Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont pomieszczenia/ łazienki - potrzebna pomoc

Recommended Posts

Witam,

Jestem trochę zielony jeżeli chodzi o remonty a postanowiłem wyremontować łazienkę, Jest to łazienka specyficzna, nie ma w niej płytek , są po prostu ściany jak w pokoju. Natrafiłem na małe problemy. Poniżej przedstawiam zdjęcia a pod zdjęciami o co mi chodzi.

http://i65.tinypic.com/2con1p0.jpg

http://i68.tinypic.com/2z5u26h.jpg

Moim celem jest odremontowanie ścian , to znaczy zdrapanie starej farby ,nałożenie tynku , gładzi i pomalowanie.

na 1 zdjęciu drapałem aż w pewnym momencie odpadł płat ściany aż do cegły. Co w takim momencie zrobić ? jakie warstwy i czego dać żeby zakryć aż tak głębokie dziury. Malować Uni gruntem przed czy jak ? Jestem można powiedzieć kompletnie zielony a chciałbym się w końcu nauczyć. Prosiłbym o napisane pokolei co nakłądać żeby poradzić sobie z głębokimi dziurami/rysami aż do cegły,

Na tym zdjęciu widać też jakąś starą warstwę Lampocerii czy czegoś takiego , strasznie ciężko idzie drapanie tego , czy jest jakiś sposób na w miarę szybkie poradzenie sobie z tym ?

Na 2 zdjęciu jest to samo pomieszczenie tylko inna ściana, też jak widać posypało się aż do cegieł. i obok cegieł jest warstwa tynku lub czegoś innego strasznie krusząca się , sypiąca jak piasek ;) na to chyba nie mogę dać tynku bo do czego się przyklei ? zjechać to do cegieł czy jak ?

No nie wygląda za kolorowo, to lampoceria to chyba lamperia za czasów PRL-owskich malowana farbą olejną. Trza zerwać niestety do cegły bo i tynk lichy jakiś taki, więcej w nim piachu niźli cementu. Jak zerwiesz tynki to się odezwij, zobaczymy na ile będziesz miał jeszcze sił i ochoty.

Pzdr.

Fakt tynk wygląda tragicznie i jeśli odpada płatami to zbij do gołej cegły. Jeśli natomiast chcesz samemu robić tynki w tym pomieszczeniu to odradzam. Lepszym rozwiązaniem będzie użycie impregnowanych płyt gk ( tych zielonych) w formie suchego tynku ( klejone do ściany na placki). Założę się że lepiej ci to wyjdzie jak tynkowanie całego pomieszczenia. Sufit na stelaż i też gk. Jeśli nie chcesz zabijać tynu możesz zrobić przedscianki ( płyty gk kręcisz do stelażu przymocowanego do ścian) . Tak w skrócie jak ja to widzę.

• 1 month później...