Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka elektryczna akumulacyjna a deska 3-warstwowa

Wivaldi

Recommended Posts

Bardzo dobre rozwiązanie w przypadku G12. Potrzeby cieplne pomieszczeń, zdolności akumulacyjne wylewki i dystrybucja ciepła przez deskę trójwarstwową - to wszystko trzeba odpowiednio skonfigurować. Komfort cieplny będzie efektem wynikowym. Moim zdaniem - warto.

Na Parkiet zawsze można liczyć. :)

Wpisałem treść pytania, ale później odpowiedź znalazłem na stronie producenta deski 3-warstwowej na literę B.

A treść była taka:

Mam akumulacyjne ogrzewanie kablami grzejnymi w 10-cio centymetrowej wylewce. Udałem się na poszukiwanie deski trójwarstwowej po przeglądnięciu forum zdecydowany byłem na firmę na literę T (szwedzka podobno) I co ? W sklepie sprzedawca powiedział że deska 3-warstwowa nie może być na elektrycznym ogrzewaniu bo producent nie da gwarancji. Dlaczego ? Ze względu na temperaturę i szybkie nagrzewanie. Po moim wywodzie, że chodzi kable umieszczone są pośrodku grubości 10-cio centymetrowej wylewki, że nagrzewanie trwa kilka godzin minimum, że jest czujnik temperatury w podłodze, sprzedawca dalej upierał się przy swoim. W tej sytuacji inwestorka główna ( ja tylko zamiatam na budowie) powiedziała że nie wyda 20 k na podłogę bez gwarancji. Tak więc rekonesans zakończył się nim się na dobre zaczął.

Wieczorem najpierw opisałem to w pytaniu a potem znalazłem, a że nie mogłem ( albo nie potrafię) usunąć postu więc został pytajnik.

Dziękuje za odpowiedź.

Wylewki betonowe, stosownie do ich grubości, posiadają możliwości w zakresie akumulacji ciepła, gdzie wg PN EN ISO 6946 : 2008, ciepło właściwe betonu wynosi 840 J/(kgxK). Chcąc stworzyć pewien bufor - akumulator cieplny, przyjmijmy wylewkę betonową grubości 20 cm o masie 400kg/m² i w ciągu nocy nagrzejmy ją o 5ºC więcej, niż będzie posiadała pod koniec dnia. Okaże się, że w jednym metrze kwadratowym podkładu, potrafiliśmy zgromadzić [400kg/m2 x 840J/(kgxK)/3600x5K] = 467Wh energii cieplnej, którą możemy zagospodarować w ciągu dnia. 467Wh/14h = 33,4W z 1m², co w zupełności wystarczy na ogrzanie pomieszczeń w dobrze ocieplonym budynku, w ciągu przeciętnego zimowego dnia. Buforowanie ciepła w podłodze należy rozpatrzeć w kilku aspektach. Po pierwsze jest ono zawsze kosztem komfortu cieplnego. Po drugie, inwestycyjnie najtańsze będzie z kablami grzewczymi, eksploatacyjnie z pompą ciepła. Wracając do komfortu cieplnego, to ciekawym rozwiązaniem jest akumulacyjny podkład grzewczy z posadzką drewnianą, o stosunkowo dużym oporze cieplnych. Taka konstrukcja podłogi, umożliwia zgromadzenie większej ilości ciepła, a ponadto powolniej przekazuje je do pomieszczeń, dzięki czemu skoki temperatur są mniejsze, a ciepła zgromadzonego w podkładzie grzewczym starcza na dłużej. Funkcjonowanie takiego układu należy odpowiednio skonfigurować z uwzględnieniem odpowiedniej termoizolacji podkładu, właściwości drewna oraz amplitudy zmian temperatury i jej maksymalnej wielkości na powierzchni podłogi (27ºC). Edytowane przez Parkiet

• 2 months później...
a wszyscy spece od podłóg drewnianych twierdzą, że lite nie może być, bo będą zza duże straty cieplne. Tylko deska/parkiet warstwowa/y.

To co robić:confused:

Jeżeli wierzysz, że Ziemia jest płaska to słuchaj "speców od podłóg". Jeżeli chcesz się przekonać jak jest naprawdę to policz - wskazówki znajdziesz na www.parkietkomplex.eu w poradach w temacie drewno na podłogówce - co, jak i dlaczego. Prosta fizyka jest najbardziej przekonywująca a gęstość objętościowa drewnianych elementów podłogowych idzie w parze z przewodnością cieplną. To łatwo policzyć i porównać wzajemnie różne materiały z drewna.

Edytowane przez Parkiet

Straty ciepła ??

Najpierw rozgrzewasz podłogę a potem kładziesz na niej IZOLATOR ?

Gdzie w tym logika ??

Zastanów się dlaczego stosujesz kafle - przecież to izolator względem żeliwa.

Czy nie lepsza byłaby koza żeliwna od pieca lub kuchni kaflowej?

Gdzie Twoja logika?????

Edytowane przez Parkiet

Straty ciepła ??

Najpierw rozgrzewasz podłogę a potem kładziesz na niej IZOLATOR ?

Gdzie w tym logika ??

Nie ma żadnego problemu z takim izolatorem na tonach betonu.

W przypadku kabli grzejnych, po prostu ten proces przekazywania ciepła z rozgrzanego betonu, będzie po prostu trwał dłużej.

Przy wodnym OP, czynnik ogrzewający beton, po prostu nieco mniej się schładza. Przy grubej podłodze drewnianej, Tp wody będzie po prostu wyższa niż Tp wody z płytkami ułożonymi na betonie.

Energia cieplna nigdzie nie zginie, tylko jej przekazanie może się np wydłużyć, albo zmienić się dT.

Nie ma żadnego problemu z takim izolatorem na tonach betonu.

W przypadku kabli grzejnych, po prostu ten proces przekazywania ciepła z rozgrzanego betonu, będzie po prostu trwał dłużej.

Przy wodnym OP, czynnik ogrzewający beton, po prostu nieco mniej się schładza. Przy grubej podłodze drewnianej, Tp wody będzie po prostu wyższa niż Tp wody z płytkami ułożonymi na betonie.

Energia cieplna nigdzie nie zginie, tylko jej przekazanie może się np wydłużyć, albo zmienić się dT.

Jak widać jest logika - wystarczy pomyśleć i wszystko się składa. Przyłączam się do powyższego i pozdrawiam.

• 2 weeks później...
tak jak was czytam wszystko sie zgadza....kwestia jest tylko jak ograniczyc prace drewna..i koszty..jesli chodzi o lite..

Temat trudny ale da się - po prostu trzeba zrobić tak aby rozproszyć naprężenia w drewnie a nie pogorszyć jego przewodności cieplnej.

Wpadniesz do mnie to Ci pokażę jak to się robi.

Pozdrawiam,

Temat trudny ale da się - po prostu trzeba zrobić tak aby rozproszyć naprężenia w drewnie a nie pogorszyć jego przewodności cieplnej.

Wpadniesz do mnie to Ci pokażę jak to się robi.

Pozdrawiam,

ja wiem jak sie to robi bo twoja deske w reku mialem...

ukladalem na ogrzewanie lite nie raz i nie dwa..ale albo mozaiki sztorcowe albo egzoty..deske lita debowa nie zdecydowalbym sie..