Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twardość betonu B15 / B20 na przestrzeni lat

Recommended Posts

Część,

szukam wykresu, który zobrazuje mi twardość betonu B15 lub B20 na przestrzeni lat?

Po jakim czasie ten beton osiąga swoje parametry, jak to jest za 5 lat, jak za 50 lat.

Jak jest z ta relaksacją betonu, pełzaniem betonu, skurczami?

Sprawa dotyczy fundamentów i stropu w domu jednorodzinnym.

Pozdrawiam.

Myślę, że nie do końca wiesz o co pytasz. Pierwsza rzecz, że klasy betonu nie są uzależnione od "twardości" (twardość nie jest tożsama z wytrzymałością na ściskanie, a tą właśnie opisuje klasa). Druga rzecz, że cechy takie jak skurcz, pełzanie, relaksacja stali, zależą od szeregu czynników, ale tylko w niewielkim stopniu od klasy wytrzymałościowej (bo takimi klasami operujesz, pisząc po staremu B15, B20). Liczy się rodzaj zastosowanego cementu, stosunek w/c, rodzaj kruszywa, stopień zbrojenia, rozstawy zbrojenia, krzywa uziarnienia kruszywa, pielęgnacja. Nie będę się tutaj na ten temat rozpisywał, ani wchodził w szczegóły, bo mi za to nie płacą ;). Ale mogę Cię naprowadzić na odpowiednią literaturę, albo pogadaj z kimś w betoniarni, technolog ma takie rzeczy w małym palcu (powinien mieć).

Z ciekawości zapytam - skąd takie rozważania przy budowie domu jednorodzinnego i skąd w ogóle to B15? Czyżbyś miał w projekcie przewidzianą taką klasę betonu dla elementów konstrukcyjnych?

Na budowie wszystko ok, tak pytam tylko z ciekawości :)

Nabyłem książkę "Projektowanie konstrukcji żelbetowych" styś kamiński pędziwiatr ale nie mogę tam wprost odnaleźć tego co chcę, być może dlatego, że jest to zbyt matematycznie podane, ale co nieco łapię gdyż jestem inż. programistą i sporo matmy na studiach miałem :)

Po prostu zastanawiam się, jak pracuje i jak zachowuje swoje parametry beton (taki budowlany, popularny) w osi czasu. Czy jest taki czas, że beton traci swoje właściwości? Np. po 100 latach?

Czy jest taki czas, że trzyma swoje parametry optymalne? Np. rok?

Generalnie się przyjmuje, że beton nie traci wytrzymałości nigdy. Po 5 latach osiąga swoją maksymalną wytrzymałość.

Traci swoje właściwości gdy zachodzi korozja betonu, która powoduje odpryskiwanie betonu, wypłukiwanie minerałów, karbonatyzację. Ale to są warunki trudne dla betonu, które są w praktyce (poza labolatorium) nie do określenia.

"Generalnie się przyjmuje, że beton nie traci wytrzymałości nigdy. Po 5 latach osiąga swoją maksymalną wytrzymałość. " ... i generalnie są to pierduły... Wytrzymałość betonu po iks latach zależy od miejsca gdzie był. Amerykanie przeprowadzili badania i wyszło im, że z wylanego betonu klasy B40 będącym "w fundamencie" i przysypanym ziemią tylko top po około dwudziestu latach był to beton nieco powyżej B50, kiedy był cały czas w wilgotnym otoczeniu (np. mokra ziemia dużo wilgoci) dobił do około B70 - B80, a jeśli ma cały czas styczność z wodą - to potrafi dobić do około B110...

Pytanie z jakiego cementu był to beton i jaka była metodologia badań... Dla mnie te wyniki są generalnie niewiarygodne, ale fakt faktem, że beton generalnie osiąga w dłuższych okresach wytrzymałości na ściskanie lepsze od wymaganych projektowo dla danej klasy (jeżeli się totalnie nie spier.... roboty) i na tym możemy poprzestać. Te o wysokim tempie narastania wytrzymałości w początkowych okresach, w dłuższych okresach szybciej osiągają swój szczyt możliwości (i osiągają niższy pułap niż betony o niskim tempie przyrostu wytrzymałości). Ale od momentu osiągnięcia wytrzymałości projektowej, dalszy przyrost jest generalnie rzecz biorąc bez znaczenia - dla inżyniera to powinno być jasne, piszę to dla zwykłych ludzi, np. dla autora tematu, który zaimponował mi zakupem podręcznika do konstrukcji żelbetowych ;). Na dużych budowach dobór mieszanki to istotna kwestia technologiczna, na małych budowach w większości przypadków mało istotna, chyba że inwestor chce betonować np. w zimę.

Tak czy inaczej konstrukcja np. stropu podlega zjawiskom pełzania i relaksacji stali, więc z czasem odkształcenia trwałe będą narastać. I przyrost wytrzymałości na ściskanie w czasie jest tu bez znaczenia. Istotne jest to, że z czasem spada moduł sprężystości betonu, na ludzkie = sztywność. Natomiast nie w takim stopniu, żeby dzieci inwestora miały się tym przerazić. Co do fundamentów - jeżeli podbudowa nie była spier... i ławy wykonane zgodnie z projektem, to niech spoczywają w pokoju, nic im nie będzie. Fundamenty to najtrwalsze elementy konstrukcji.

A jeszcze co do betonu rzymskiego - porównywanie go ze współczesnym betonem cementowym nie jest na miejscu. Beton cementowy nie dorasta do pięt trwałością tamtemu.

Edytowane przez nalog

Do "nalog". mam kilka uwag :)

1. To starożytny beton nie dorasta do pięt współczesnemu. Nie ma co do tego wątpliwości .....

2. Moduł sprężystości betonu zdecydowania wzrasta z czasem. Do obliczeń żelbetu przyjmuje się w uproszczeniu że spada aby uwzględnić zarysowania i pełzanie (tzw. efektywny moduł)

Ad 1. Zwróć uwagę, że pisałem o trwałości. Podchodzę do tego empirycznie - wg mnie stopień zachowania zabytków rzymskich świadczy na korzyść trwałości betonu rzymskiego. Weź pod uwagę warunki w jakich pracowano w starożytności. Weźmy jakiś element z betonu cementowego kręconego "na oko", jak wygląda powierzchnia po 50 latach wystawienia na warunki atmosferyczne? A jak wygląda panteon? To wskazuje prawdziwy potencjał.

Ad 2. True.