pl/produkty/wyprawy-wierzchnie/podkad-gruntujcy/baumit-fillprimer.html

Tynkowanie było przed majówka, akurat było chłodno bo padały deszcze. Okna były rozszczelnione na górze a na dole na mikro (tak mi kazał)

Po równo miesiącu pojawiły się rysy, przez kilka dni wyszły wszystkie i fotek pory więcej się nie pojawiły. W tym okresie od maja do czasu gdy ukazały się wszystkie rysy, na budowie nie było nic robione, więc wilgoć raczej się nie zmieniała zbytnio. KB był i mówił że z tynkiem jest wszystko ok w sensie, że nie jest odparzony.

Tynkarz powiedział że gwarantuje że po tym gruncie nie będzie nic widać. Naprawa by wyglądała tak, że by powiększal pęknięcia i je wypełniał ale to już potem może być widoczne po malowaniu.

• 1 month później...
Narazie nie widać rys tam gdzie dałem grunt baumitu ale pytam ponieważ pisaliście, że żaden grunt tego nie przykryje.

Gładź na 600m2 ścian to koszt prawie tyle co tynków?

Też mam trochę rys na tynku c-w i nawet nie staram się tego maskować. Malowanie większość z nich kryje, maluję zwykłym dekoralem. Gładzi nie robiłem i nie zamierzam. Moim zdaniem malowanie bezpośrednio na tynk ma swój niepowtarzalny urok a gładź, no cóż, wszędzie tak samo sterylna. Pozdrawiam.

Mój KB mówił ( co pewnie nie do końca jest prawda) , że tynki CW z gotowych worków bardzo często pękają i farba to kryje bo to rysy skurczowe.

Masz takie same rysy jak u mnie czy mniejsze? Sufit gdzie jest teriva ma bardzo dużo rys

Na suficie nie ma rys. Na ścianach natomiast podobne do Twoich. Emulsja dobrze kryje.