Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kanału w pobliżu ławy fundamentowej

Recommended Posts

Witam wszystkich

W związku z tym że lubię majsterkować przy aucie wpadłem na pomysł aby w moim małym garażu wybudować kanał o wymiarach 450x120x180cm.

Mój garaż to drewniana dostawka do poniemieckiej stodoły. Wykop miałby miejsce na całej długości ściany stodoły w odległości ok. 80 cm od ściany.

Niestety mam pewne wątpliwości czy budowa kanału w tym miejscu to dobry pomysł ponieważ ściana stodoły jest popękana – prawdopodobnie przez

naciskający dach garażu, słyszałem także że ława fundamentowa poniemieckich budynków nie jest zbyt głęboko osadzona w ziemi .

Kolejną wadą jest to że podłoże w garażu jest raczej piaszczyste.

Obawiam się że, gdy zrobię wykop głęboki na prawie 2 metry w tak bliskiej odległości od ściany stodoły może spowodować że ściana np. obsunie się lub

pęknięcie się powiększy lub co gorsze zabezpieczenie wykopu nie wytrzyma nacisku i nastąpi obsunięcie gruntu.

Proszę o info czy moje wątpliwości są słuszne oraz czy wykonanie takiego kanału jest bezpieczne.

Niestety garaż jest dość niski więc musiałbym kopać go ręcznie.

Dla lepszego zobrazowania dołączam zdjęcia oraz rysunek mocno poglądowy.

rysunek podglądowy.JPG

16e73e46e9a365bemed.jpg

115583e48173bacfmed.jpg

4ac22dc4fc656c05med.jpg

f7e87eebf5c7806cmed.jpg

Jeżeli piasek to ryzyko bez zabezpieczania. Domowym sposobem miżesz to zrobić w następujący sposób. Robisz 2 m wykopu liniowego tam gdzie na btć ściana jabału , zalewasz 1.5 m. Potem robisz przerwe 1.5 m i kolejny taki wykop, potem po Alaniu tych oddalonych łączysz je.

A potem to już tylko zrobić resztę kanału.