Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

suche tynki, płyta KG klejona, zwykła czy twarda?

Recommended Posts

Witam

Planuje u siebie zrobić suche tynki na ścianach i mam kilka pytań:

1. Na przykładzie płyt SIniat - mają zwykłe, jak każdy, i utwardzone, nida expert - są cięższe i podobno twardsze, trochę droższe. Czy opłaca bawić się takimi płytami w domu jednorodzinnym? Bo są zalecane niby do lokali usługowych, szpitali itp...

2. Mam klatkę schodową, która w kilku miejscach ma 4-5 m wysokości, ale normalnie i tak nie starczy płyta 3m (bo wyższych chyba nie ma) więc i tak musiałbym tam kleić płytę nad płytą. Da się tak przykleić płytę w powietrzu? NIe będzie to pękać?

3. Do wykonawców - na jakich płytach dobrze Wam się pracuje? Siniat, Rigips, inne? Chodzi mi o kleje, płyty, system ogólnie

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

jeśli zależy Panu na większej twardości, to można zastosować wspomniane wyżej rozwiązania, jednak do użytkowania w domu w zupełności powinny wystarczyć „zwykłe", dobrej jakości płyty. Gdy chodzi o montaż płyt, powinny być one zamocowane stabilnie – przyklejenie płyt w powietrzu nie jest więc dobrym rozwiązaniem i może skutkować uszkodzeniem tak wykonanej konstrukcji. Do montażu płyt polecam zastosowanie Kleju gipsowego ACRYL-PUTZ® KG 31, zaś do ich spoinowania masę szpachlową ACRYL-PUTZ® MS 30.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka