Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże płyty betonowe na taras

Recommended Posts

Witam!

od poniedziałki ruszamy z budową podjazdu i tarasu. Wymyśliliśmy z żoną na taras i podest do domu duże płyty betonowe Libet Maxima 80x80x8... wykonawca odradza nam te płyty - że nie są impregnowane, że będzie znać na nich plamy , trudno się je układa itd...

ma ktoś taras z płyt Maxima ? my celujemy w popielaty kolor, ma być prosto i nowocześnie. zdjęcie poglądowe znalazłem w googlach. co polecacie ?

Libet-maxima-taras1.jpg

hej ... taras i podjazd skończony, foty jutro bo póki co zasypane piaskiem... kolor płyt popielaty... powiem szczerze czekaliśmy tydzień na te płyty bo są u nas na zamówienie, jak przyjechały mieliśmy lekką załamkę, zwykła szara płyta betonowa, ale okazało się że po rozpakowaniu są takie jak chcieliśmy czyli mają takie cienie więc nie są jednolicie szare... jak ekipa zaczęła kłaść te płyty okazało się że niestety niektóre mają wadę :( reklamacja i wymiana na nowe wolne od wad, znów poślizg - te płyty miały miejsca gdzie beton można było palcem drapać, ktoś nie do końca się przyłożył do wykonania tych płyt, ale wymienili na nowe i jest ok. Płyty mamy ułożone jedna do drugiej więc fuga minimalna zasypana normalnie piaskiem zobaczymy co będzie dalej, jak trochę minie czasu zamierzam je zaimpregnować. Podest do domu też mamy z tych płyt ale zrobiliśmy błąd bo mogliśmy wybrać kompletny system i zamiast kwadratowej palisady wybrać stopień maxima i byłby super efekt. Jutro zrobię foty :) generalnie jak ktoś lubi prosto, nowocześnie i minimalistycznie polecam te płyty! nam się bardzo podobają, koszt jednej 55zł /szt

Ja sam mam podobne płyty, z tym, że od Bruk Betu. Impregnowałem je raz, dostałem zniżkę na impregnat, więc skorzystałem. Moje płyty leżą już kolejny rok i tak naprawdę brudzą się jak każda nawierzchnia, ale myjką daje się je wyczyścić bez większego wysiłku. Dobrze jest też zrobić fugowanie, zresztą widzę, że masz to załatwione - w szczelinach może zbierać się dużo brudu, fugi ułatwiają sprawę.

Gość Konto usunięte_12*

Właśnie ukończyłem (samodzielnie - nie chwaląc się ;)) swój taras. Wykonany został z płyt szkliwionych 60x60x4 cm (firmy nie podaję, aby uniknąć podejrzenia o reklamę).

Fugi - żywiczne.

Wykonane wcześniej schody do domu z kostki klinkierowej (pokazywałem je tu na Forum) uprzednio miały fugi piaskowe.

Po dwóch latach użytkowania stwierdzam, że piasek do fugowania

nie nadaje się! Glony, mech i nawet chwasty, to upiorna codzienność :jawdrop:

Ponieważ zostało mi tej fugi żywicznej 1/3 pudełka, więc postanowiliśmy

z żoną je "zmodernizować" właśnie tą fugą.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Pokazywano mi tę fugę po kilku latach użytkowania i twierdzono, że nic się przez ten czas z nią nie działo.

Do "kolekcji" wad piasku, jako fugi, mogę dodać najważniejszą, o której zapomniałem: nagminne wypłukiwanie przez deszcze (nawet nie ulewne).

Po takim deszczu rolki jezdne w profilu nośnym bramy przesuwnej zgrzytają, aż "miło", a na ścianach domu i tarasu (jest ponad poziomem opaski z kostki) cały tynk mozaikowy wymaga każdorazowego oczyszczania :(

Natomiast po wypłukaniu piasku spomiędzy kostki - brud, kurz i nanoszona czarna ziemia, trzymają się świetnie stwarzając idealne środowisko dla mchu, glonów i sporych nawet roślinek :mad:

• 2 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
Jaki jest koszt takiej fugi żywicznej?

Spory :(

Za swoją płaciłem 250,- zł za wiaderko 25 kg. Dlatego zastosowałem najmniejszą przewidzianą przez producenta szczelinę pomiędzy płytami

- 5 mm.

Wszystko przez to, że nie wiedziałem (jak i miejscowy dystrybutor), iż producent ma w ofercie dwa rodzaje: grubo- i drobnoziarnistą.

Drugie wiaderko na dokończenie renowacji schodów z kostki klinkierowej zamówiłem właśnie w postaci tej drobnoziarnistej.

Pomiędzy kostkami mam b. małe szczeliny, więc teraz mam nadzieję, że będę się mniej męczył z ich "zapychaniem" :D

Też szczeliny mam wypełnione żywiczną fugą, jak ktoś trochę pokombinuje z szukaniem to da się i taniej znaleźć, tylko nie od razu i niekoniecznie w najbliższym sklepie. Zwykłe fugi łatwo się brudzą, można też jeszcze na wiele sposobów kombinować, ale jednak fuga to najbardziej sprawdzony.

• 1 month później...