Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica poziomów wylewki przy ogrzewaniu podłogowym

ddmm

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie wylewania posadzek z mixokreta i mam dylemat odnośnie różnicy poziomów. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe, w salonie i pokojach planuję położyć panele laminowane, natomiast reszta pomieszczeń to gres. Wiadomo, że panel ma ok 7-8mm, a gres 10mm, przy czym pod gres pewnie pójdzie jeszcze z 5mm kleju. Pod panele tylko podkład. ok. 2-3mm. Tym sposobem robi mi się różnica poziomów - łączna grubość posadzki z paneli to 10mm, natomiast gresu 15mm.

Jak rozwiązać ten problem? Tam gdzie będą panele robić posadzkę 5mm wyżej? Wykonawca twierdzi, że pod panele i deskę barlinecką robi się taki sam poziom jak pod płytki. Nie do końca mnie to przekonuje - przy panelach bez ogrzewania można położyć dowolnie gruby podkład, natomiast przy podłogówce już nie konieczne...

Coś doradzicie?

Połóż panele 10mm, a te 5mm kleju pod plytki to przesada chyba ze bedzie krzywo

takze ja by robil jeden poziom i bedzie dobrze

Inna sprawa to estetyczne polaczenie paneli i gresu

daj moze cos takiego https://www.google.pl/search?q=listwa+z+progowa&espv=2&biw=1366&bih=653&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_mofq64nNAhUGYJoKHXlbAy8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=listwa+progowa+%C5%82%C4%85cz%C4%85ca&imgrc=NUkPGdMw69gDuM%3A

tylko juz musisz na etapie ukladania plytek to zamontowac

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

To ja się podłączę.

Co zrobić w przypadku, kiedy w jednej części mieszkania mam położony gres (~14mm z klejem), a w pozostałej planuję położyć parkiet (~10mm)? Jak poradzić sobie z taką różnicą poziomów między jednym a drugim rodzajem podłogi? Czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie? Niestety nie pomyśleliśmy o tym na etapie robienia wylewki. :/