Citerek 03.06.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Witam wszystkichChciałbym zaczerpnąć rady ponieważ jestem na etapie kupowania działki a w tych tematach jestem niezorientowany.Otóż właściciel zapewnia mnie, że działka jest budowlana.W księdze wieczystej ta działka ma wpisany sposób korzystania R Działki rolne.W wypisie z rejestru gruntów w opisie użytku to grunty orne RV.Ta działka ma ok 800m2 powstała z podziału większej działki na 2 działki.Działka przed podziałem miała warunki zabudowy na zbudowanie 2 domów jednorodzinnych WZ byly ostateczne przed 30.04.16 aczkolwiek w gminie Pani powiedziała, że po podziale trzeba ponownie wystąpić o WZ i powinna to być formalność(chociaż wiadomo jakie mamy urzędy)i czy nie bedzie to problemem jeśli wystapie o nie teraz po 30.04.16.Działka nie ma MPZP lecz w zaświadczeniu w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ta działka ma oznaczenie MN3 -tkanka miejska z usługami.Moje pytanie brzmi czy na tej działce bedzie mozna sie budować i czy będzie trzeba ją odrolnic a co za tym idzie jaki może być koszt takiego przedsięwzięcia.Dziękuję z góry za udzielone informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.06.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 WZ trzeba nowe zmienił się nr działki i wymiary. Najbezpieczniej aby właściciel działki wystąpił o WZ a po uzyskaniu przepisał na Ciebie można zawrzeć warunkową umowę przedwstępną. Trzeba będzie choć część działki przeznaczoną pod zabudowę wyłączyć z produkcji rolnej ale to indywidualna sprawa z V klasą nie powinno być problemu zależy jeszcze od pochodzenia gleby mineralna lub inna należy zapytać w starostwie czy będzie bezpłatna do 500 m.lub do całości .... Jeśli chcesz budować na kredyt to niestety ani na działkę ani na budowę możesz nie dostać kredytu w obecnej chwili warto wszystko rozpatrzyć przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Citerek 03.06.2016 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedź.Właśnie w banku dla nich niby ważne jest to studium uwarunkowań co tam jest zapisane jeśli nie ma MPZP .Ale muszę się zorientować jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts