Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da rade połączyć wężownicę bojlera z ogrzewaniem??

blekitny4

Recommended Posts

Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy a tj:

Mam zbiornik na ciepłą wodę z dwiema wężownicami. Zbiornik kupowałem z solarami i ma on około 450 l. Na dole zbiornika mam wężownicę i do niej jest wpięta instalacja solarna oraz jest tam założony jakiś zawór trójdrożny czy coś takiego i podpięta jest jeszcze do tego pompa ciepła jakaś taka mała (chyba powietrze glikol - jakoś tak). Do górnej wężownicy mam podpięty piec gazowy dwu funkcyjny. W okresie letnim instalacja solarna jest na tyle wydajna, że mam w bojlerze wrzątek. I moje pytanie brzmi czy da się tak spiąć górną wężownicę z rurkami od pieca które grzeją mi w domu grzejniki i założyć jakąś pompkę wymuszającą tak bym mógł poprzez tą górną wężownicę zabrać ciepło z bojlera i ogrzać tym ciepłem grzejniki. Rzecz jasna nie mam zamiaru tym ogrzewać całego domu a jedynie chciałbym zakręcić na lato instalację podłogową w pokojach zakręcić grzejniki a jedynie pozostawić otwarte grzejniki w łazienkach i suszarni. Wówczas latem nie musiałbym włączać pieca w tryb zimowy aby właśnie nagrzać te trzy grzejniki. Czy taka instalacja ma rację bytu czy to w ogóle jest możliwe. Pomyślałem sobie że po wpięciu wężownicy w c.o trza by zawory założyć za piecem by ciepło nie leciało przez piec. Czy ktoś już robił coś takiego??

Dziękuje za wszelkie sugestie.