Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkie pytanie - grubość tynku wewnątrz.

Recommended Posts

grubosc tynku powinna byc taka bys sciane mial idealnie prosta - moze to smieszna odpowiedz ale to wyznacza faktyczniue jego parametry

Tynk wapienno piaskowy ukladany z reki przyjmowalo sie w takich wartosciach:

- szpryca - 2-4 mm

- wartswa tynku - 10-15 mm

- gladz - 1-3 mm

jednym slowem tynk przewaznie ma grubosc okolo 15-20 mm

Teraz obserwujac tynki gipsowe ukladane maszynowo - ich grubosc prawie na kazdej inwestycji na ktorej okna wstawialem ,w najcienszym miejscy ma 15mm

co do wylacznikow - sa rozne szkoly - je jestem zwolennikiem wylacznikom montowanych na wysokosci dloni luzno zwisajacej przy ciele :) ale sa tez tacy co lubia ja unosic i szukac po scianie ;)

Teraz obserwujac tynki gipsowe ukladane maszynowo - ich grubosc prawie na kazdej inwestycji na ktorej okna wstawialem ,w najcienszym miejscy ma 15mm

to chyba tylko przy oknach ze względu na konieczność zakrycia pianki

na ścianach mam 1 cm, ale to też zależy od ich równości

co do wylacznikow - sa rozne szkoly - je jestem zwolennikiem wylacznikom montowanych na wysokosci dloni luzno zwisajacej przy ciele :) ale sa tez tacy co lubia ja unosic i szukac po scianie ;)

właśnie tak zrobiłam, mam dosyć patrzenia na te ciemne plamy wokół wyłącznika :-?

Grubość tynku powinna nieprzekraczać 20 mm.

Jednakże moi fachowcy raz, żeby ściana byłą równa, kładli tynk zaczynający się od 12 cm, bo ściana szła skosem (nie oni stawiali).

Rekord, jaki widzieli, to stata pionu na 8 cm na ścianie w wysokości 2,8 metra.

No cóż, każdy wie, co to poziomica, szkoda tylko, że tak mało osób ich używa

Bard13 - i to ma byc rekord? ;)

Warszawa osiedle Wlodarzewska na ochocie - bubynki I-IV (numeracja inwestycyjna) na poziomicy 80 cm odchylka od piony w kilku lokalach 4 cm!!!! Jak wybrneli? by nie marnowac materialu - przykleili styropian i na to bez siatki klej od elewacji

Nastepny kwiatek z tej budowy - elewacja - ocieplana styropianem gr.10cm - ale to srednia ;) Na zle wylanych nadprozach jego warstwa nie przekracza 2 cm a w polowie wysokosci budynku dochodzila do 18cm

Tak sie buduje Mili Forumowicze :)

Firma juz nie istnieje - splajtowala na budowie Olszyny - tez w Warszawie

No coz - caly Narod Buduje Swoja Stolice ;) - czasy towarzysza Bieruta sie przypominaja i trojki murarskie :)

Czyzby fakt iz tam okna wstawialem sie do tego mial przyczynic? ;) ;) ;)

E tam, brakuje wam tylko trochę logiki w działaniu 8) Mój szanowny mąż, jak wieszał lustro w łazience w domku letniskowym to umieścił je na swojej wysokości /ma 190 cm wzrostu/. Teściowa, zeby się uczesać musiała podskakiwać :lol: :lol: :lol:

eeeeeeeetam - tesciowa ;)

Ma facet glowe :) na karku :) ja tez bym tak zamontowal :) w koncu wygoda sie liczy - no nie? ;)