Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe zasilane elektrycznie

poli1990

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy o takie coś chodzi? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5103206274

I jak wygląda podłączenie? Czyli od tego kotła robię podłączenie do rozdzielacza i mieszalnika z podlogowki?

Tak, tylko obowiązkowo kup wersję ze sterowaniem pogodowym. Na stronie producenta znajdziesz symbol.

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/926-ekco-m2.html

Eko MN2 4 albo 6kW

Tak jak napisałeś, podłączasz istniejącą instalację pod kocioł.

Z tym, że tak jak wyżej napisali koledzy, kable wyjdą Cię najtaniej.

A jeszcze takie pytanie techniczne... Jeśli bym zastosował kocioł kospel i wodna podlogowke czy w skrzynce muszę zastosować mieszalnik? Bo z tego co się orientuję to mieszalnik jest po to aby obniżyć temp wody ale jeśli będę miał ten kociol to nie muszę dbać o to że temp będzie wysoka bo sobie ustawie taka jaka mnie interesuje, tak?

A w tym najtańszym bez sterowania pogodowego nie da rady ustawiać wybranej przez siebie temperatury? Czy muszę mieć jakiś dodatkowy zbiornik na wodę aby była podgrzewana czy łącze bezpośrednio kocioł z rozdzielaczem podlogowki i to wystarczy, woda się będzie ogrzewac poprzez obieg przez kocioł?

Nie, nie posiadam.

W najtańszym będziesz miał kłopoty typu: za ciepło w mieszkaniu, za zimno w mieszkaniu. Sterowanie pogodowe musisz mieć i tyle.

Żadnego dodatkowego zbiornika, łączysz kocioł z rozdzielaczem.

Nie posiadasz ale wiesz że musi być sterowane pogodowo ...:cool:

A dlaczego niby ma nie sprawdzić się typu on-off skoro i tak będzie wymuszanie w tanim prądzie ...?

Nie posiadasz ale wiesz że musi być sterowane pogodowo ...:cool:

A dlaczego niby ma nie sprawdzić się typu on-off skoro i tak będzie wymuszanie w tanim prądzie ...?

Uwierz, że nie muszę posiadać. Wystarczy, że wiem jak się zachowuje ogrzewanie podłogowe ze sterowaniem on/off. On/off może być przy grzejnikach, gdzie praktycznie nie ma bezwładności. :)

Uwierz, że nie muszę posiadać. Wystarczy, że wiem jak się zachowuje ogrzewanie podłogowe ze sterowaniem on/off. On/off może być przy grzejnikach, gdzie praktycznie nie ma bezwładności. :)

Wobraź sobie że ja buduje takie " kotłownie " i jakoś jeszcze nikt nie zauważył że sterowanie on/off mu przegrzewa chałupę ...;)

Najpierw może pomieszkaj, poobserwój ...;)

Ps

Ja od 10 lat mieszkam w domu że sterowaniem on/off ...

Wobraź sobie że ja buduje takie " kotłownie " i jakoś jeszcze nikt nie zauważył że sterowanie on/off mu przegrzewa chałupę ...;)

Najpierw może pomieszkaj, poobserwój ...;)

Ps

Ja od 10 lat mieszkam w domu że sterowaniem on/off ...

Na kablach grzejnych czy rury od ogrzewania wodnego zalane betonem. Trochę śmiesznie wyszło, bo nawet producent Twoich kabli w swoich materiałach http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podeogowe_akumulacyjne.pdf zaleca cytuję

Sercem układu elektrycznego akumulacyjnego ogrzewania podłogowego są regulatory temperatury wyposażone w moduły logiki rozmytej (ang. Fuzzy

Logic) . Dzięki temu regulatory temperatury mają możliwość samoadaptacji. Analizując ilość ciepła zgromadzonego w wylewce oraz pomiary temperatury zewnętrznej, regulatory temperatury dokładnie ustalają czas pracy układu (moment włączenia i wyłączenia ładowania tanią energią), potrzebny do zgromadzenia energii wystarczającej do ogrzania pomieszczeń podczas trwania taryfy dziennej.

Funkcja samoadaptacyjna nie ogranicza się wyłącznie do oszczędzania energii w sezonie zimowym, ale również sprawdza się w okresach przejściowych – jesienią i wiosną kiedy nagłe zmiany temperatur zewnętrznych mogłyby mieć niekorzystny wpływ na komfort i koszty eksploatacji.

Ale co ja tam wiem... jestem tylko prostym instalatorem :)

Dziś byłem w sklepie w ktorym sprzedają kotły kospel, sprzedawca odradzal mi zakup kotła że sterowaniem pogodowym ponieważ lubią wariowac i przy naszej pogodzie się nie sprawdzają, polecił zwykły kocioł bez tej opcji :)

Pewnie tych właśnie ma najwięcej na składzie i chce ich się pozbyć.

Sprzedawca, to ostatnia osoba na doradcę.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Przeczytaj post powyżej, kolegi teres, daje dużo do myślenia.

PS 2. Zapytaj sprzedawcę. W jakim kraju najlepiej stosować kotły Kospel ze sterowaniem pogodowym?

Edytowane przez cezary.pl
ps2

Na kablach grzejnych czy rury od ogrzewania wodnego zalane betonem. Trochę śmiesznie wyszło, bo nawet producent Twoich kabli w swoich materiałach http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podeogowe_akumulacyjne.pdf zaleca cytuję

Ale co ja tam wiem... jestem tylko prostym instalatorem :)

To jest tylko taka marketingowa sieczka ...

Ale skoro jesteś instalatorem to instaluj ...;)

Chałupa to nie stacja kosmiczna a decydując się na ogrzewanie prądem akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy nie będziesz chyba udowadniał że można tym sterować pogodowo ...

u mnie też sterowanie on/off. posiadam jeden termostat na cały dom 123 m2. przepływy raz ustawione na rotametrach. w sypialniach przez całą zimę stała temperatura (dosłownie nie widać wahań na termometrze analogowym), pomimo braku termostatu w tym pomieszczeniu. w salonie z największym przeszkleniem od południa czasem trochę cieplej, ale na to nie mają wpływu zewnętrzne temperatury, tylko nasłonecznienie. grzeję nie zwykłą podłogówkę, ale w sumie ponad 30 cm betonu (płyta fundamentowa + wylewka), do tego dom z silikatu. mam niewielką moc ogrzewania w stosunku do masy akumulacyjnej, grzeję zwykle wodą o temperaturze niższej niż 30°C, zatem trudno cokolwiek przesterować. działa idealnie pomimo braku pogodówki.

Pewnie tych właśnie ma najwięcej na składzie i chce ich się pozbyć.

Sprzedawca, to ostatnia osoba na doradcę.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Przeczytaj post powyżej, kolegi teres, daje dużo do myślenia.

PS 2. Zapytaj sprzedawcę. W jakim kraju najlepiej stosować kotły Kospel ze sterowaniem pogodowym?

Nie ma to jak dorobić sobie odpowiednią teorię ...;)

Nie bardzo wiem co chcecie udowodnić tym sterowaniem pogodowym ...?

Że można zaoszczędzić 10-15% energii ( kWh...) ale zapłacić za nią 30-40% więcej niż przy sterowaniu on/off ...?

Nie ma to jak dorobić sobie odpowiednią teorię ...;)

Że można zaoszczędzić 10-15% energii ( kWh...) ale zapłacić za nią 30-40% więcej niż przy sterowaniu on/off ...?

Po prostu podoba mi się sterowanie pogodowe, ale ja akurat takiego nie mam i nie będę miał.

Mam bufor i rozdzielacz z grupą pompową. Waham się tylko czy montować elektrozawory na każdą pętlę, czy z nich zrezygnować i sterować pompą on/off. Bo domek ma tylko 123 m2

Pozdrawiam

Cezary

decydując się na ogrzewanie prądem akumulacyjne z wykorzystaniem taniej taryfy nie będziesz chyba udowadniał że można tym sterować pogodowo ...

Ja trochę posypię głowę popiołem :o, wyleciała mi z głowy kwestia taniej taryfy (przy gazie tego nie ma), w której wiadomo, że trzeba grzać jak najdłużej. Niemniej jednak pogodówka ułatwia sterowanie przy dużych wahaniach dobowych temperatury.