Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe zasilane elektrycznie

poli1990

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napisałeś dogrzac, ale czy ogrzać 42m2 i będzie ciepło jak przy podlogowce tradycyjnej? Jakie koszty wychodzą w miesiącach zimowych? Jest to opłacalne? Aby mieć taryfę G12 potrzeba mieć 3 fazy w mieszkaniu?

Może tak bardziej łopatologicznie ...

Mam dom 154m2

Jest ogrzewany kablami o łącznej mocy 10,6kW

Za cały sezon grzewczy płacę ok 3,5tys

W domu ustawione 23*

Mieszkam 10 lat...

Dobrze Ci jasiek pisze. Jeśli nie masz zamiaru w przyszłości zmieniać źródła ciepła na gaz, węgiel, pelett lub inne co ma kocioł, to zalej w wylewce kable. Do tak małego mieszkania ten sposób ogrzewania jest najtańszy w inwestycji, a koszty eksploatacji identyczne jak rurki w podłodze grzane prądem z Kospela. Do tego klimakonwektor z funkcją grzania pozwoli obniżyć rachunki, a i klima latem bezcenna. Dowiedz się tylko czy administrator domu wyrazi zgodę na montaż jednostki zewnętrznej na ścianie budynku. Myślę że zainstalowana moc kabli max 80 W/m2 byłaby wystarczająca, może nawet 50 W/m2. Lecz wyższa moc kabli pozwoli załadować (wygrzać) posadzkę do ciut większej temperatury w II taryfie, aby ciepło oddawała w I, droższej taryfie.

Pozdrawiam

Cezary

W mieszkaniu 1 faza, nie pytałem jeszcze taurona czy jest możliwość przyłączenia 3 faz

Jak gotujesz na gazie, może być z butli propan/butan to jedna faza wystarczy, ale jak dojdzie pralka, zmywarka w trakcie grzania podłogi to może być ubogo.

W bloku kiedyś miałem dwie fazy, na oświetlenie i gniazdka, ale to były czasy kiedy pralka automatyczna była nowością i można było ją podłączyć pod ciepłą wodę z sieci.

Pozdrawiam

Cezary

Edytowane przez cezary.pl
literówka