Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynkowanie wnętrz

Recommended Posts

ja po podliczeniu kosztów zaczynam się skłaniać do przyklejenia na ścianę płyt KG Wygląd mi się nie podoba ale cena już tak

Też tak miałem robić na początku, różnica wychodziła 4kpln (3kpln na g-k kontra 7kpln tynki), ale jednak zdecydowałem się na tynki. Na początku jak zrobili 2 sypialnie to jeszcze mnie serce bolało o te 7kpln, ale teraz, jak skończyli to wiem, że słusznie wybrałem. Pomyśl ile się narąbiesz z tym g-k. Poza tym w sumie tynki gipsowe wyszły mnie 4kpln, bo 3kpln to i tak i tak bym wydał... Jeśli w ogóle można to tak liczyć ;)

• 3 weeks później...
ERŚ: kluczowym położenie jest w odpowiedni sposób i odpowiedniej grubości wszystkich dwóch lub trzech warstw (szpryca, narzut, gładź) a nie jedynie szprycy...

Szanowny Panie,

Oczywiście ma Pan rację. Aby uzyskać efekt równych i gładkich ścian, należy wykonać wszystkie warstwy starannie. „Szpryca” jest pierwszą warstwą, dlatego przy jej wykonaniu trzeba zwrócić szczególną uwagę na dokładność. Jeżeli pierwsza warstwa zostanie wykonana poprawnie, kolejne będzie łatwiej aplikować.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

ERŚ: ech... poprawnie o dokładnie znaczy tyle, że chodzi o sam skład każdej warstwy (może być taki sam, różniąc się jedynie grubością wypełniacza), grubości (szpryc ma za zadanie wyrównanie największych dziur do "jako tako", narzut - słabszy - wyrównanie w zasadzie na gładko, a gładź - zupełnie na gładko. Osobiście widziałem ścianę zrobioną tą metodą gdzie po 3 m. łatą nie chciała przejść kartka papieru...

Uwaga: Jaki ze mnie Pan - nie jestem ani królem,a ni nawet satyrem. Tutaj jestem po prostu Balto, w cywilnym życiu, nieco inaczej ;) Uważam, że brudź jest wypity ;)

• 4 months później...
Witam. Moje pytanie z kolei dot. kolejności wykonania tynków wewnątrz i elewacji (ocieplenia) na zewnątrz. Jak uważacie i czy ma to jakieś znaczenie? Ja zauważyłem, że pustak jeszcze nie ocieplony z zewnątrz wraz z chwilą opadów nasiąka wilgocią (oczywiście Ameryki nie odkrywam). Jak więc będzie się zachowywał tynk narzucony od wewnątrz na takiej ścianie? Czy dla jego późniejszej wytrzymałości będzie to miało znaczenie i jakie?

• 3 weeks później...
ERŚ: ech... poprawnie o dokładnie znaczy tyle, że chodzi o sam skład każdej warstwy (może być taki sam, różniąc się jedynie grubością wypełniacza), grubości (szpryc ma za zadanie wyrównanie największych dziur do "jako tako", narzut - słabszy - wyrównanie w zasadzie na gładko, a gładź - zupełnie na gładko. Osobiście widziałem ścianę zrobioną tą metodą gdzie po 3 m. łatą nie chciała przejść kartka papieru...

Uwaga: Jaki ze mnie Pan - nie jestem ani królem,a ni nawet satyrem. Tutaj jestem po prostu Balto, w cywilnym życiu, nieco inaczej ;) Uważam, że brudź jest wypity ;)

Zgadza się. Trzy, dobrze wykonane warstwy pozwolą na uzyskanie estetyczne wykończenia powierzchni. Zapraszam do dalszej dyskusji:)

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka