Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klej do ocieplenia styropianem - jaki najlepszy ?

ekmir

Recommended Posts

Jaki klej można z powodzeniem zastosować do klejenia płyt styropianowych do ściany zewnętrznej z bloczków betonu komórkowego ?

Czy lepiej zastosować klej cementowy czy poliuretanowy ?

Podobno dobry klej powinien zawierać odpowiednią ilość substancji organicznych (tzw. organiki, głównie polimerów) w kleju,

gdyż na przyczepność kleju do styropianu wpływa ilość i jakość polimeru, który został zastosowany w danej recepturze, a na skuteczność mocowania do ściany – cement zawarty w zaprawie klejącej.

Bardzo proszę o sugestie, i uwagi.

Gość Konto usunięte_1*
ja kleiłem , piankowymi i maltą z wiadra by mi do głowy nie przyszło kleić , dobry klej to tytan eos oraz insta stick tym drugim lepiej się robi szybciej stabilizuje ,nie ma takiej siły aby dobrze przyklejona płyta oderwała

• 4 weeks później...

Podłoiże z gazobetonu jest krytyczne ze względu na wysoka nasiąkliwośc i odciągani wody z zaprawy , stąd koniecznośc stosowania klejów o wysokich zawartosciach dodatków .

Musi mieć podwyższoną zawartośc związków organicznych

- dodatki organiczne , żywice

- opóźniacze wiązanie utrzymujące wode

Związki te są jedne z podstawowych, które kształtują cenę i wpływają na jakośc

Z reguły nie jest to do ustalenia przez laika, chyba ze zacznie studiowac aprobaty techniczne - informają są straty prażenia / zawartośc popiołów

Dobry materiał PCI Multicrete Super White

http://www.pci-polska.pl/fileadmin/database/Polish_website/Broszury_pl/broszura_ETICS_v11_www_.pdf

Ponadto ściana powinna być solidnie zagruntowana

• 2 weeks później...
Podłoiże z gazobetonu jest krytyczne ze względu na wysoka nasiąkliwośc i odciągani wody z zaprawy , stąd koniecznośc stosowania klejów o wysokich zawartosciach dodatków .

Musi mieć podwyższoną zawartośc związków organicznych

- dodatki organiczne , żywice

- opóźniacze wiązanie utrzymujące wode

Związki te są jedne z podstawowych, które kształtują cenę i wpływają na jakośc

Z reguły nie jest to do ustalenia przez laika, chyba ze zacznie studiowac aprobaty techniczne - informają są straty prażenia / zawartośc popiołów

Dobry materiał PCI Multicrete Super White

http://www.pci-polska.pl/fileadmin/database/Polish_website/Broszury_pl/broszura_ETICS_v11_www_.pdf

Ponadto ściana powinna być solidnie zagruntowana

No a kleje poliuretanowe (piana) ?

Ja robię na klej z worka. Możę trzeba się trochę spocić. Ale parę kg spadło z wagi a mnie to cieszy.

Wracając do tematu. Mam ścianę z ytonga. System cały z Caparola. Przed klejeniem gruntowałem ściany. Klej wg zaleceń, kleję na grzebień. Naprawdę mocno trzyma ściany.

Wcześniej na strychu kleiłem tytanem z worka. Tu zdecydowanie gorsza jakość, gorsza urabialność jak i trzymanie. Na próbę użyłem pianki do klejenia. Łatwiej, szybciej. Jednak wg mnie mocniej trzyma klej z worka.

Ja mam również ściany z BK - dokładnie Solbet....ja mogę polecić dwa kleje, które używałem na mojej budowie:

- mineralny Caparol 190 brałem mocniejszy z włóknami, ponieważ mam styro grafit

- poliuretanowy Ceresit CT 84, choć miałem również porównanie z innymi trzema klejami w pianie - ten mogę polecić najbardziej, a kleiłem również styropian XPSa...

oby dwa trzymają MEGA....oczywiście zawsze prędzej, gruntowałem BK gruntem głęboko-penetrującym...

....ostatnio załapałem się za głowę...na całą budowę zużyłem razem blisko 70 puszek pianki i kleju...

Edytowane przez Hanss

• 2 weeks później...