Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt - ilość materiałów

Recommended Posts

Jak w projekcie doszukać jaka jest potrzebna ilość jakich materiałów na poszczególne etapy dla wycen materiałów? U mnie jest dokładne zestawienie drewna, jest też zestawienie stali. Do tego są powierzchnie różnych ścian, ale bez fundamentów. Na rysunkach jest zaznaczone jedynie jaki materiał gdzie przychodzi.

Ja rozumiem, że nie jest napisane, ale w takim razie skąd brać te ilości przy zamówieniach w hurtowni. Dla mnie to kompletna nowość. Dodam, że do projektu poprosiłem o kosztorys. Suma wyszła kosmiczna, ale architekt zapewnił, żeby się nie przerażać bo kosztorysy zawsze są zawyżone. Nie mniej jednak w/g kosztorysu wyszło mi np. 3500 bloczków na fundamenty gdzie hurtownia w jakiś sposób wyliczyła, że połowę mniej. Chciałbym zatem mieć jasną sytuację jak zamawiać materiał. Czy wykonawca będzie mówił ile czego zamówić, czy to może zadanie dla kierownika budowy, czy też samemu trzeba jakoś wyliczać w oparciu może właśnie o to co powiedzą hurtownie?

Ja rozumiem, że nie jest napisane, ale w takim razie skąd brać te ilości przy zamówieniach w hurtowni. Dla mnie to kompletna nowość. Dodam, że do projektu poprosiłem o kosztorys. Suma wyszła kosmiczna, ale architekt zapewnił, żeby się nie przerażać bo kosztorysy zawsze są zawyżone. Nie mniej jednak w/g kosztorysu wyszło mi np. 3500 bloczków na fundamenty gdzie hurtownia w jakiś sposób wyliczyła, że połowę mniej. Chciałbym zatem mieć jasną sytuację jak zamawiać materiał. Czy wykonawca będzie mówił ile czego zamówić, czy to może zadanie dla kierownika budowy, czy też samemu trzeba jakoś wyliczać w oparciu może właśnie o to co powiedzą hurtownie?

To wszystko się liczy, kto to zrobi to kwestia komu za to zapłacisz, ani kierownik ani ekipa ani hurtownia nie ma takiego obowiązku, zliczania ilości materiałów. Jak sam nie potrafisz -zleć. Jeżeli masz kosztorys to z niego powinno wynikać ile czego.