Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopot: chcemy tynk silikonowy Dryvit, Sto lub Caparol a Wykonawca Ceresit lub Weber

Recommended Posts

Mamy zgrzyt z (potencjalnym) Wykonawcą_deweloperem co do wyboru tynków zewnętrznych. Wpisaliśmy do specyfikacji, że tynk na elewacji (baranek 2 mm, kolor śmietankowy, ocieplenie z wełny) ma być z firm Dryvit, Sto lub Caparol. Natomiast Wykonawca upiera się, że zastosuje Webera lub Ceresit.

W umowie mamy zapis, że jeśli w Projekcie nie został precyzyjnie oznaczony typ materiału (kolor, producent...) to wykonawca przed zamówieniem musi uzyskać naszą akceptację dla swojej propozycji.

Mieliśmy właśnie podpisywać z nim umowę ale teraz zapaliło nam się czerwone światło.

Czy jego wskazanie na Ceresit lub Webera to jakościowo tak samo dobry wybór jak nasze typy?

Upierać się przy naszym wyborze czy zgodzić się na opcję wykonawcy?

No i najważniejsze - dlaczego nie zgadza się na naszą propozycję - macie pomysł?

Edytowane przez nuxe

Ja mogę się jedynie wypowiedzieć o Ceresit. Kilka lat mam styczność z systemami ocieplen Ceresit i nigdy nie było niespodzianek po kilku latach wszystko jest wporządku czy jeśli chodzi o całość elewacji w systemie czy też samo malowanie farbami Ceresit. Napewno nie ma się co obawiać o jego jakość po kilku latach.

fighter: albo odpał od sprzedającego...

pr-tech: to ja mam inne pytanie: a czym się różnią od siebie tynki, kleje etc produkowane w Polszcze i na polski rynek? Pytam tak na marginesie... bo jeśli cały margines jest taki jak ten który znam... to naprawdę pierdułami...

46k netto materiał+robocizna + 3k za rusztowanie dodatkowo????!!!!

49000 / 270 m2 na welnie 15cm? 181,50 netto/m2???!!!!

masakrycznie wysoka cena

na szybko:

- klej 190szara 6*0,75 = 4,5

- wełna (rockwool frontrock max e) 35,25

- kołki trzpien metal 4*0,52 = 2,08

- siatka 165g/m2: 2,20

- klej do siatki 190szara: 4,5*0,75 = 3,38

- grunt PG610: 2,00

- tynk klasy Thermosan NQG ( mozna i tanszy) 1,8*10 = 18,00

RAZEM materiał: 67 netto, robocizna na wełnie... no z 75 trzeba by wziac (juz z rustzowaniem)

142 netto...

cena mocno warszawska :)

Twoja oferta jest imho o jakies 11k netto za wysoka :) a trzeba wziac pod uwage ze ja do tanich wykonawcow nie naleze, a Caparol do tanich producentow chemii :)

i jeszcze listwa startowa metalowa ... :) to sie montuje w standardzie wiec nie dolicza sie kosztow robocizny, jest w tzw "m2"

2,5m tej listwy kosztuje 15zl netto ... czyli potrzebne jest jej 18szt. czyli za 270zl netto i powinna zostac zamontowana "w cenie" masz w wycenie ja z montazem za....1683 zł netto.

co do pozycji:

tynk na podsufitce i material - wg mnie z kolei mocno niedoszacowane... albo jakis partyzancki plan wykonania jej ze tak mega tanio :) albo to jest sam tynk do polozenia. Ciezko zgadnac z tej rozpiski.

montaz profili itd.. tam gdzie jest 105m - ciezko sie wypowiedziec - bo nie ma specyfikacji materiałowej, ani szczegółów wykonania tego.

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Czuliśmy, że ten wykonawca jest droższy od innych ale nie podejrzewaliśmy że aż tak nas naciąga.

Mam jeszcze pytanie o poprawność zaprojektowanych detali przy daszku nad wejściem (z blachy) oraz daszku nad garażem:

1) czy nie będzie problemu z zaciągnięciem tynku na deskę czołową + siatkę? Czy tynk na desce nie popęka?

2) czy w przypadku przelania się wody z rynny nie ma niebezpieczeństwa, że trafi ona pod obróbkę blacharską?

Daszek_wejście.jpg Daszek nad garażem.jpg

Chcieliśmy, żeby architekt ukrył nam rynny nad portalem wejściowym, no ale teraz mamy wątpliwości czy nie będzie z tym kłopotu.

na drewno nie odwazylbym sie bezposrednio polozyc kleju z siatka.

Najlepiej byloby zamocowac tam plyte cementowo-wloknowa (knauf AquaPanel, Fermacell Powerpanel HD) lub tego typu materiał

alternatywnie - dokleic cienki 1cm styropian, ale plyta cem-wloknowa jest do tego duzo lepsza.

na niej klej z siatka+grunt+tynk.

odnosnie rynny: tak dobiera sie srednice rynny vs polac dachu zeby odebrala cala wode a nie przelewala sie. wiec pytanie bardziej w strone dekarzy

• 2 weeks później...

Yaris, też nam się tak wydaje, że jeśli w Projekcie Wykonawczym nie ma wskazania na konkretny materiał (tzn. producenta i model) to decyzję podejmuje Inwestor. Tymczasem jeden z wykonawców podsunął nam projekt umowy z zapisem w tej sprawie:

"1) Wykonawca zobowiązuje się dokonywać zakupu i dostarczać we własnym zakresie materiały w asortymencie określonym w Kosztorysie Ofertowym Wykonawcy, w ilościach i zgodnie z potrzebami wynikającymi z Kosztorysu Ofertowego oraz dokumentacji projektowej. W przypadku rozbieżności pomiędzy wytycznymi w tych dokumentach, wiążące dla Stron są zapisy zawarte w Kosztorysie Ofertowym Wykonawcy".

2) "Dla materiałów nie decydujących o wyglądzie i estetyce domu takich jak: beton, stal, bloczki fundamentowe, drewno, materiały ścienne, stropowe, kominy, płyty gipsowo-kartonowe, tynki wewnętrzne, szlichty, izolacje cieplne i przeciwwilgociowe, decyzje zawarte w Kosztorysie Ofertowym Wykonawcy, uważane są za ostateczne i nie wymagające potwierdzenia wyboru przedmiotowych materiałów."

Bardzo dużo czasu poświeciliśmy na analizę naszego Projektu Budowlanego, Projektu Wykonawczego i Specyfikacji technicznej. Później tę dokumentację dostał wykonawca i na tej podstawie zrobił Kosztorys. Jeśli więc coś sobie zmienił w Kosztorysie (np. klasę betonu) -czego my nie wyłapiemy, to nasza dokumentacja projektowa idzie do kosza i obowiązuje kosztorys. Czy takie żenujące propozycje ze strony wykonawców są powszechne?

Edytowane przez nuxe

• 3 weeks później...
Ja myślę, że ogarnięty wykonawca też może odstąpić od pewnych decyzji podjętych zawczasu. Można aneksować umowę, jednak by specjalnie nie zawracać gitary zrobić raz jeszcze przegląd używanych materiałów i poinformować wykonawcę o chęci zmian. I jakoś to umotywować sensownie. :)

• 1 year później...
Niedługo startujemy z elewacją, jeden z wykonawców proponuje nam tynk Silikonowy Adexbud. Czy ten tynk jest tak samo dobry jak Caparol?

byl plan zeby w formie blog-a poprowadzic odpowiedzi, do ktorych pozniej moge linknac, oczywiscie nie ma czasu na prace, dom, spotkania, klientow, forum, strone i jeszcze blog-a, ale poswiec chwile czasu i zerknij, bo to akurat udalo mi sie napisac, dotyczy wprawdzie innego producenta, ale w 100% dotyczy Twojego przypadku.

http://fighter1983.med-bud.pl/

byl plan zeby w formie blog-a poprowadzic odpowiedzi, do ktorych pozniej moge linknac, oczywiscie nie ma czasu na prace, dom, spotkania, klientow, forum, strone i jeszcze blog-a, ale poswiec chwile czasu i zerknij, bo to akurat udalo mi sie napisac, dotyczy wprawdzie innego producenta, ale w 100% dotyczy Twojego przypadku.

http://fighter1983.med-bud.pl/

Fighetr czyżby jakiś rebranding?