Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzyskanie pozwolenia na budowę na nie swojej działce.

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam sytuację w której dojazd do działki którą planuję kupić zapewnia wydzielona działka drogowa która ma kilkunastu współwłaścicieli. Przy zakupie interesującej mnie działki kupował bym też udziały w tej drodze, jednak chcąc zabezpieczyć się poprosiłem sprzedającego żeby uzyskał od pozostałych współwłaścicieli zgodę na doprowadzenie mediów i dojazd. Wszyscy się zgodzili jednak znalazła sie jedna czarna owca która co prawda wyraża zgodę na media ale nie chce podpisać zgody na wjazd jako argumentów używając pokrętnych tłumaczeń.

Wstrzymałem się z kupnem działka jednak mi się podoba a osoba która nie podpisała pozwolenia na wjazd twierdzi że nie będzie robiła problemu jeśli będzie do podpisania jakiś konkretny dokument z zarządu dróg.

W związku z tą sytuacją zastanawiam się czy poprosić sprzedającego o to aby uzyskać pozwolenie na budowę jeszcze na jego działkę, wtedy będę miał sytuację jasną i klarowną.

Tutaj moje pytanie: czy można uzyskać PnB na nie swoją działkę i jakie dokumenty muszę mieć od sprzedającego żeby móc w ogóle wystąpić do urzędu z takim wnioskiem.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

PnB można przenieść na Ciebie po zakupie działki. Jeśli miałbyś występować PnB od razu na siebie, musiałbyś mieć co najmniej bezwarunkową zgodę właściciela na zabudowę przez Ciebie działki. Ale zgodę taką można dość łatwo odwołać, więc bezpieczniej mieć umowę najmu lub dzierżawy działki ze zgodą na zabudowę

(...)

W związku z tą sytuacją zastanawiam się czy poprosić sprzedającego o to aby uzyskać pozwolenie na budowę jeszcze na jego działkę, wtedy będę miał sytuację jasną i klarowną.

Tutaj moje pytanie: czy można uzyskać PnB na nie swoją działkę i jakie dokumenty muszę mieć od sprzedającego żeby móc w ogóle wystąpić do urzędu z takim wnioskiem. (...)

Ale ON uzyskać czy TY uzyskać?

Sprzedający może wystąpić o PnB na siebie... może rozpocząć budowę... możesz od niego odkupić działkę z pozwoleniem i rozpoczętą budową... ale czy to rozwiąże problem z uzyskaniem zgody od sąsiada na budowę zjazdu i poprowadzenie mediów w drodze?

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Problem jest tego typu że sprzedający mieszkają za granicą. Raczej nie chcą się w cokolwiek angażować a poprzednie działki sprzedawali tak niefortunnie że nie wpisali do KW działki drogowej zapisu że każdy ze współwłaścicieli ma prawo wjazdu i przeprowadzenia mediów przez tą działkę.

ale czy to rozwiąże problem z uzyskaniem zgody od sąsiada na budowę zjazdu i poprowadzenie mediów w drodze?

Masz rację ale jeśli PnB nie uzyskam z tej przyczyny będę stratny "tylko" na plany i zmarnowany czas a nie zostanę z działką bez prawa zabudowy.

1, Jeśli ta działka jest drogowa lub określona jako drogowa, to mając współwłasność nie musisz mieć żadnej zgody na wjazd

art. 206 k.c.,

„Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli"

2. Może być i tak, że w umowie kupna udziałów w tej działce, określony jest także zakres korzystania z niej - np. budowa sieci i przyłączy - wtedy patrz pkt.1.

3. Budowa sieci jest na zgłoszenie (poza gazowymi).

4. Budowa przyłączy bez PnB i bez zgłoszenia (poza gazowymi).

5. Mając na uwadze pkt. 3 i 4 i w zależności od sytuacji (czy jest sieć) sprzedający może zgłosić budowę sieci.

.

• 3 weeks później...

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Na razie sprawa trochę zwolniła. Poprosiłem Panią pośrednik aby, jeśli jest taka możliwość uzyskała od współwłaścicieli zgody na doprowadzenie mediów i wjazd. Oczywiście znalazło sie kilku "prawdziwków" którzy mieli problem z podpisaniem takich oświadczeń a dwóch ich nie podpisało wiedząc że czegoś takiego nie potrzeba.

1, Jeśli ta działka jest drogowa lub określona jako drogowa, to mając współwłasność nie musisz mieć żadnej zgody na wjazd

art. 206 k.c.,

„Każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli"

Tak myślałem ale czy współwłaściciele mogą w jakiś sposób "blokować" lub utrudniać wjazd? Chodzi mi o sprawy formalne.

2. Może być i tak, że w umowie kupna udziałów w tej działce, określony jest także zakres korzystania z niej - np. budowa sieci i przyłączy - wtedy patrz pkt.1.

Czy to znaczy że zawierając umowę kupna mam prawo wymagać takiego zapisu czy taki zapis powinien być zastosowany wcześniej do każdego ze współwłaścicieli?

Pytam Kolegę sSiwy12 jak rozumiem z Twojej wiedzy wynika że współwłasność w działce która oznaczona była by jako droga, dojazd do działki, w której miał bym udziały raczej nie stanowiła by problemu. Szczerze mówiąc trochę zaniepokoił mnie brak podpisanych zgód wszystkich współwłaścicieli.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

3. Budowa sieci jest na zgłoszenie (poza gazowymi).

4. Budowa przyłączy bez PnB i bez zgłoszenia (poza gazowymi).

5. Mając na uwadze pkt. 3 i 4 i w zależności od sytuacji (czy jest sieć) sprzedający może zgłosić budowę sieci.

.

Jedno ale.

Przynajmniej w okolicach Gdańska do zgłoszenia jest potrzebna zgoda wszystkich współwłaścicieli drogi (kanalizę i wodę miałem we wspólnej drodze i musiałem dostarczyć oświadczenie wszystkich współwłaścicieli, że zgadzają się na wykonanie przyłącza [i rozkopanie drogi, która de fakto jest fragmentem łąki ... ])

Tak myślałem ale czy współwłaściciele mogą w jakiś sposób "blokować" lub utrudniać wjazd? Chodzi mi o sprawy formalne.

Czy to znaczy że zawierając umowę kupna mam prawo wymagać takiego zapisu czy taki zapis powinien być zastosowany wcześniej do każdego ze współwłaścicieli?

Tylko zwracam uwagę na fakt, że dzieląc grunt na mniejsze działki, każda działka musi/musiała być skomunikowana z drogą (jakąś) - inaczej podział byłby niemożliwy.

Formalnie, nie ma możliwości blokowania wjazdu przez żadnego ze współwłaścicieli - bez względu na ilość posiadanych udziałów w tym dojeździe do działek.

Jak masz dalej wątpliwości - odszukaj decyzję podziałową dla tych działek.

Teoretycznie, podobne informacje powinny być w KW działki dojazdowej.

Witam

Tylko zwracam uwagę na fakt, że dzieląc grunt na mniejsze działki, każda działka musi/musiała być skomunikowana z drogą (jakąś) - inaczej podział byłby niemożliwy.

Tu nie ma problemu. Wydzielona działka/droga jest dołączona do drogi publicznej kategorii gminnej. Taki zapis mam w informacji z zarządu dróg.

Formalnie, nie ma możliwości blokowania wjazdu przez żadnego ze współwłaścicieli - bez względu na ilość posiadanych udziałów w tym dojeździe do działek.

Na szczęście kupując tą działkę kupował bym prawie połowę udziałów w tej drodze. Reszta udziałów jest w małych ułamkach rozproszona na innych współwłaścicieli.

Jak masz dalej wątpliwości - odszukaj decyzję podziałową dla tych działek.

Teoretycznie, podobne informacje powinny być w KW działki dojazdowej.

Nie mam możliwości odszukania decyzji podziałowej, natomiast w wypisie i wyrysie z rejestru gruntów działka (przynajmniej w części) która dochodzi do przedmiotowej działki jest zaznaczona jako droga, w KW też jako użytek wpisana jest droga.

Nie wiem dalej czy zawierając umowę kupna mam prawo wymagać takiego zapisu czy taki zapis powinien być zastosowany wcześniej do każdego ze współwłaścicieli?

Może być i tak, że w umowie kupna udziałów w tej działce, określony jest także zakres korzystania z niej - np. budowa sieci i przyłączy

Wiesz może jak tego wymagać, czy pytać o to notariusza?

Pozdrawiam

Edytowane przez mnowak355