Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ cegieł w kominie

Recommended Posts

Witam,

Jestem studentką architektury i jednym z zadań naszego projektu budowlanego na zakończenie semstru jest zaprojektowanie układu cegieł w kominie. Mój komin ma wymiary 75x103. Nie znam się na tym, ale staram się, w oparciu o książki coś wykombinować. Mam jednak problem, ponieważ nie wiem w jaki sposób ułożyć cegły w środku. Nie wiem gdzie się poradzić, a mam nadzieję, że na tym forum jest ktoś kto mi pomoże.

Proszę też o wyrozumiałość, jeśli to co zrobiłam nie ma żadnego sensu. Dopiero się uczę :)

Załączam zdjęcie.

komin.jpg

Sugeruję kupić sobie jakiś podręcznik - może Poradnik Majstra Budowlanego da podpowiedź w wszystkich problemach, jeśli to za wysoki poziom - to w tym przypadku może starczy Murarstwo dla Zasadniczych Szkół Zawodowych - przyda się tak w ogóle skoro to jest nauka pływania na sucho, zapewne nigdy w życiu nie byłaś na budowie.

W tych dziwnych rysunkach nie ma albo ściany komina albo przewodów kominowych chyba ?

Tak pokrótce rysunek o co idzie w kominach, przykładowy obrazek oczywiście jakiegoś mniejszego:

embed.php-11.jpg

Unikaj cegieł łamanych skośnie, bo na budowie nikt z piłą tego ciąć nie będzie , wstaw tam 3/4 cegły

Pierwsza warstwa zrób przesuniecie w środku komina aby sąsiednie warstwy mijały się względem siebie a nie obok, czyli zaczynasz z 1/4 lub 3/4. po to ten zabieg aby kolejna warstwa miała przesunięte spoiny pionowe względem poprzedniej..

Otwarcia przewodów do rozrysowywania olej, przecież komin jest bez otwarcia po całości , łatwiej będzie ci rozrysować jak nie będzie tych otwarć (dajesz tam pełne cegły po całości i możesz wtedy naprzemiennie robić zakłady raz z jednej raz z drugiej.

Ogólna zasada jest taka aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie, a tutaj masz je wszędzie

Na kominy nie ma jednej recepty. Często w kominach cegły pomiędzy kanałami sa dostawiane bez przewiązania (co najwyżej po kilku warstwach jedno).

Na wykładzie trzeba uważać aby to zrobić poprawnie

Unikaj cegieł łamanych skośnie, bo na budowie nikt z piłą tego ciąć nie będzie , wstaw tam 3/4 cegły

Pierwsza warstwa zrób przesuniecie w środku komina aby sąsiednie warstwy mijały się względem siebie a nie obok, czyli zaczynasz z 1/4 lub 3/4. po to ten zabieg aby kolejna warstwa miała przesunięte spoiny pionowe względem poprzedniej..

Otwarcia przewodów do rozrysowywania olej, przecież komin jest bez otwarcia po całości , łatwiej będzie ci rozrysować jak nie będzie tych otwarć (dajesz tam pełne cegły po całości i możesz wtedy naprzemiennie robić zakłady raz z jednej raz z drugiej.

Ogólna zasada jest taka aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie, a tutaj masz je wszędzie

Na kominy nie ma jednej recepty. Często w kominach cegły pomiędzy kanałami sa dostawiane bez przewiązania (co najwyżej po kilku warstwach jedno).

Na wykładzie trzeba uważać aby to zrobić poprawnie

..."aby w pionie nie było spoin pionowych w pionie"...???

Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, dużo mi pomogły :)

Niestety na wykładzie duzo o tym nie mowilismy, pani nadmienila tylko o różnych rodzajach cegieł, narysowalismy przykładowy układ i tyle. Mówiła żebyśmy w tym projekcie poradzili sobie sami.

Tak. Dla wykładowców to mało istotny i wstydliwy problem. Dlatego potem połowa kominów do kominka, wymaga przeróbek. O umiejscowieniu komina w kalenicy to zapomniano na amen. Na jednej z uczelni (Wrocław) uczą, że w kalenicy jest belka płatwiowa, więc nie może być komin...

Ostatnio zrobiłem wejście do kominka na wysokości jakieś dwa metry (w myśl zasady 180 cm to minimum :) )...no i przyszedł gość od kominka i wywiercił wejście do komina 90 cm od posadzki...powiedz mi ze swojej praktyki co on do tego podłączy? Koze? czy sa jakieś inne kominki?

Trudno powiedzieć...może wie co robi.;)