pablo19 02.06.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Witam wszystkich W związku z tym że lubię majsterkować przy aucie wpadłem na pomysł aby w moim małym garażu wybudować kanał o wymiarach 450x120x180cm. Mój garaż to drewniana dostawka do poniemieckiej stodoły. Wykop miałby miejsce na całej długości ściany stodoły w odległości ok. 80 cm od ściany. Niestety mam pewne wątpliwości czy budowa kanału w tym miejscu to dobry pomysł ponieważ ściana stodoły jest popękana – prawdopodobnie przez naciskający dach garażu, słyszałem także że ława fundamentowa poniemieckich budynków nie jest zbyt głęboko osadzona w ziemi . Kolejną wadą jest to że podłoże w garażu jest raczej piaszczyste. Obawiam się że, gdy zrobię wykop głęboki na prawie 2 metry w tak bliskiej odległości od ściany stodoły może spowodować że ściana np. obsunie się lub pęknięcie się powiększy lub co gorsze zabezpieczenie wykopu nie wytrzyma nacisku i nastąpi obsunięcie gruntu. Proszę o info czy moje wątpliwości są słuszne oraz czy wykonanie takiego kanału jest bezpieczne. Niestety garaż jest dość niski więc musiałbym kopać go ręcznie. Dla lepszego zobrazowania dołączam zdjęcia oraz rysunek mocno poglądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.06.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Jeżeli piasek to ryzyko bez zabezpieczania. Domowym sposobem miżesz to zrobić w następujący sposób. Robisz 2 m wykopu liniowego tam gdzie na btć ściana jabału , zalewasz 1.5 m. Potem robisz przerwe 1.5 m i kolejny taki wykop, potem po Alaniu tych oddalonych łączysz je.A potem to już tylko zrobić resztę kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts