Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o podpowiedzi, budowa - domek 35m2 na działkach ROD

Recommended Posts

witam

proszę o podpowiedzi. chcę zbudować domek 7x5 m na działce ROD. wymogi PZD - metraż do 35m i max 5 m wysokości. stąd chcę zrobić następująco: 1 piętro i parter na takim prostokątnym obrysie. wysokość sufitów 2,25 m (myślę, że żeby zmieścić się w wymogu ROD - wys. max. 5m to sufitu raczej wyższego się nie da...). toaleta na dole. środek sobie zaaranżuję jakoś na koniec. schody - jakaś lekka konstrukcja może pospawam i dam imitujące drewno kompozytowe deski.

pytania

1. jaki fundament pod taki domek żeby miał odpowiednią nośność?
  2. jak zrobić podłogę na piętrze czyli ten strop? w miarę prosto i tanio. z drewna? z betonu? proszę o propozycje.
  3. czy dawać wieniec betonowy na 1szym piętrze nad te bloczki pustak 24?
  4. otwór pod przejście schodami na górę - jaki powinien być duży? zrobić betonowy zbrojony słupek żeby podeprzeć w tym miejscu?
  5. jak najprościej zrobić dach drewniany? położyć murłatę i np. jedna ściana wyższa od przeciwległej o 40 cm i taki skośny np?

ma to być w miarę tanio, i w miarę prosto.

będę pewnie robił we dwóch z jakimś niedrogim majstrem. trochę się znam... tylko potrzebuję koncepcji.

z góry dzięki ja wszystkie odpowiedzi

John