Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

czy Waszym zdaniem ławy fundamentowe z betonu B25+W8 powinno się izolować przeciwwilgociowo?

Czy między ławę fundamentową a ścianę fundamentową powinno się dawać papę? Jeśli tak, to czy w miejscach połączeń ławy ze słupami (zdjęcie poniżej) też dawać papę?

slup.jpg

https://forum.murator.pl/topic/211633-izolacja-przeciwwilgociowa-%C5%82aw-z-betonu-quotwodoszczelnegoquot/

Ironsmith, dzięki za odpowiedź!

Mam jeszcze jedno pytanie związane z brakiem folii pod słupami. Czy wtedy słupy nie będą słabym ogniwem w aspekcie ewentualnego podciągania kapilarnego?

Jeśli robisz ławy i ściany z W8 to izolacja pionowa nie jest koniczna aczkolwiek nie zaszkodzi a droga nie jest. Ważne aby beton był dobrze zawibrowany.

Rozumiem, ze masz problem z wodą na działce skoro lejesz z W8? W miejscach połączeń konstrukcyjnych (ława ze ścianą) warto wstawić taśmę pęczniejącą (np. bentonit) lub uszczelniającą taśmę gumową.

Qba30, dzięki za rady.

Niestety problem jest w tym, że ściany fundamentowe garażu będą murowane z bloczków a tylko słupy zalewane (nad ścianą fundamentową będzie jeszcze zalewany wieniec). I chyba troszkę przekombinowałem z tym W8.

Bałem się podciągania kapilarnego poprzez słupy i dlatego zdecydowałem się na W8 (całkowita różnica w cenie betonu wyniosła 60 zł), teraz z perspektywy czasu wydaje się to chybionym posunięciem.

Beton w momencie wylewania był bardzo rzadki, operator pompogruszki stwierdził, że nie trzeba zagęszczać, ale na wszelki wypadek przeszedł się z wibratorem i lekko dogęścił (na zasadzie włóż i wyciągnij co ok. pół metra ławy i w narożach).

Jeśli chodzi o wodę, to wg badań geotechnicznych mogą pojawić się okresowe sączenia ok. 0.5 m poniżej ław fundamentowych (wg geotechnika sączenia mogą się nawet pojawić wyżej w bardzo mokrym okresie).

też mam słupy do poddasza i kierownik nakazał by wylewany beton na słuby stykła się z betonem, jeżeli wylejesz na papę czy folię to nie będzie połączony słup z ławą wręcz będzie wastwa poślizgowa

pod słupu można robić izolacje ze szlamów wysokiej twardości, ale przy domach to przerost formy nad treścią.

Od bentonitów się odchodzi bo po zaniknięciu wody i po ponownym jej pojawieniu nie są w stanie pęcznieć (to jest produkt gdzie woda jest i będzie ciągle).

Beton wodoszczelny (w8 załóżmy) uzyskuje się poprzez dodanie plastyfikatora, beton B25 sam w sobie przy poprawnym ułożeniu jest wodoszczelny.

Qba30, dzięki za rady.

Niestety problem jest w tym, że ściany fundamentowe garażu będą murowane z bloczków a tylko słupy zalewane.

Niedoczytałem ;)

Faktycznie bentonit to rozwiązanie archaiczne ale i tanie a tak jak piszesz przy domach jest to przerost treści nad formą.