blekitny4 07.06.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Witam wszystkich. Potrzebuje pomocy a tj: Mam zbiornik na ciepłą wodę z dwiema wężownicami. Zbiornik kupowałem z solarami i ma on około 450 l. Na dole zbiornika mam wężownicę i do niej jest wpięta instalacja solarna oraz jest tam założony jakiś zawór trójdrożny czy coś takiego i podpięta jest jeszcze do tego pompa ciepła jakaś taka mała (chyba powietrze glikol - jakoś tak). Do górnej wężownicy mam podpięty piec gazowy dwu funkcyjny. W okresie letnim instalacja solarna jest na tyle wydajna, że mam w bojlerze wrzątek. I moje pytanie brzmi czy da się tak spiąć górną wężownicę z rurkami od pieca które grzeją mi w domu grzejniki i założyć jakąś pompkę wymuszającą tak bym mógł poprzez tą górną wężownicę zabrać ciepło z bojlera i ogrzać tym ciepłem grzejniki. Rzecz jasna nie mam zamiaru tym ogrzewać całego domu a jedynie chciałbym zakręcić na lato instalację podłogową w pokojach zakręcić grzejniki a jedynie pozostawić otwarte grzejniki w łazienkach i suszarni. Wówczas latem nie musiałbym włączać pieca w tryb zimowy aby właśnie nagrzać te trzy grzejniki. Czy taka instalacja ma rację bytu czy to w ogóle jest możliwe. Pomyślałem sobie że po wpięciu wężownicy w c.o trza by zawory założyć za piecem by ciepło nie leciało przez piec. Czy ktoś już robił coś takiego?? Dziękuje za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 07.06.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Wszystko się da zrobić . Ciekawe czy ilość energii dostarczana przez kolektory wystarczy do grzania wody i grzejników.Może być tak ,że będziesz miał letnie grzejniki i wodę w kranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitny4 07.06.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 bardziej chodzi mi o wychłodzenie bojlera. Ps wchodzi mi na myśl jeszcze jedno rozwiązanie a mianowicie czy da się zmusić pompę w piecu Imergas Victrix do włączenia bez funkcji grzania pieca ?? Może wtedy zostało by zabrane trochę ciepła z wężownicy na C.O ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 08.06.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 W Victrixie możesz ustawić, że w trybie zimowym pompa obiegowa będzie chodziła cały czas, niezależnie czy chodzi palnik, czy nie. O reszcie się nie wypowiadam, bo nie ogarniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekitny4 08.06.2016 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 a wiesz może jak ją włączyć tą pompę czy da rade to zrobiż z pozycji sterownika czy z pozycji pieca mój sterownik to COMANDO AMICO REMOTO V2 (CAR V2)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
open11 09.06.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Nie mam Car-a, w kotle to funkcja P2. Przeczytaj instrukcję Car-a, skoro przejmuje funkcje panelu z kotła to pewnie w nim się to ustawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts