Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Beton na strop???

Recommended Posts

Witam,

pytanko jak w temacie, dziś właśnie przywieżli mi belki i pustaki stropowe więc niedługo zalewamy to wszystko czy B-20m będzie ok a może mocniejszy??

Dawid.

a jaki masz w projekcie?

min. B15, B20 będzie OK- ja mam B20, mocniejszy B25- ?

Witam.

Rozważania na temat, czy B15, czy B20? wydaja sie byc w tym temacie malo zasadne. Dlaczego? Otoz, z konstrukcyjnego punktu widzenia pewnie B15 spokojnie wystarcza. Niemniej jednak nalezy pamietac, ze klasa betonu okreslana jest na probkach, ktore sa zawibrowane i przechowywane w warunkach laboratoryjnych. To znaczy w temperaturze 18stC i wilgotności powyzej 90% Beton dojrzewa w tych warunkach przewaznie przez 28 dni, chyba, ze ustalono inny termin. Tak wiec wyniki uzyskiwane w laboratorium producenta moga znacznie odbiegac od tych, ktore uzyskamy w naszej konstrukcji. Ja bardziej skupilbym sie nad poprawnym zabudowaniem mieszanki betonowej w konstrukcji - odpowiednim zawibrowaniem w celu uzyskania jednorodnosci. A następnie staranna pielegnacja mlodego betonu. To jest wazniejsze niz klasa wytrzymalosci i nad tym nalezy sie powaznie zastanowic.

qrcze zupełnym przypadkiem tu wszedłem...

ufff o mało co ominąłbym obowiązkowy dla każdego Forumowicza wpis....ufff aż się lekko zdenerwowałem - czy za brak takowego wywalają z Forum? :lol:

a więc uwaga:

B20 będzie na pewno OK, chociażby dlatego że u mnie w projekcie strop monolityczny jest z B15

pozdróweczka

Miałem dwa stropy.

Na jeden dałem B15 z zaznaczeniem że to na strop i wyszło w porządku

Na drugi dałem B20 też z zaznaczeniem że na strop i popękał na strzemionach; oczywiście że był prawidłowo pielęgnowany – pęknięcia pojawiły się 8h po zabetonowaniu.

Rozmawiałem kiedyś z kuzynem (inspektorem budowlanym) i zapytał mnie jaki beton dałem na strop. Jak powiedziałem mu że B20 to z automatu zapytał się: "I nie popękał ci?" Zatem z tych doświadczeń mogę powiedzieć że B17,5 wydaje się złotym środkiem.

Nie chcialbym byc upierdliwy, ale pekniecia na strzemionach, badz tez pekniecia odwzorowujace siatke zbrojeniowa - we wczesnym stadium twardnienia betonu - zaluzmy do 3 dni - sa spowodowane:

1. zbyt mala otulina zbrojenia - ponizej 1,5 cm,

2. zbyt wysokim w/c mieszanki betonowej - nadmiar wody potegujacy zjawiska skurczowe w betonie,

3. nieprawidlową pielegnacją mlodego betonu, polaczoną ze zbyt malą otuliną,

4. zbyt wysoka zawartosc cementu w mieszance - u nas nie grozi,

5. suma wyzej wymienionych skladnikow.

8 godz, to nie jest wystarczajacy wyznacznik! W warunkach letnich - pelne slonce+wiaterek - beton nalezy pielegnowac (najlepiej przez przykrycie folia) tuz po ulozeniu! A pielegnacje mokrą mozna zaczac prowadzic juz po okolo 4 godz. od zabudowania. Oczywiscie duzo zalezy od ilosci i rodzaju uzytego cementu, kruszywa i stosunku woda/cement - im mniejszy tym lepiej!

Dbajmy o beton!