Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka ceramiczna Braas czy Creaton

MatiKos

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie wyboru pokrycia dachowego.

Wybór padł na dachówkę ceramiczna glazurowana firmy Braas rubin 11v czarna glazura i Creaton Titania czarna glazura.

Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze, osób które miały z nimi styczność.

Dach jest wielospadowy

Powiem jak to sprawdzić. Proszę obejrzeć reklamy/grafiki/banery/foldery Creatona, a potem pójść do hurtowni i poprosić o pokazanie na żywo dachówki. Wszystko będzie jasne.

• 2 months później...
hej marcin wczoraj zamówiłem creaton simpla chciałem domino ale mój dostawca mówił że już nie załatwi i zaproponował mi simpla, też myślałem na tegalitem i teviva są to betonowe ale mnie to jeszcze nie odstraszało, zobaczyłem ten okapnik i wyglądał jakby nie zagęszczony taki porowaty oczywiście z dachu pewnie nie było by widać ale w końcu zdecydowałem się na creatona a tu kolejna niespodzianka, simple próbki już widziałem jest większa formatowa podobna do teaglitu/teviva czarna angoba taką wybrałem ładnie wygląda, nowy produkt pewne ryzyko zawsze istnieje ale widząc domino zdecyzdowałem się na simpla choć ta produkowana jest w Polsce a uważam że nasze zakłady też potrafią dobrze ją zdrobić

Potwierdzam. Oglądałem niedawno DuratopPRO, który jest zeroko reklamowany. Nie powiem, spodobał mi się bardzo, ale na żywo...

Też byłem zachwycony ulotkami i reklamą w Internecie a co gorsza nikt nie miał tego na składzie nawet żeby pokazać 1 szt.Udało mi się uprosić aby ściągli jedną abym mógł zobaczyć i pomacać.Oglądałem ale macać nie chciałem jak szybko wszedłem tak szybko uciekłem ze składu.Do reklamy chyba zrobili specjalną dachówkę bo nawet w 25% nie była do tej jednej podobna.Tragedia.

• 1 month później...
hej marcin wczoraj zamówiłem creaton simpla chciałem domino ale mój dostawca mówił że już nie załatwi i zaproponował mi simpla, też myślałem na tegalitem i teviva są to betonowe ale mnie to jeszcze nie odstraszało, zobaczyłem ten okapnik i wyglądał jakby nie zagęszczony taki porowaty oczywiście z dachu pewnie nie było by widać ale w końcu zdecydowałem się na creatona a tu kolejna niespodzianka, simple próbki już widziałem jest większa formatowa podobna do teaglitu/teviva czarna angoba taką wybrałem ładnie wygląda, nowy produkt pewne ryzyko zawsze istnieje ale widząc domino zdecyzdowałem się na simpla choć ta produkowana jest w Polsce a uważam że nasze zakłady też potrafią dobrze ją zdrobić

ironsmith, jak z Towją Simpla? Ja również wybrałem SIMPLE Creatona - okazał się to największy błąd jaki popełniłem podczas budowy. Dachówka krzywa, popękana, Skończyło się u mnie na reklamacji, niestety Creaton nie chce zwrócić mi pieniędzy za zmarnowane materiały. Nie wierzcie w super zdjęcia (photosop, wizualizacje) jak ją kupicie i przywiozą Wam na budowę - załamiecie się jej jakością....

• 5 months później...
  • 5 years później...

Poszukuję druku gwarancyjnego z firmy Creaton z 2014 roku. Może ktoś posiada takowy dokument, w którym są wyszczególnione warunki gwarancji.

Będę wdzięczny, gdyż wznawiam walkę z Creatonem.

Creatona nie polecam ze względu na podejście do klienta. Reklamuję dachówki Creaton Premion Finese , które stają się z roku na rok coraz bardziej białe z powodu wewnętrznych mikropęknięć / wykwitów. Mikropęknięć przybywa, dach coraz to bardziej szary zamiast błyszcząco czarnego, a firma Creaton stwierdziła, że cytuję "Nie możemy uznać, że zgłoszona przez Państwa wada dachówek, jest wadą podlegającą reklamacji w ramach gwarancji, gdyż ma ona charakter wyłącznie estetyczny."

Wspomnę jedynie, że dachówkę zakupiłem w 2009 roku. w 2014 roku została wymieniona z dokładnie tego samego powodu, który pojawił się ponownie.

Przypadek, że z dachówką dzieje się ciągle to samo?

Ciekawym jest również fakt, iż w 2020 roku w nowych warunkach gwarancyjnych jest dokładnie opisane wyłączenie z gwarancji cech estetycznych.