Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria kuchenna - nietypowa

Juniorka

Recommended Posts

• 5 months później...
I jak sie sprawuje bateria? Jestes zadowolona?

Bardzo jestem zadowolona, to był udany zakup :). A dzięki mieszaczowi na końcu kranu nie mam żadnego osadu/kamienia w miejscu mocowania kranu z blatem :)

A powiedz czy kran masz sztywny, czy przekręca ci się w lewo i prawo? Nie wiem czy kto kwestia mocowania, ale ja na szczęście mogę go ruszać, a osoba, która go mocowała powiedziała, że nie powinien się ruszać.

Juniorka, obracać*wokół osi powinien się dać, chyba, że hydraulik coś źle podłączył i wężyki ograniczają*ruch? To jest bardzo praktyczna opcja, bo jeśli masz w zlewozmywaku miskę z namoczonymi warzywami i chcesz "obok" umyć ręce, to zwyczajnie kierujesz strumień obok.U mnie obraca się o co najmniej 45 stopni w jedną*i tyle samo w drugą stronę.

Paweł, każdy decyduje, na czym chce oszczędzić, na czym nie. 1000 zł to zdecydowanie nie jest tylko cena za wygląd.

Interona, no to na szczęście dla mnie, że hydraulik "źle" podłączył kran. Ja mu mówiłam, że ma się ruszać w lewo i prawo, zresztą nawet na instrukcji jest to pokazane, a on mi swoje, że nie powinien i ciągle kombinował, by go usztywnić, nie skończył, ja się nie upierałam i dzięki temu kran jest ruchomy :)

Pawel_13, to nie jest cena tylko za kształt.

• 4 weeks później...
A ja sobie zrobiłam zlew dla leworęcznych!!! Nic mnie nie tknęło , kiedy szukałam zlewozmywaka i większość półtorakomorowych miała dużą komorę po lewej stronie. Też tak wcześniej miałam, ale chciałam odsunąć się w prawo z czynnością zmywania. I udało mi się dostać w wersji przeciwpołożnej (niestety nieodwracalny). Baterii szukałam długo, wybór padł na TEKA AUK 983, chowaną w blat (zależało mi na tym, bo zlew pod oknem) i z wyciąganą wylewką - też mi zależało, bo namęczyłam się wcześniej sporo przy myciu blach i dużych garów. Mam piękny blat z konglomeratu i idąc od lewej : ociekacz (wycięty w blacie), mała komora, duża komora. Zlew jest podwieszany. W blacie wycięte otwory na baterię (pomiędzy dużą a małą komorą - bateria, na pojemnik z płynem (na wys. dużej komory ok. 1/4 od prawego brzegu) i na mieszacz do baterii w prawym narożniku dużej komory. Wczoraj myłam półki z lodówki i okazało się, że wylewka baterii z lewej strony jest bez sensu. Mogę się męczyć i spróbować przyzwyczaić albo namówić męża, żeby zamienił baterię i mieszacz miejscami. Wylewka w stanie niewyciągniętym nie sięgnie do małej komory, ale zawsze mogę ją wyciągnąć , a komory tej używam rzadko, tylko na osączanie owoców czy warzyw albo patelni, która nie mieści się w ociekaczu. Poradźcie, nie ma szans na zmianę, dziury w blacie są, kuchnia piękna a ja jak ta.....

ludwik_13 - a otwór pod dozownik nie masz też 35 mm?

Faktycznie zamiana byłaby w tym wypadku najlepsza, też ma mniej więcej pod koniec dużej komory (3/4)i wylewka na styk mi sięga do małej komory, ale tam i tak częściej spłukuję właśnie wyciąganą wylewką.

Jeżeli wszystkie otwory są takie same, to wymiana w dowolny inny będzie tylko kwestią uproszenia męża. Jeżeli znów wchodzi w grę tylko zamiana z mieszadłem, to spróbuj umyć tą przykładowe półki i udaj, że sięgasz ręką na prawą stronę po baterię.

Może się okazać, że wymiana będzie jeszcze gorszym wyborem niż teraz i bateria po lewej to tylko kwestia przyzwyczajenia.

Dzięki za wsparcie . Przyzwyczajam się. Okazało się, że mieszacz baterii był zamontowany odwrotnie - nie dość, że zamieniona ciepła z zimną, to jeszcze odkręcanie wody odbywało się poprzez pociągnięcie kurka do siebie a zakręcenie poprzez popchnięcie do tyłu. A teraz jest oK, czyli tak jak powinno być . I już jest wygodniej. Poza tym (dokładnie zaczęłam analizować swoje ruchy) pojemnik na gąbki i zmywaki mam po lewej stronie i jak gąbkę odkładam, to prawą do lewego..... To udało mi się zmienić bez problemu.

PS. Wszystkie otwory na szczęście są tej samej średnicy i są ustawione w jednej linii. Na razie nie zmieniamy.

• 2 months później...
Przyznam się szczerze, że myślałem nad zakupem takiej baterii, oglądałem kilka modeli i pracownik salonu mówił, że klienci to sobie chwalą :D Aczkolwiek raczej ciężko byłoby mi się przestawić i ciągle łapałbym za nasadę kranu ;) Edytowane przez Tomaszs131
reklama

• 2 weeks później...