Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie w kawalerce w kamienicy

seto

Recommended Posts

Witam,

czytałem już wiele wątków dotyczących ogrzewania mieszkań w kamienicy, zarówno na tym jak i na innych forach, ale prawdę mówiąc nadal nie jestem przekonany jaki sposób byłby najskuteczniejszy w moim przypadku.

Razem z narzeczoną planujemy remont mieszkania w poniemieckiej kamienicy z wysokim sufitem. Środkowe mieszkanie na pierwszym piętrze, pod nami jest sklep, a po bokach mieszkania. Mieszkania ma koło 30m kw. Kuchnia, łazienka, jeden malutki pokoi, korytarz z malutkim salonem i sypialnia. Mieszkanie ma 2 stare okna. Jedno całkiem spore. Obecnie mieszkanie nie ma żadnego systemu grzewczego - od paru lat korzystamy z małych grzejników elektrycznych i jak dotąd nie trafiła się nam mocna zima.

Z tego co wyczytałem to w naszym przypadku najlepsze będzie ogrzewanie gazowe lub elektryczne. Osobiście zastanawiam się nad grzejnikiem akumulacyjnym dynamicznym. Zastanawiam się jak będą wyglądać koszty montażu oraz użytkowaniu obu typów ogrzewania i które będzie w naszym przypadku bardziej skuteczne. Mogę liczyć na wasze opinie?

W twojej sytuacji (remont całego mieszkania)

Najlepszym wyjściem będzie klimatyzator kanałowy z rozprowadzeniem na poszczególne pomieszczenia.

W łazience pod płytki mata elektryczna.

W ten sposób zapewnisz sobie grzanie zimą i chłodzenie latem.

Oczywiście warunkiem jest znalezienie miejsca na postawienie jednostki zewnętrznej.

Moje mieszkanko po dziadkach ma 27 m2. Zrezygnowałam z pieca i zamieniłam na panele grzewcze na podczerwień Infrapanel. W zeszłym roku przez 4 najchłodniejsze miesiące rachunki za prąd podskoczyły o 70- 80 zł, a wygodę i czystość cenię sobie wysoko, więc inwestycja szybko się zwróci. W zeszłym tygodniu kolega brał Infrapanele do mieszkania, które wynajmuje i nawet udało się wytargować rabat dla stałejo klientki!

Moje mieszkanko po dziadkach ma 27 m2. Zrezygnowałam z pieca i zamieniłam na panele grzewcze na podczerwień Infrapanel. W zeszłym roku przez 4 najchłodniejsze miesiące rachunki za prąd podskoczyły o 70- 80 zł, a wygodę i czystość cenię sobie wysoko, więc inwestycja szybko się zwróci. W zeszłym tygodniu kolega brał Infrapanele do mieszkania, które wynajmuje i nawet udało się wytargować rabat dla stałejo klientki!

Za kryptoreklamę na forum się płaci.

A co do autora - również polecam klimatyzator z funkcją grzania. Można zrobić w miarę tanio. Mamy od razu grzanie i chłodzenie.

Dzięki za odpowiedzi. Taki klimatyzator może stanowić jedyne źródło ogrzewania mieszkania w zimie? W lecie raczej nie skarżymy się na wysokie temperatury więc szczerze mówiąc nie wiem czy klimatyzator jest dobrym pomysłem. Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?

• 1 month później...
Też mam mieszkanie w kamienicy i używałem ogrzewania kominkowego. Pewnego dnia zarządca kamienicy wprowadził zakaz ogrzewania kominkami oraz gazem. Długo myśleliśmy co wybrać, żeby nie pochłonęły nas koszty. Znajomi polecili nam panele [spam].Szybko udało nam się je załatwić i jesteśmy bardzo zadowoleni. Montaż na suficie nam się bardzo podoba, a co najważniejsze w mieszkaniu mamy ciepło i przyjemnie. Edytowane przez Elfir