Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można pomalować farbą elewacyjną ścianę z siatką zaciągniętą klejem?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam spory dylemat dotyczący ukończenia ściany zewnętrznej. Ściana nie jest ocieplona (i niestety nie będzie), jest położona siatka z klejem; przymierzamy się do drugiej warstwy kleju. Zastanawiamy się nad pomalowaniem farbą elewacyjną bez nakładania tynku (czyli było by: kle-siatka-klej-klej-grunt-farba). Dlaczego? Kilka osób nam tak poradziło ale ja mam cały czas wątpliwość czy takie rozwiązanie będzie trwałe i estetyczne. Ściany nie jest dużo (w sumie 50m2), nie pada na nią deszcz; nie jest to domek wolnostojący ale owa ściana jest 'główną' (w sensie wejściową), brak jezior i drzew w okolicy.

Jeśli tynk lub jakiś inny podkład jest wymagany proszę o radę, jaki.

Z góry dziękuję bardziej doświadczonym w temacie forumowiczom!

moc mozna, nikt Cie przed trybunalem stanu za to nie postawi :)

ale jezeli efekt bedzie taki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?246190-Dla-tych-kt%C3%B3rzy-wymyslili-sobie-klej-malowany-farba-elewacyjna

....

ma chronic przed peknieciami, zgadza sie. to co widzisz na zdjeciu to klej pomalowany farba.

w Twoim przypadku jezeli warstwa zbrojaca czyli siatka z klejem nie wymaga napraw:

Putzgrunt610

+ tynk

no i teraz do wyboru:

mineralny malowany

akrylowy (beeeee)

silikatowy (no raczej nie)

silikonowy (moze byc)

i zdecydowanie NIE wszystkei "SISI" AKRY-SIlikony itd....