Regius 08.06.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Cześć, czy Waszym zdaniem ławy fundamentowe z betonu B25+W8 powinno się izolować przeciwwilgociowo? Czy między ławę fundamentową a ścianę fundamentową powinno się dawać papę? Jeśli tak, to czy w miejscach połączeń ławy ze słupami (zdjęcie poniżej) też dawać papę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 08.06.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 izolacja poziomo tak (ja stosowałem folię 1mm), pod słupami nie beton musi mieć kontakt z betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.06.2016 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Ironsmith, dzięki za odpowiedź!Mam jeszcze jedno pytanie związane z brakiem folii pod słupami. Czy wtedy słupy nie będą słabym ogniwem w aspekcie ewentualnego podciągania kapilarnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 08.06.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Jeśli robisz ławy i ściany z W8 to izolacja pionowa nie jest koniczna aczkolwiek nie zaszkodzi a droga nie jest. Ważne aby beton był dobrze zawibrowany.Rozumiem, ze masz problem z wodą na działce skoro lejesz z W8? W miejscach połączeń konstrukcyjnych (ława ze ścianą) warto wstawić taśmę pęczniejącą (np. bentonit) lub uszczelniającą taśmę gumową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.06.2016 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Qba30, dzięki za rady.Niestety problem jest w tym, że ściany fundamentowe garażu będą murowane z bloczków a tylko słupy zalewane (nad ścianą fundamentową będzie jeszcze zalewany wieniec). I chyba troszkę przekombinowałem z tym W8. Bałem się podciągania kapilarnego poprzez słupy i dlatego zdecydowałem się na W8 (całkowita różnica w cenie betonu wyniosła 60 zł), teraz z perspektywy czasu wydaje się to chybionym posunięciem. Beton w momencie wylewania był bardzo rzadki, operator pompogruszki stwierdził, że nie trzeba zagęszczać, ale na wszelki wypadek przeszedł się z wibratorem i lekko dogęścił (na zasadzie włóż i wyciągnij co ok. pół metra ławy i w narożach).Jeśli chodzi o wodę, to wg badań geotechnicznych mogą pojawić się okresowe sączenia ok. 0.5 m poniżej ław fundamentowych (wg geotechnika sączenia mogą się nawet pojawić wyżej w bardzo mokrym okresie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 09.06.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 też mam słupy do poddasza i kierownik nakazał by wylewany beton na słuby stykła się z betonem, jeżeli wylejesz na papę czy folię to nie będzie połączony słup z ławą wręcz będzie wastwa poślizgowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.06.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 pod słupu można robić izolacje ze szlamów wysokiej twardości, ale przy domach to przerost formy nad treścią.Od bentonitów się odchodzi bo po zaniknięciu wody i po ponownym jej pojawieniu nie są w stanie pęcznieć (to jest produkt gdzie woda jest i będzie ciągle). Beton wodoszczelny (w8 załóżmy) uzyskuje się poprzez dodanie plastyfikatora, beton B25 sam w sobie przy poprawnym ułożeniu jest wodoszczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 09.06.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Qba30, dzięki za rady. Niestety problem jest w tym, że ściany fundamentowe garażu będą murowane z bloczków a tylko słupy zalewane. Niedoczytałem Faktycznie bentonit to rozwiązanie archaiczne ale i tanie a tak jak piszesz przy domach jest to przerost treści nad formą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts