Qba30 06.06.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Szukam w kartach technicznych mas bitumiczno kauczukowych informacji na temat wilgotności podłoża pod aplikację i niestety nie mogę nigdzie doczytać się wiążącej informacji. W czym rzecz- ściany fundamentowe u mnie nie będą murowane tylko wylewane i zastanawiam się kiedy mogę je izolować przeciwwilgociowo?Technologię wykonania ścian fundamentowych zmieniam ze względu na czas i łatwość wykonania. Wiadomo, że świeży beton do pełnego wysezonowania potrzebuje 28 dni ale nie wyobrażam sobie czekać tyle czasu z zasypką fundamentów i kończeniem stanu zero.Jaki są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.06.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Wsztscy robią na szybko , niemniej jednak właśnie dlatego dysperbit sie kruszy i jest do du..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 06.06.2016 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Z tego też powodu pytam- zdecydowana większość materiałów do izolacji wymaga odpowiedniego wysezonowania podłoża a z bitumami nie wiem jak to jest bo nie mam doświadczenia.Niby bitumy jako grunt rozcieńcza się z wodą stąd może mniejsze obwarowania co do sezonowania i wilgotności??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 08.06.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 wilgotność a wysezonowanie to dwie różne sprawy.Dysperbit kładzie się na lekko wilgotne. Abyś miał pewność to użyj preparatu typu crystalizer..np cr90. Crystalizery można kłaść na niewysezonowanere betony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harison1988 17.11.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Mam ten sam problem fundament lany teraz jesienią i nie wiem kiedy izolacje zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.11.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Szukam w kartach technicznych mas bitumiczno kauczukowych informacji na temat wilgotności podłoża pod aplikację i niestety nie mogę nigdzie doczytać się wiążącej informacji. W czym rzecz- ściany fundamentowe u mnie nie będą murowane tylko wylewane i zastanawiam się kiedy mogę je izolować przeciwwilgociowo? Technologię wykonania ścian fundamentowych zmieniam ze względu na czas i łatwość wykonania. Wiadomo, że świeży beton do pełnego wysezonowania potrzebuje 28 dni ale nie wyobrażam sobie czekać tyle czasu z zasypką fundamentów i kończeniem stanu zero. Jaki są Wasze doświadczenia? Zagadnienie wilgotności podłoża jest krytyczne dla pewnej przyczepności masy asfaltowej do podłoża. Przeciwwilgociowa izolacja fundamentu nie należy do tego. Możesz smarować Dyspertymczymś kiedy chcesz. Oczywiście, drobne pytanie nadwyżki wilgoci w samej konstrukcji, jak zaizolujesz od zewnątrz i środka to chociążby śladową wentylacją od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 17.11.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 ... Niby bitumy jako grunt rozcieńcza się z wodą stąd może mniejsze obwarowania co do sezonowania i wilgotności??? Jak nie wiesz - to powstrzymaj się od wypowiedzi. Rozcieńcza się wodą tylko masy-grunty asfaltowe (bitumiczne) na bazie wody. Dla specjalnych oraz przemysłowych zastosowań są rozpuszczalnikowe masy, które wodą zepsujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts