Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W Rębielicach Królewskich stanął wiatrak.

tp 27-07-2004 , ostatnia aktualizacja 27-07-2004 18:36

Maszt ma 53 metry wysokości, turbina - 33 metry średnicy, całość waży 200 ton i - zdaniem konstruktora - jeszcze w tym roku zacznie produkować prąd.

Ogromny wiatrak wyrósł na polach za zabudowaniami Rębielic. Jeszcze nie zaczął działać, a jego konstruktor już otrzymuje pytania z zagranicy o możliwość wykorzystania wiatraka w innych miejscach globu. - Jestem w kontakcie z Instytutem Energetyki, Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie, ale naukowcy czekają z opinią, aż zacznę produkować prąd -mówi Józef Antos, który elektrownię wiatrową ustawił na swoim polu. - Tymczasem jestem już po rozmowach o współpracy z firmą, która chce budować podobne wiatraki w Polsce, i szwajcarskim koncernem, który chce je ustawić w Australii i Niemczech.

Józef Antos ma 72 lata, skończył w Bytomiu technikum mechaniczne i wrócił do rodzinnej wsi. Prowadził warsztat naprawy maszyn. Jakieś 25 lat temu wpadła mu do ręki amerykańska gazeta z wizerunkiem wiatraka energetycznego. Zaczął się zastanawiać nad zasadami jego działania. Kreślił własne konstrukcje - z trzema łopatkami, czterema, dwunastoma. Stawiał ich metrowe modele na polu. Wreszcie stanął tam model z 300 łopatkami. Okazał się najbardziej wydajny. Dopracowywał go blisko 20 lat, aż wreszcie mógł się zabrać za budowę wiatraka we właściwej skali. Trzy osoby przepracowały przy jego powstawaniu tysiąc dniówek. Wszystkie części zostały wykonane na miejscu. Monumentalne urządzenie kosztowało już konstruktora 700 tys. zł. Przez ostatnie lata szukał odpowiednio dużej prądnicy dla elektrowni. Ponieważ nowa kosztuje dwa miliony złotych, rozglądał się za używaną nawet w Korei i Chinach. Wreszcie znalazł wymarzoną w likwidowanej polskiej kopalni za wielokrotnie mniejsze pieniądze.

- Chciałbym inaugurować działalność w końcu roku - mówi konstruktor. - Na inauguracji będzie duże międzynarodowe grono zainteresowanych. Mam już umowy z energetyką o odsprzedaży energii.

Może produkować nawet pięć megawatów prądu. Elektrownia wiatrowa wygląda jak duży wentylator, z łopatkami osłoniętymi specjalną czaszą. Dzięki temu, że ma 300 łopatek, a nie trzy, jak inne wiatraki energetyczne, już siła wiatru 2 m/s pozwala produkować prąd, podczas gdy holenderskie startują przy powiewie dwa razy większym.

Antos wyliczył, że inwestycja zwróci mu się w dwa lata. A on już bierze się za budowę drugiego wiatraka o maksymalnej wydajności dwa razy większej - 10 MW. Zapewnia, że zrobi to cztery razy taniej niż Holendrzy - już za 2,5 mln zł.

Komentują dla "Gazety"

Zenon Paduch, mieszkaniec Rębielic Królewskich:

Do Józefa Antosa ciągle ktoś przyjeżdża, z różnych stron świata. Jesteśmy z niego dumni, bo mimo wieku jest pełen energii. Tym bardziej że nie zatrzymuje pomysłów dla siebie. Mnie pozwolił wykorzystać swój projekt i też kończę minielektrownię na swoim polu. Będzie dawała 20 kilowatów, może niewiele, ale zmniejszy wydatki na energię. Jestem przekonany, że jego elektrownia już wkrótce będzie działała zgodnie z oczekiwaniami, a konstruktor jeszcze wiele dokona.

Wojciech Masłoń, Enion SA (dawniej Zakład Energetyczny Częstochowa):

Na koniec 2003 roku były w Polsce 43 elektrownie wiatrowe o łącznej mocy 28 megawatów. Największe są nad morzem, gdzie przeciętna moc to 1600 KW. W naszym regionie wydano dotychczas warunki budowy dla czterech takich obiektów. Ale, choć prace trwają od dawna, żadna nie rozpoczęła działalności.

Kurde, no jest takie ładne zdjęcie tego "wiatraczka i nie mogę go tutaj wkleić, ciekawe why???. Ale jest ono na http://www.gazeta.pl dodatek Częstochowa.

Rębielice to niedaleko mnie, postaram się tam pojechać w połowie sierpnia. Obejże, może uda mi się spotkać owego pana, może ma plany "troszeczkę" mniejszego wiatraczka.

Pozdrawiam. No i pmyślnych wiatrów...

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/

Pisałem o tym wiatraczku jakiś czas temu w wątku o elektrowniach wiatrowych. Sam fundament waży ponad 1500 ton :o

Do jego budowy musiał wykonać kilka urządzeń pomocniczych - dźwig, gilotynę do blachy i tokarkę odpowiednich rozmiarów.

Ma gość zacięcie i zakręcone pomysły.

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/#findComment-370400

Ptaki drapieżne powinien mieć nalepione coby inne odstraszać, jak to robią na autostradach.

Swoją droga ciekawe jakie to odgłosy wydaje i na jaką odległość.

Piorunochron wspaniały, z kilku km będą do niego błyskawice poziomo latały, fajny widok będzie. :wink:

Co do zakładu energetycznego to wcale nie powiedział, że goscia dołączy. :-?

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/#findComment-370463

Gość ma już wszystko praktycznie załatwione z Zakładem Energetycznym.

Czytałem o tym w gazetce wydawanej przez częstochowski ZE juz z rok temu. Ciekawe tylko czy w tzw "międzyczasie" coś się jakiemuś bucowi za biurkiem nie odwidziało...

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/#findComment-370516

RYDZU jak sam mówisz czytałeś już z rok temu.

A Enion wali gadkę, że zacytuję:

"W naszym regionie wydano dotychczas warunki budowy dla czterech takich obiektów. Ale, choć prace trwają od dawna, żadna nie rozpoczęła działalności."

Tu nie chodzi o bucowanie. Taki wiatraczek nierówno do sieci moc zapodaje i Zakład ma kłopoty z utrzymaniem w sieci stałej mocy, "wachlować mocą" musi, a mu się nie chce. Co z tego, że jest ustawa i zobowiązanie o odnawialnych źródłach energii względem UE. Jak znowu nas zaąłtwi obcy kapitał. Państwo Energetykę sprzeda bo za chwilę jedynie to na ZUS i limuzyny zostanie, a wtedy innastrańcy postawią swoje ustrojstwo z dopłatami UE. A my znowu będziemy "mądr po szkodzie". Tfu "i po szkodzie głupi"- znaczy biedny.

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/#findComment-370522

Co do zakładu energetycznego to wcale nie powiedział, że goscia dołączy. :-?

Niestety tu może byc duży problem, ale gdyby w ramach rozwoju nowoczesnej myśli pozwolili mu odsprzedawać prąd prywatnym osobom - np. do grzania (stabilność wartości prądu) - to można zebrać szybko materiał dowody i ewentualnie wdrożyć do produkcji.

A tak gościu się ząłamie przed wymaganiami z ZE

https://forum.murator.pl/topic/21169-taki-sobie-may-wiatraczek-polak-potrafi/#findComment-370591