Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spoinowanie i szpachlowanie GK oraz ścian - materiały

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zacząć spoinowanie płyt gk na poddaszu oraz nałożyć gładź. To samo tyczy się ścian i sufitów, gdzie mam już tynki gipsowe.

Możecie mi polecić jakieś masy i z której w jakim etapie korzystać. Chciałbym używać produktów firmy Knauf.

1. Jakich mas używać ?

2. Co wklejać na łączenia płyt i czym?

3. Jakich narzędzi używać ?

4. Czy gruntować płyty i ściany ?

5. Czy nakładać gładź na całe płyty ?

6. Czym to wyszlifować ?

Wiem, że jest gotowy temat - kompedium ale tam głównie przez cały wątek toczy się kłótnia.

Bo w Polsce jest przekonanie, ze moje jest zawsze lepsze a ktos kto wykonuje inaczej to amator. Powiedzienie "Panie kto Ci to robil . . . " idealnie pasuje do tego watku. Masz w tym watku 3 - 4 monterow ktorzy udzielaja sie caly czas i pewnie kazdy z nich wykonuje dobrze swoja prace. Wiec warto czerpac z ich wiedzy a klotnie "przesiac"

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

do spoinowania płyt najlepiej wykorzystać dedykowaną do tego rodzaju prac masę szpachlową, np. ACRYL-PUTZ® MS 30. Dzięki jej wykorzystaniu, nie ma już konieczności używania taśm wzmacniających. Obrobiona masa jest gładka i gotowa do malowania lub tapetowania.Z jej pomocą można również szpachlować ściany.

Masę najlepiej nakładać za pomocą szpachelki lub pacy ze stali nierdzewnej, zgodnie z zaleceniami producenta. Do gruntowanie płyt i ścian polecam natomiast zastosowanie ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny. Szlifowanie najlepiej wykonać papierem ściernym lub specjalną siatką ścierną (gradacja 150).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka