Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krzywa wylewka samopoziomujaca

boro69

Recommended Posts

Witam. Czy może ktoś mi wytłumaczyć na chłopski rozum jak sprawdzić poprawność wykonania wylewki samopoziomującej?

Mam wylaną wylewkę materiałem Weber.floor plus. Czytałem, że prawidłowość wykonania wylewki polega na przyłożeniu łaty 2m i odchylenia powierzchni podkładu od płaszczyzny poziomej nie powinny przekraczać 2 mm długości łaty i 5 mm na całej długości lub szerokości pomieszczenia. Czytałem również że odchylenie od poziomu na poziomnicy położonej w dowolnym miejscu nie mogą przekraczać 1mm/1m. Czy tutaj chodzi o prześwity między powierzchnią poziomnicy a powierzchnią wylewki?

U mnie wygląda to następująco. Przykładam poziomnicę 1 m lub 1,5 m równolegle do ściany i mimo, że poziom jest zachowany to w niektórych miejscach prześwit miedzy poziomnicą a wylewką jest większy.

Natomiast jeśli przyłożę poziomnicę 1m prostopadle do ściany to poziom zjeżdża i aby go wyrównać muszę pod jeden koniec poziomnicy podłożyć 1 cm żeby pokazała poziom.

Jednym słowem w zależności od sposobu przyłożenia poziomnicy albo mam poziom i wtedy prześwity w niektórych miejscach są większe niż 2 mm albo nie mam prześwitów, ale nie mam poziomu.

wylewka poziom 4.jpg

wylewka poziom.jpg

poziom wylewki.jpg

poziom wylewki 2.jpg

poziom wylewki 3.jpg

Witam. Czy może ktoś mi wytłumaczyć na chłopski rozum jak sprawdzić poprawność wykonania wylewki samopoziomującej?

Mam wylaną wylewkę materiałem Weber.floor plus. Czytałem, że prawidłowość wykonania wylewki polega na przyłożeniu łaty 2m i odchylenia powierzchni podkładu od płaszczyzny poziomej nie powinny przekraczać 2 mm długości łaty i 5 mm na całej długości lub szerokości pomieszczenia. Czytałem również że odchylenie od poziomu na poziomnicy położonej w dowolnym miejscu nie mogą przekraczać 1mm/1m. Czy tutaj chodzi o prześwity między powierzchnią poziomnicy a powierzchnią wylewki?

U mnie wygląda to następująco. Przykładam poziomnicę 1 m lub 1,5 m równolegle do ściany i mimo, że poziom jest zachowany to w niektórych miejscach prześwit miedzy poziomnicą a wylewką jest większy.

Natomiast jeśli przyłożę poziomnicę 1m prostopadle do ściany to poziom zjeżdża i aby go wyrównać muszę pod jeden koniec poziomnicy podłożyć 1 cm żeby pokazała poziom.

Jednym słowem w zależności od sposobu przyłożenia poziomnicy albo mam poziom i wtedy prześwity w niektórych miejscach są większe niż 2 mm albo nie mam prześwitów, ale nie mam poziomu.

prześwity mierzy się między dwoma punktami podparcia łaty kontrolnej np. poziomicy. Nie dozwolone jest mierzenie nierówności powierzchni w ten sposób jak na twoim zdjęciu...

• 2 weeks później...

W poprzednim poście wstawiłem nowe zdjęcia z pomiarów, tym razem chyba prawidłowo zrobionych. Prześwity miedzy łatą a powierzchnią wylewki w najniższych punktach wynoszą między 4-5,5 mm - mierzone klinem z podziałką milimetrową.

Chcę na podłodze położyć panele, ale żadna firma przy takich prześwitach nie da gwarancji na montaż. Według ich wymogów prześwity nie mogą przekraczać 2 mm na 1 m lub 2 mm na 2 m łacie w zależności od firmy.

Producenci paneli również zakładają maksymalne prześwity 2 mm na 1 m.

Czy jak dam podkład pod panele 5 mm to będzie ok czy podkład nic nie da?

Edytowane przez boro69
literówka

• 1 year później...

Odświeżam stary temat, bo mam taki sam problem.

Była wylewka cementowa bardzo nierówno zrobiona.

Wylaliśmy na to wylewkę samopoziomującą i są miejsca, gdzie po położeniu poziomicy jest szczelina między punktami podparcia 2-5 mm.

Można kłaść już panele, czy jeszcze raz trzeba wylewkę lub masę wyrównującą?

Wylewka była robiona ceresit cn69 (1mm-10mm), producent zalecał 6l wody na 25kg, jednak masa nie rozlewała się sama dobrze.

• 4 years później...