poli1990 08.06.2016 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 No też mi się tak wydaje że będzie za mało, będzie zmywarka, pralka, piekarnik elektryczny, bojler na wodę, lodówka... Więc jak dojdzie ogrzewanie podłogowe to może być ciężko :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.06.2016 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Czy o takie coś chodzi? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5103206274 I jak wygląda podłączenie? Czyli od tego kotła robię podłączenie do rozdzielacza i mieszalnika z podlogowki? Tak, tylko obowiązkowo kup wersję ze sterowaniem pogodowym. Na stronie producenta znajdziesz symbol. http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/926-ekco-m2.html Eko MN2 4 albo 6kW Tak jak napisałeś, podłączasz istniejącą instalację pod kocioł. Z tym, że tak jak wyżej napisali koledzy, kable wyjdą Cię najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 09.06.2016 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Uhm, to teraz kwestia zasilania, czym mam w końcu zasilać ten piec lub mate? Jak muszę przystosować instalacje elektryczna żeby dała radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.06.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Uhm, to teraz kwestia zasilania, czym mam w końcu zasilać ten piec lub mate? Jak muszę przystosować instalacje elektryczna żeby dała radę? Bez elektryka, Tauronu i administracji budynku chyba się nie obejdzie. Od tego powinieneś zacząć. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 11.06.2016 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 A jeszcze takie pytanie techniczne... Jeśli bym zastosował kocioł kospel i wodna podlogowke czy w skrzynce muszę zastosować mieszalnik? Bo z tego co się orientuję to mieszalnik jest po to aby obniżyć temp wody ale jeśli będę miał ten kociol to nie muszę dbać o to że temp będzie wysoka bo sobie ustawie taka jaka mnie interesuje, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.06.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Nie musisz, tylko kup kocioł ze sterowaniem pogodowym. Ustawisz sobie taką temperaturę jaką będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 12.06.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 A w tym najtańszym bez sterowania pogodowego nie da rady ustawiać wybranej przez siebie temperatury? Czy muszę mieć jakiś dodatkowy zbiornik na wodę aby była podgrzewana czy łącze bezpośrednio kocioł z rozdzielaczem podlogowki i to wystarczy, woda się będzie ogrzewac poprzez obieg przez kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 12.06.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Teres, posiadasz taki kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.06.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Nie, nie posiadam.W najtańszym będziesz miał kłopoty typu: za ciepło w mieszkaniu, za zimno w mieszkaniu. Sterowanie pogodowe musisz mieć i tyle. Żadnego dodatkowego zbiornika, łączysz kocioł z rozdzielaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2016 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Nie, nie posiadam. W najtańszym będziesz miał kłopoty typu: za ciepło w mieszkaniu, za zimno w mieszkaniu. Sterowanie pogodowe musisz mieć i tyle. Żadnego dodatkowego zbiornika, łączysz kocioł z rozdzielaczem. Nie posiadasz ale wiesz że musi być sterowane pogodowo ... A dlaczego niby ma nie sprawdzić się typu on-off skoro i tak będzie wymuszanie w tanim prądzie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.06.2016 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Nie posiadasz ale wiesz że musi być sterowane pogodowo ... A dlaczego niby ma nie sprawdzić się typu on-off skoro i tak będzie wymuszanie w tanim prądzie ...? Uwierz, że nie muszę posiadać. Wystarczy, że wiem jak się zachowuje ogrzewanie podłogowe ze sterowaniem on/off. On/off może być przy grzejnikach, gdzie praktycznie nie ma bezwładności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Uwierz, że nie muszę posiadać. Wystarczy, że wiem jak się zachowuje ogrzewanie podłogowe ze sterowaniem on/off. On/off może być przy grzejnikach, gdzie praktycznie nie ma bezwładności. Wobraź sobie że ja buduje takie " kotłownie " i jakoś jeszcze nikt nie zauważył że sterowanie on/off mu przegrzewa chałupę ... Najpierw może pomieszkaj, poobserwój ... Ps Ja od 10 lat mieszkam w domu że sterowaniem on/off ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.06.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Wobraź sobie że ja buduje takie " kotłownie " i jakoś jeszcze nikt nie zauważył że sterowanie on/off mu przegrzewa chałupę ... Najpierw może pomieszkaj, poobserwój ... Ps Ja od 10 lat mieszkam w domu że sterowaniem on/off ... Na kablach grzejnych czy rury od ogrzewania wodnego zalane betonem. Trochę śmiesznie wyszło, bo nawet producent Twoich kabli w swoich materiałach http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podeogowe_akumulacyjne.pdf zaleca cytuję Sercem układu elektrycznego akumulacyjnego ogrzewania podłogowego są regulatory temperatury wyposażone w moduły logiki rozmytej (ang. Fuzzy Logic) . Dzięki temu regulatory temperatury mają możliwość samoadaptacji. Analizując ilość ciepła zgromadzonego w wylewce oraz pomiary temperatury zewnętrznej, regulatory temperatury dokładnie ustalają czas pracy układu (moment włączenia i wyłączenia ładowania tanią energią), potrzebny do zgromadzenia energii wystarczającej do ogrzania pomieszczeń podczas trwania taryfy dziennej. Funkcja samoadaptacyjna nie ogranicza się wyłącznie do oszczędzania energii w sezonie zimowym, ale również sprawdza się w okresach przejściowych – jesienią i wiosną kiedy nagłe zmiany temperatur zewnętrznych mogłyby mieć niekorzystny wpływ na komfort i koszty eksploatacji. Ale co ja tam wiem... jestem tylko prostym instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poli1990 13.06.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Dziś byłem w sklepie w ktorym sprzedają kotły kospel, sprzedawca odradzal mi zakup kotła że sterowaniem pogodowym ponieważ lubią wariowac i przy naszej pogodzie się nie sprawdzają, polecił zwykły kocioł bez tej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.06.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 (edytowane) Dziś byłem w sklepie w ktorym sprzedają kotły kospel, sprzedawca odradzal mi zakup kotła że sterowaniem pogodowym ponieważ lubią wariowac i przy naszej pogodzie się nie sprawdzają, polecił zwykły kocioł bez tej opcji Pewnie tych właśnie ma najwięcej na składzie i chce ich się pozbyć. Sprzedawca, to ostatnia osoba na doradcę. Pozdrawiam Cezary PS. Przeczytaj post powyżej, kolegi teres, daje dużo do myślenia. PS 2. Zapytaj sprzedawcę. W jakim kraju najlepiej stosować kotły Kospel ze sterowaniem pogodowym? Edytowane 13 Czerwca 2016 przez cezary.pl ps2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Na kablach grzejnych czy rury od ogrzewania wodnego zalane betonem. Trochę śmiesznie wyszło, bo nawet producent Twoich kabli w swoich materiałach http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podeogowe_akumulacyjne.pdf zaleca cytuję Ale co ja tam wiem... jestem tylko prostym instalatorem To jest tylko taka marketingowa sieczka ... Ale skoro jesteś instalatorem to instaluj ... Chałupa to nie stacja kosmiczna a decydując się na ogrzewanie prądem akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy nie będziesz chyba udowadniał że można tym sterować pogodowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.06.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 u mnie też sterowanie on/off. posiadam jeden termostat na cały dom 123 m2. przepływy raz ustawione na rotametrach. w sypialniach przez całą zimę stała temperatura (dosłownie nie widać wahań na termometrze analogowym), pomimo braku termostatu w tym pomieszczeniu. w salonie z największym przeszkleniem od południa czasem trochę cieplej, ale na to nie mają wpływu zewnętrzne temperatury, tylko nasłonecznienie. grzeję nie zwykłą podłogówkę, ale w sumie ponad 30 cm betonu (płyta fundamentowa + wylewka), do tego dom z silikatu. mam niewielką moc ogrzewania w stosunku do masy akumulacyjnej, grzeję zwykle wodą o temperaturze niższej niż 30°C, zatem trudno cokolwiek przesterować. działa idealnie pomimo braku pogodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.06.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pewnie tych właśnie ma najwięcej na składzie i chce ich się pozbyć. Sprzedawca, to ostatnia osoba na doradcę. Pozdrawiam Cezary PS. Przeczytaj post powyżej, kolegi teres, daje dużo do myślenia. PS 2. Zapytaj sprzedawcę. W jakim kraju najlepiej stosować kotły Kospel ze sterowaniem pogodowym? Nie ma to jak dorobić sobie odpowiednią teorię ... Nie bardzo wiem co chcecie udowodnić tym sterowaniem pogodowym ...? Że można zaoszczędzić 10-15% energii ( kWh...) ale zapłacić za nią 30-40% więcej niż przy sterowaniu on/off ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.06.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Nie ma to jak dorobić sobie odpowiednią teorię ... Nie bardzo wiem co chcecie udowodnić tym sterowaniem pogodowym ...? Że można zaoszczędzić 10-15% energii ( kWh...) ale zapłacić za nią 30-40% więcej niż przy sterowaniu on/off ...? Po prostu podoba mi się sterowanie pogodowe, ale ja akurat takiego nie mam i nie będę miał. Mam bufor i rozdzielacz z grupą pompową. Waham się tylko czy montować elektrozawory na każdą pętlę, czy z nich zrezygnować i sterować pompą on/off. Bo domek ma tylko 123 m2 Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 14.06.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 decydując się na ogrzewanie prądem akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy nie będziesz chyba udowadniał że można tym sterować pogodowo ... Nie bardzo wiem co chcecie udowodnić tym sterowaniem pogodowym ...? Że można zaoszczędzić 10-15% energii ( kWh...) ale zapłacić za nią 30-40% więcej niż przy sterowaniu on/off ...? Ja trochę posypię głowę popiołem , wyleciała mi z głowy kwestia taniej taryfy (przy gazie tego nie ma), w której wiadomo, że trzeba grzać jak najdłużej. Niemniej jednak pogodówka ułatwia sterowanie przy dużych wahaniach dobowych temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts