RAPczyn 25.06.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2016 Witam bym chciał zainstalować zestaw solarny 2-3osoby tylko ciepla woda bez wspomagania kotła (nie wierze w to) Piszac w prost dotacja to fikcja a ceny sa dość wysokie za wysokie wiec pomyślałem ze może samemu uda sie dobrać dobra instalacje tz skladaka znacznie taniej myslałem nad kolektorami plaskimi co do firmy nie mam wybranej wazne aby byl certyfikat keymark pompa wilo lub grunfosa co do sterownika jaki byscie polecili itp w rozumieniu zestaw ma byc w miare tani ale i wytrzymaly pewnie nie tylko mi sie to przyda Zacznę od cytatu z Georga Zylka: "Od wiary jest kościół, my jesteśmy od techniki". Są możliwości techniczne by system solarny dostarczył ponad 50% energii cieplnej w skali roku, więc drugie źródło ciepła staje się źródłem zapasowym. Ogólnie znana prawda mówi, że jak coś jest tanie to raczej dobre nie będzie i w tym miejscu aż prosi się o link do wpisu jak można "potanić" ogrzewanie podłogowe. Ta sama zasada tyczy się systemów solarnych. To, że kolektor posiada certyfikat SolarKeymark jeszcze nic nie znaczy - porównanie kolektorów przy 50stK wg SolarKeymark można zobaczyć TU (de) - polskie tłumaczenie TU. Jest kilka kolektorów Viessmann`a oraz innych firm z górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts