alekzandra6 11.06.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Witam, Jestem studentką architektury i jednym z zadań naszego projektu budowlanego na zakończenie semstru jest zaprojektowanie układu cegieł w kominie. Mój komin ma wymiary 75x103. Nie znam się na tym, ale staram się, w oparciu o książki coś wykombinować. Mam jednak problem, ponieważ nie wiem w jaki sposób ułożyć cegły w środku. Nie wiem gdzie się poradzić, a mam nadzieję, że na tym forum jest ktoś kto mi pomoże. Proszę też o wyrozumiałość, jeśli to co zrobiłam nie ma żadnego sensu. Dopiero się uczę Załączam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekzandra6 11.06.2016 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Zrobiłam coś takiego: Poszerzyłam komin do 77cm, więc teraz wszystko ładnie mi wychodziło. Tylko czy tak może zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.06.2016 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Sugeruję kupić sobie jakiś podręcznik - może Poradnik Majstra Budowlanego da podpowiedź w wszystkich problemach, jeśli to za wysoki poziom - to w tym przypadku może starczy Murarstwo dla Zasadniczych Szkół Zawodowych - przyda się tak w ogóle skoro to jest nauka pływania na sucho, zapewne nigdy w życiu nie byłaś na budowie. W tych dziwnych rysunkach nie ma albo ściany komina albo przewodów kominowych chyba ? Tak pokrótce rysunek o co idzie w kominach, przykładowy obrazek oczywiście jakiegoś mniejszego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekzandra6 12.06.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Poradnik mastra budowlanego mam i przeczytałam rozdział poświęcony kominom. Wstawiam zdjęcie komina w moim projecie, może wtedy będzie widać jak to dokładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.06.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Boże chroń inwestorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekzandra6 12.06.2016 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Mogłabym prosic o jakiś konkretny komentarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.06.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Unikaj cegieł łamanych skośnie, bo na budowie nikt z piłą tego ciąć nie będzie , wstaw tam 3/4 cegłyPierwsza warstwa zrób przesuniecie w środku komina aby sąsiednie warstwy mijały się względem siebie a nie obok, czyli zaczynasz z 1/4 lub 3/4. po to ten zabieg aby kolejna warstwa miała przesunięte spoiny pionowe względem poprzedniej.. Otwarcia przewodów do rozrysowywania olej, przecież komin jest bez otwarcia po całości , łatwiej będzie ci rozrysować jak nie będzie tych otwarć (dajesz tam pełne cegły po całości i możesz wtedy naprzemiennie robić zakłady raz z jednej raz z drugiej. Ogólna zasada jest taka aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie, a tutaj masz je wszędzie Na kominy nie ma jednej recepty. Często w kominach cegły pomiędzy kanałami sa dostawiane bez przewiązania (co najwyżej po kilku warstwach jedno). Na wykładzie trzeba uważać aby to zrobić poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Unikaj cegieł łamanych skośnie, bo na budowie nikt z piłą tego ciąć nie będzie , wstaw tam 3/4 cegły Pierwsza warstwa zrób przesuniecie w środku komina aby sąsiednie warstwy mijały się względem siebie a nie obok, czyli zaczynasz z 1/4 lub 3/4. po to ten zabieg aby kolejna warstwa miała przesunięte spoiny pionowe względem poprzedniej.. Otwarcia przewodów do rozrysowywania olej, przecież komin jest bez otwarcia po całości , łatwiej będzie ci rozrysować jak nie będzie tych otwarć (dajesz tam pełne cegły po całości i możesz wtedy naprzemiennie robić zakłady raz z jednej raz z drugiej. Ogólna zasada jest taka aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie, a tutaj masz je wszędzie Na kominy nie ma jednej recepty. Często w kominach cegły pomiędzy kanałami sa dostawiane bez przewiązania (co najwyżej po kilku warstwach jedno). Na wykładzie trzeba uważać aby to zrobić poprawnie..."aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie"...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.06.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Wczoraj mecz to nie dziw się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.06.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 N. Często w kominach cegły pomiędzy kanałami sa dostawiane bez przewiązania (co najwyżej po kilku warstwach jedno). O tak budowanych kominach mówi się że "są sznurkiem wiązane" Świadczy to o niefachowości wykonawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.06.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Lub o tym kto budowę od strony praktycznej widział nie tylko na filmach. Jak wykańczałeś komin systemiwy klinkierem to wiesz o czym piszę jak nie to i nie ma o czym pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekzandra6 14.06.2016 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, dużo mi pomogły Niestety na wykładzie duzo o tym nie mowilismy, pani nadmienila tylko o różnych rodzajach cegieł, narysowalismy przykładowy układ i tyle. Mówiła żebyśmy w tym projekcie poradzili sobie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, dużo mi pomogły Niestety na wykładzie duzo o tym nie mowilismy, pani nadmienila tylko o różnych rodzajach cegieł, narysowalismy przykładowy układ i tyle. Mówiła żebyśmy w tym projekcie poradzili sobie sami. Tak. Dla wykładowców to mało istotny i wstydliwy problem. Dlatego potem połowa kominów do kominka, wymaga przeróbek. O umiejscowieniu komina w kalenicy to zapomniano na amen. Na jednej z uczelni (Wrocław) uczą, że w kalenicy jest belka płatwiowa, więc nie może być komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.06.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Ostatnio zrobiłem wejście do kominka na wysokości jakieś dwa metry (w myśl zasady 180 cm to minimum )...no i przyszedł gość od kominka i wywiercił wejście do komina 90 cm od posadzki...powiedz mi ze swojej praktyki co on do tego podłączy? Koze? czy sa jakieś inne kominki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.06.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Może obsadzi kominek na -50cm pod posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.06.2016 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Ostatnio zrobiłem wejście do kominka na wysokości jakieś dwa metry (w myśl zasady 180 cm to minimum )...no i przyszedł gość od kominka i wywiercił wejście do komina 90 cm od posadzki...powiedz mi ze swojej praktyki co on do tego podłączy? Koze? czy sa jakieś inne kominki? Trudno powiedzieć...może wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts