MariuszP 14.07.2002 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2002 Witajcie, na poczatek wielkie gratulacje dla Marcina R. Tak wstepnie policzylem to na sam dom wydał jakies 120tys. to calkiem niezle. Mam klka pytan co do planow budowy: 1) Czy taniej i lepiej jest wybudowac dom metoda tradycyjna (porotherm) czy skorzystac z gotowych konstrukcji domow? Ostatnio znalazlem firme WOLF i oferuja domy 100m2 za okolo 120tys. zl. 2) Planuje budowe malego parterowego domku, max 100m2. Co byscie polecili, aby wyszlo w miare dobrze i tanio? Chodzi mi o technologie budowania. 3) Czy jest szansa, ze zmieszcze sie w 120tys zl budujac metoda gospodarcza? Osobiscie mam czasu troche i moge pobiegac i sam zalatwiac rozne sprawy, a nie zatrudniac od poczatku do konca forme. Jak myslicie ile moze wyniesc mnie budowa domku 100-110m2, parterowy, bez piwnicy z wylaniem betonu? Pozdrawiam wszystkich MP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 14.07.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2002 Jeśli rozważasz gotowe elementy to zobacz tutuaj:http://www.unibud.com.pl/pol/Mają serię futura (ok 700PLN/m2) do samodzielnego wykończenia systemem gospodarczym.Mi się spodobało ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 15.07.2002 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Maco: rzeczywiście super oferta, dzieki, wszystko w najbliższym czasie wezme pod uwage. Poki co, szukam działki pod Wrocławiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.07.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Daj znać jak co wybierzesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 28.07.2002 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Przejrzałem dzisiaj ponad 1200 projektów domkow i już z żoną zadecydowaliśmy się wybrając projekt prostego domku "Obłok": http://www.apa-domy.com.pl/Oblok/projekt3.htm Co myślicie o nim? Wg kosztorysu w wykonaniu firmy stan surowy zamkniety z wylaniem fundamentów, koszt jego wyniesie 113 tys. zl. Ja cześć prac wykonam metodą gospodarczą, więc trochę wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 28.07.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Jak dla mnie wiata jako przedłużenie dachu nie jest najlepszym pomysłem (niepotrzebny koszt i jakoś mi nie leży). Dyskwalifikujące projekt - bez względu na gust - są natomiast 2 pokoje na poddaszu: 7.2 m2 (!) i 5.6 m2 (!!!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 28.07.2002 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 O tej wiacie nie myslalem jako garazu, to ladnie wyglada, a konstrukcja tego jest na tyle prosta, ze nie podniesie bardzo kosztow. O pokojach na gorze tez juz myslalem. Odpowiednio poprzemieszczam scianki i zlikwiduje garderobe (zrobi sie ja gdzies indziej). Poza tym, gora bedzie wykonczona w przyszlosci, oprocz lazienki. W pierwszym etapie potrzebuje tylko doolna czesc domku + lazienka na gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 29.07.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Garderoba ma zaledwie 1m2 - niewiele zyskasz.... Możesz natomiast trochę zyskać na łazience - jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszP 29.07.2002 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2002 Projekt dołu pozostanie bez zmian, bo nam sie taki podoba. Gore przerojektujemy tak, ze wyjda dwa wieksze pokoje + schowek na pierdoly a lazienka pozostanie bez zmian. To nam w zupelnosci na dlugi okres wystarczy. Teraz kwestia zakupu projektu: co potrzebuje dostac z projektem, aby koszt jego mogl zostac wliczony jako wklad wlasny do budowy? Planuje najpozniej na jesien zakup dzialki. Przez zime chce zalatwic wszystkie papierkowe sprawy, aby w marcu-kwietniu wystartowac z budowa. Uda mi sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts