Citerek 03.06.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Witam wszystkichChciałbym zaczerpnąć rady ponieważ jestem na etapie kupowania działki a w tych tematach jestem niezorientowany.Otóż właściciel zapewnia mnie, że działka jest budowlana.W księdze wieczystej ta działka ma wpisany sposób korzystania R Działki rolne.W wypisie z rejestru gruntów w opisie użytku to grunty orne RV.Ta działka ma ok 800m2 powstała z podziału większej działki na 2 działki.Działka przed podziałem miała warunki zabudowy na zbudowanie 2 domów jednorodzinnych WZ byly ostateczne przed 30.04.16 aczkolwiek w gminie Pani powiedziała, że po podziale trzeba ponownie wystąpić o WZ i powinna to być formalność(chociaż wiadomo jakie mamy urzędy)i czy nie bedzie to problemem jeśli wystapie o nie teraz po 30.04.16.Działka nie ma MPZP lecz w zaświadczeniu w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ta działka ma oznaczenie MN3 -tkanka miejska z usługami.Moje pytanie brzmi czy na tej działce bedzie mozna sie budować i czy będzie trzeba ją odrolnic a co za tym idzie jaki może być koszt takiego przedsięwzięcia.Dziękuję z góry za udzielone informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna.K 20.07.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Wszystko zleży od tego, gdzie znajduje się ta działka i jak jest opisana w planie zagospodarowania.Przy pewnej wielkości działki nie jest również potrzebne załatwianie formalności. Może warto sprawdzić artykuły na ten temat: http://www.wizjerprawny.pl/porada/budowa-na-gruncie-rolnym-bez-decyzji-o-odrolnieniu-moze-byc-kosztowna Również o odrolnieniu, ponieważ może się przydać: http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/odrolnienie-dzialki-jak-dzialke-rolna-przeksztalcic-w-budowlana-krok-po-kroku,132_7489.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts