debren 04.06.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Witam,buduję dom, jestem już prawie w SSZ, zdecydowałem się na 100% ogrzewania podłogowego (zasilanie PCi). Mam jeszcze dylemat w kwestii łazienek - hydraulik zasugerował mi dołożenie drabinki w łazience i wpięcie jej do instalacji, ja zastanawiałem się nad drabinką zasilaną na prąd (grzałka 300-400 W). Dla mnie przewagą "elektryka" jest to, że jak potrzebuję, to 15-30 min przed kąpielą moja ciepłolubna żona włączy to ustrojstwo, po kąpieli będzie gdzie ręczniki wysuszyć. Licząc, że będzie taki grzejnik działał przez 30 min dziennie przez cały rok, to mamy 0,4kW x 0,5 h *365 dni = ok 70 kWh * 50gr daje to ok 35 zł grzania przez cały rok. Poza tym taki grzejnik osiągnie wyższą temp niż zasilany wodą jak do podłogówki - mam rację ?pozdrawiamDebrenPS. mam 2 łazienki w domu, dlatego liczyłem ogrzewanie przez cały rok - jedna łazienka 4,2m, druga ok 9,5m Edytowane 4 Czerwca 2016 przez debren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.06.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Ciekawe jak w 15 min zmienisz temperaturę w łazience mocą 400 W. Lepsza jest FARELKA 3000 W wtedy zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts