operator17 11.06.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Czy istnieja jakieś przeciwwskazania na rozprowadzenie kanałów WM pod podłogą?Dom ma być parterowy ale "podniesiony" (pod kondygnacją jest 120cm wysokości wolnej przestrzeni z ew. pózniejszym dostępem "na czworaka")Jeśli brak przeciwwskazań to czy montować anemometr w podłodze czy na ścianach?Chłopski rozum podpowiada mi iż "zużyte" powietrze z CO2 bedzie przy podłodze, a świeże powinno być nawiewane na wysokości 220cmJak wy to widzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
operator17 21.06.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Odpowiadam sobie sam.Dostałem info bezpośrednio od projektanta WM, asolt-awklejam niżej: Nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań żeby prowadzić kanały w tej przestrzeni, jednak wszystkie anemostaty muszą być przy suficie. Ze względu na to że trzeba by prowadzić kanały w ścianach pod sam sufit moim zdaniem lepiej i łatwiej rozprowadzić je w suficie podwieszanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.06.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Odpowiadam sobie sam. Dostałem info bezpośrednio od projektanta WM, asolt-a wklejam niżej: Nie ma jakichś specjalnych przeciwwskazań żeby prowadzić kanały w tej przestrzeni, jednak wszystkie anemostaty muszą być przy suficie. Ze względu na to że trzeba by prowadzić kanały w ścianach pod sam sufit moim zdaniem lepiej i łatwiej rozprowadzić je w suficie podwieszanym. Owszem anemostaty montuje się w suficie. Na szczęście na rynku jest sporo nawiewników podłogowych. Oczywiście, że wentylację można odwrócić, jedyny problem jaki napotkasz to większe koszty. Wentylacja z dołu w domach jest rzadko stosowana, stąd wybór asortymentu nawiewników jest skromny. Jeśli akceptujesz większe koszty lub problemy z dostępnością nawiewników to nie ma żadnych przeciwwskazań, by wentylację puścić z dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts