Gontowy 13.11.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Papa nie przepuszcza pary wodnej. Jak izolacją termiczna pod nią od strony 'mieszkalnej' przepuszcza tą parę, to paroizolacją pod ociepleniem oraz szczelina powietrzna pod deskowaniem (do wydmuchania wody która i tak się przebije) są nieodzowne. Inne rozwiązania oznaczają poważny remont w okresie 5ciu lat od zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 14.11.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Czytając różne artykuły i pytając ludzi na forum nt ocieplenia poddasza, jeszcze nie spotkałem się aby ktoś twierdził, że szczelina wentylacyjna jest niepotrzebna. Co ciekawe, firmy "piankarskie" na ogół są zgodne co do tego, że można psikać prosto na deski, bo punkt rosy nie wytworzy się w miejscu styku piany ze sztywnym poszyciem. Widać, że opinie są sprzeczne.Mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji, ale chyba prewencyjnie zrobię tą szczelinę wentylacyjną. Paroizolację też położę, a na pewno w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.11.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Czytając różne artykuły i pytając ludzi na forum nt ocieplenia poddasza, jeszcze nie spotkałem się aby ktoś twierdził, że szczelina wentylacyjna jest niepotrzebna. Co ciekawe, firmy "piankarskie" na ogół są zgodne co do tego, że można psikać prosto na deski, bo punkt rosy nie wytworzy się w miejscu styku piany ze sztywnym poszyciem. Widać, że opinie są sprzeczne. Mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji, ale chyba prewencyjnie zrobię tą szczelinę wentylacyjną. Paroizolację też położę, a na pewno w łazience. Słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 14.11.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Słusznie. To własne zdanie czy poparte czymkolwiek? Pisałem, że dzwoniłem do kilku różnych dystrybutorów celulozy oraz do jednego polskiego producenta celulozy + dwóch okolicznych wykonawców.KAŻDY powtórzył mniej więcej to samo - szczelina przy celulozie nie jest potrzebna. przy zastosowaniu paroizolacji aktywnej. Ci ludzie się pod tym podpisują. Firm z nazw chyba nie ma po co wymieniać To, że jakiś instalator z małej firmy może za 5 czy 10 lat już zwinąć interes nie znaczy, że producent/ dystrybutor również się zwinie. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 14.11.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 ... KAŻDY powtórzył mniej więcej to samo - szczelina przy celulozie nie jest potrzebna. przy zastosowaniu paroizolacji aktywnej. Ci ludzie się pod tym podpisują... Ale przepisy (Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki) wymagają: § 321 We wnętrzu przegrody (nieprzezroczystej przegrody zewnętrznej) nie może występować narastające w kolejnych latach zawilgocenie spowodowane kondensacją pary wodnej. Powyższy wymaganie uważa za spełnione jeżeli sprawdzenie wykona się wg Polskiej Normy PN-EN ISO 13788. Czyli oprócz ustnych zapewnień i "podpisywaniem" się można obliczeniowo sprawdzić poprawność warst dachu bez pustki powietrznej. Masz takie obliczenia ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.11.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 To własne zdanie czy poparte czymkolwiek? Pisałem, że dzwoniłem do kilku różnych dystrybutorów celulozy oraz do jednego polskiego producenta celulozy + dwóch okolicznych wykonawców.KAŻDY powtórzył mniej więcej to samo - szczelina przy celulozie nie jest potrzebna. przy zastosowaniu paroizolacji aktywnej. Ci ludzie się pod tym podpisują. Firm z nazw chyba nie ma po co wymieniać To, że jakiś instalator z małej firmy może za 5 czy 10 lat już zwinąć interes nie znaczy, że producent/ dystrybutor również się zwinie. Pozdrawiam Karol Przecież nikt nie wspominał o ociepleniu celulozą, temat wątku również o tym nie mówi. Zresztą temat był wałkowany już wielokrotnie przez dobre kilka lat. Przy celulozie może i szczelina jest nie potrzebna, ale w temacie wątku jest pianka + deskowanie przykryte papą. W takim układzie szczelina wentylacyjna będzie konieczna, lub wymiana papy na folię wysokoparoprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SteFun 04.12.2018 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Witam.Po przeczytaniu tego wątku mam dylemat.Otóż mój dach jest deskowany, na tym papa a na tym gont bitumiczny. Zamierzałem psiknąć piankę otwarto-komórkową od środka między między krokwie, bezpośrednio na deskowanie... sugerowałem się opisami ze stron wykonawców a za parę dni mam dogadać temat z wykonawcą.Po Waszych postach zwątpiłem. Sprawa jest o tyle nietypowa że nie mówimy w moim przypadku o budynku mieszkalnym a o garażu...Co sądzicie o zaaplikowaniu pianki PUR bezpośrednio na deski w takiej sytuacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.12.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Witam. Po przeczytaniu tego wątku mam dylemat. Otóż mój dach jest deskowany, na tym papa a na tym gont bitumiczny. Zamierzałem psiknąć piankę otwarto-komórkową od środka między między krokwie, bezpośrednio na deskowanie... sugerowałem się opisami ze stron wykonawców a za parę dni mam dogadać temat z wykonawcą. Po Waszych postach zwątpiłem. Sprawa jest o tyle nietypowa że nie mówimy w moim przypadku o budynku mieszkalnym a o garażu... Co sądzicie o zaaplikowaniu pianki PUR bezpośrednio na deski w takiej sytuacji??? Żeby poważnie odpowiedzieć, to napisz czy garaż jest ogrzewany, czy jest dobudowany do ogrzewanego domu (t.zn. czy jezt w garażu sporo 'ciepłej' pary wodnej). I co powoduje że pytasz tylko o dach, czy ściany już są izolowane? Jak izolować tylko dach, to lepiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SteFun 05.12.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Witam. Garaż jest w miarę możliwości ocieplony: mam w podłodze 10cm styropianu, ściana z porothermu 24cm (czy może 25cm) + 5cm styropianu. Mam zrobiony GWC który uruchomiłem w zeszłą zimę i przy -13stC dawał mi nadmuch do wnętrza z dodatnią temperaturą. Jest zasilany solarem i napędzają to 2x35W wentylatory 150mm. Temperatura mi nie spada poniżej zera ale latem mocno się nagrzewa wewnątrz od dachu. To właśnie mnie popchnęło do pomysłu z PURem otwarto-komórkowym. W sumie nie jest to jakiś warsztat usługowy, mam tam blat roboczy itp. do sporadycznego majsterkowania. Do tego na zimę wstawiłem właśnie piec na stałe paliwa z nadmuchem ciepłego powietrza ale ogrzewany w ten sposób będzie rzadko, wtedy tylko gdy się będzie majsterkować. Zamysł był taki aby nie było w nim poniżej zera, w miarę możliwości stała temperatura... Garaż jest, można powiedzieć... wolno stojący. Jest połączony dachem z innym nieogrzewanym budynkiem gospodarczym a dzieli je wiata gdzie tez można zaparkować auto np. syna... W garażu trzymam starsze auto, oczko w głowie. Panowie, dzisiaj (06.12) muszę podjąć decyzję... PZDR Edytowane 6 Grudnia 2018 przez SteFun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 06.12.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 W opisanym trybie eksploatacji nie zapowiada się dużo pary. Nie lubie piany, ale uważam że z warstwy 5-10 cm ocieplenia będziesz się cieszył (cieplej, oraz w lecie nie gorąco) przez 3-5 lat. Polecam ocieplić również górę ścian 15-25 cm w dól od szczytu, bo po ociepleniu dachu tu będzie 'słaby punkt'.Sprawdź czy wełna 5-8 cm nie okaże się tańsza.Ja bym kupił w markecie kilka-(naście) puszek zwyklej piany montażowej pistoletowej z wydajnaścią z puszki 70 litrów (t.zn. 1,4 m2 warstwy izolacji grubej 5 cm z lambdą 0,036) i zrobiłbym to samodzielnie.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SteFun 06.12.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 To jednak zlecę to fachowcowi, nie mam zbytnio czasu się w to bawić, wiecznie jestem w delegacji... Ostatnio cały urlop spędziłem w garażu na wykończeniówce, kopaniu, kładzeniu kabli itp...Dzięki za odpowiedź.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.12.2018 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Kontynuując temat: jestem po rozmowie z jednym wykonawcą piany oraz z moim KB: najpierw na oględziny przyjechał wykonawca (profesjonalna firma - autoryzowany wykonawca markowej piany Icynene). Twierdzi, ze nie ma sensu robić szczeliny wentylacyjnej, bo kondensatu miedzy deskami a pianą nie bedzie. Wynika to z tego, że pianka przylega szczelnie do desek i szpar miedzy nimi tworząc jednorodną przegrodę - punktu rosy w tym miejscu nie ma. Robili już dużo dachów z deskowaniem i papą - wszędzie natryskiwali pianę na dechy. Kilka dni później odwiedził mnie mój KB (facet bardzo doświadczony i obeznany z nowym technologiami typu piana, pompy ciepła, reku itp). Potwierdził to samo - kondensatu miedzy deskami a pianą nie będzie. Zapytałem więc o wilgoć, która mogłaby wejść od strony pomieszczenia i utknąć na papie, która jej nie wypuści na zew. W domach jednorodzinnych nie ma co z tym przesadzać, bo to nie sauna - plyta GK, folia paroizolacyjna oraz sama piana o grubości ok 20cm nie wpuszczą jej do desek i więźby. Wentylacja pomieszczeń też jeszcze pomoga w usuwaniu wilgości z pomieszczeń. Wspomniał również że, zeby ta szczelina wentylacyjna spełniała swoją role, to musiałbym zrobić wlot od okapu (wylot w kalenicy juz mam), czyli wpuszczać lodowate powietrze między deski pianę. Wg niego może nawet dochodzić do sytuacji, że deski mogą się oszronić w mroźne zimy, co przy słabym wietrze może spowodować ich zawilgocenie - no i masz - skutek zatem odwrotny do oczekiwanego. Bądź tu zatem mądry: wcześniej byłem już jedną nogą po stronie zrobienia szczeliny wentylacyjnej, a teraz wiem że nic nie wiem.Umówiłem się jeszcze z dwoma innymi wykonawcami (jeden z polecania, podobno dobry fachowiec), więc zobaczmy co oni powiedzą. Dam znać. Czas na podjęcie decyzji odnośnie zrobienia tej szczeliny jeszcze mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 07.12.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Intuicja podpowiada mi, że przy pianie szczelina raczej jest konieczna. Co do braku możliwości wystąpienia punktu rosy między pianą a deskowaniem - może i racja, może i faktycznie będzie to przegroda jednorodna przy takim szczelnym wypełnieniu ale co z drugą stroną deskowania? PS. Wiadomo, każdy swoje chwali, ci od aplikacji piany powiedzą, że nie ma nic lepszego, ci od celulozy dokładnie takie samo mają zdanie o swoich produktach aczkolwiek wątpliwości zdecydowanie mniej przy tym drugim. Mam nadzieje w tym miesiącu zasypać poddasze i nigdy tego nie żałować. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.12.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) ale co z drugą stroną deskowania? tym się nie martwimy, bo połać dachowa od zew. czyli główne krycie dachu jest wentylowane. Dokładnie wygląda to tak, że na papie sa nabite kontrały, na to łaty i potem dachówka, blacha itp. Zatem między dachówką a papą jest szczelnia z wlotem od okapu (zasłonięte tzw wróblówką) i wylotami z dachówek wentylacyjnych oraz samych szczelin między dachówkami. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez AG_home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 11.12.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 KB oraz drugi wykonawca doradzili, aby położyć folię paroizolacyjna aktywną zamiast zwykłej foli paroizolacyjnej PE (żółta). Dzięki temu ewent. wilgoć, która weszła by do ocieplenia od środka pomieszczenia, mogłaby do niego wrócić (na tej zasadzie działają folie aktywne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.12.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Też będę stosował folię aktywną, akurat do celulozy isofloc active, masakra z ceną. Juz kupiłem. Katalogowo 1600netto za wałek 3x50 mb. Udsło mi się to kupić za ok 1400 brutto. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 12.12.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 masakra z ceną. Juz kupiłem. Katalogowo 1600netto za wałek 3x50 mb. Udsło mi się to kupić za ok 1400 brutto. Czemu kupiłeś taką drogą folię? Ceny kształtują sie ok 2-2,5 pln za mkw. Np tutaj rolka 75 mkw za 171 pln: https://folnet.pl/towar/ventia-vb-aktywna-paroizolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.12.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 A gdzie parametry tej paroizolacji? Gdzie sd, który jest najważniejszy? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 12.12.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Nie jestem producentem tej folii. Tu w podobnej cenie, również PAROTEC, producent akurat tutaj podał sd = 10 +/-3:https://folnet.pl/towar/parotec-active-aktywna-paroizolacja-kopia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.12.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Zdałem się na opinię instalatora (nie robi tylko na isofloc'u więc nie chodzi o sprzedaż itd)https://www.derowerk.pl/isofloc-tasmy-i-folie/folia-parochronna-isofloc-active/ jak widać, sd 0,25-25 czyli szeroki zakres. Taką tańszą jak ten parotec czy coś od corotop'a pewnie kupię na plaskie sufity (luźny nasyp) zamiast zwykłej żoltej po 100zł/50mkw. Kupiłem kiedyś dwa takie wałki bo myślałem, ze to dobra folia. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts