Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Chciałbym sie dowiedzieć co jest lepszą i wydajniejszą opcją do ogrzania mojego mieszkania. Piec musi być zasadniczo mały zeby zmiescił sie na około 1m2 - bedzie on sie znajdował w toalecie na klatce schodowej, która jest nie używana (w załączniku schemat). Mieszkanie składa ze ślepej kuchni, łazienki, składzika oraz 2 pokoi (jeden przerobiony z kuchni widoczny na schemacie). Co bedzie lepszą opcją do ogrzania tego mieszkania i wydajniejszą?

asd.jpg

https://forum.murator.pl/topic/211488-mieszkanie-42m2-w-kamienicy-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-czy-kaloryfery/

A jeśli bym taki piec dał? Fizycznie się zmieści w pomieszeniu - http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/kotly-piece/kotly-na-paliwa-stale/kociol-c-o-resika-8-kw.html

Poradzi on sobie z ogrzewaniem podłogowym w całym mieszkaniu? Bo nie wszędzie bym mógł dać kaloryfer z uwagi na brak miejsca np w kuchni... A może było by dobrym rozwiązaniem dać kaloryfery i na powrocie gdy woda będzie już ostudzona zrobić pętle jak w ogrzewaniu podłogowym w kuchni?

Co tym kotłem bedzie sterowało i całym systemem grzewczym .Kaloryferów nie łaczy sie spływami do zasilania podłogowki powinno to byc wszystko na osobnym niezaleznym podłaczeniu z mozliwoscia sterowania i kontroli temperatury , ;):rolleyes:
Mylisz się, to są zwykle kominy, kiedyś w kuchni był do nich podłaczony piec kaflowy, sąsiad w piwnicy ma też w innym kanale piec c.o. Ja chcę się podpiąć do tego samego komina do którego był piec kaflowy podłączony tyle że nie w kuchni tylko zaadaptować do tego pomieszczenie na korytarzu, wskazane na planie...