Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyczna zmiana gruntów rolnych w działkę budowlaną

Recommended Posts

Witam.

Przekopałem całe forum i nie mogę znaleźć podobnego problemu, otóż mam działkę rolną, jednak przekształconą już pod budowę domu.

Zamierzam wybudować tam za 3 lata dom, póki co płacę niski podatek ponieważ jest jeszcze rolna, a podatek od gruntów budowlanych zacznę płacić gdy skończę budować dom (z tego co się dowiedziałem)

Mam teraz pytanko odnośnie garażu.

Zamierzam wybudować już w tym roku garaż-schowek o powierzchni do 35m2, technologia murowana- nie żaden blaszak

Czy wybudowanie takiego garażu już w tym roku sprawi że będę musiał płacić podatek budowlany za działkę ?? róznica jest spora, bo działka ma 15 arów, obecnie płacę za nią 20 zł rocznie, a w przypadku budowlanej bedzie to 600 zł rocznie

Liczę na Waszą pomoc :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Niby jest tak, jak pisze Mobe, ale jednak nie do końca.

Teoretycznie geodeta zaraz po wytyczeniu budynku powinien zgłosić to do Starostwa. Starostwo przesyła zaraz po tym info do gminy o zmianie przeznaczenia gruntów, gmina nalicza podatek (ale też nie od razu). W rzeczywistości (wiem po swoim i znajomych przykładach) geodeci nie zgłaszają od razu zmiany przeznaczenia nieruchomości. Zmiana następuje dopiero po dokonaniu inwentaryzacji geodezyjnej (np. czasem na cele wykonania przyłącza, lub właśnie po zakończeniu budowy). Teoretycznie tak samo powinno być z garażem.

Co do wysokości podatku, nie wiem, jakie akurat stawki obowiązują w Twojej gminie, ale ja mam ponad 17,5 ara i płacę 160zł za rok. Przed zmianą płaciłam 40zł. U Was jest aż taka przebitka - z 20 na 600? No i w przypadku działki rolnej zabudowanej nie płacisz podatku za całą powierzchnię działki, tylko za tą właśnie zabudowaną - w rezultacie u mnie na razie typowy podatek od nieruchomości płacę za trochę ponad 5 arów.

Praktyka jest taka jak pisze Bracianka, ale coraz więcej gmin szuka kasy i pilnuje, żeby ludzie szybciej płacili podatki.

Geodeci nie robią zmiany w ewidencji przy wytyczeniu ponieważ nie mają takiego obowiązku. Zmiany w ewidencji zgłasza się na wniosek właściciela/władającego i tenże ma 30 dni od momentu zaistnienia zmiany na złożenie wniosku.

Dodam, że nie zawsze trzeba płacić podatek budowlany od całej działki.