ekmir 12.06.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Jaki klej można z powodzeniem zastosować do klejenia płyt styropianowych do ściany zewnętrznej z bloczków betonu komórkowego ? Czy lepiej zastosować klej cementowy czy poliuretanowy ? Podobno dobry klej powinien zawierać odpowiednią ilość substancji organicznych (tzw. organiki, głównie polimerów) w kleju, gdyż na przyczepność kleju do styropianu wpływa ilość i jakość polimeru, który został zastosowany w danej recepturze, a na skuteczność mocowania do ściany – cement zawarty w zaprawie klejącej. Bardzo proszę o sugestie, i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 12.06.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 ja kleiłem , piankowymi i maltą z wiadra by mi do głowy nie przyszło kleić , dobry klej to tytan eos oraz insta stick tym drugim lepiej się robi szybciej stabilizuje ,nie ma takiej siły aby dobrze przyklejona płyta oderwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.07.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Podłoiże z gazobetonu jest krytyczne ze względu na wysoka nasiąkliwośc i odciągani wody z zaprawy , stąd koniecznośc stosowania klejów o wysokich zawartosciach dodatków .Musi mieć podwyższoną zawartośc związków organicznych - dodatki organiczne , żywice- opóźniacze wiązanie utrzymujące wode Związki te są jedne z podstawowych, które kształtują cenę i wpływają na jakośc Z reguły nie jest to do ustalenia przez laika, chyba ze zacznie studiowac aprobaty techniczne - informają są straty prażenia / zawartośc popiołówDobry materiał PCI Multicrete Super White http://www.pci-polska.pl/fileadmin/database/Polish_website/Broszury_pl/broszura_ETICS_v11_www_.pdf Ponadto ściana powinna być solidnie zagruntowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.07.2016 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Podłoiże z gazobetonu jest krytyczne ze względu na wysoka nasiąkliwośc i odciągani wody z zaprawy , stąd koniecznośc stosowania klejów o wysokich zawartosciach dodatków . Musi mieć podwyższoną zawartośc związków organicznych - dodatki organiczne , żywice - opóźniacze wiązanie utrzymujące wode Związki te są jedne z podstawowych, które kształtują cenę i wpływają na jakośc Z reguły nie jest to do ustalenia przez laika, chyba ze zacznie studiowac aprobaty techniczne - informają są straty prażenia / zawartośc popiołów Dobry materiał PCI Multicrete Super White http://www.pci-polska.pl/fileadmin/database/Polish_website/Broszury_pl/broszura_ETICS_v11_www_.pdf Ponadto ściana powinna być solidnie zagruntowana No a kleje poliuretanowe (piana) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.07.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Ja robię na klej z worka. Możę trzeba się trochę spocić. Ale parę kg spadło z wagi a mnie to cieszy. Wracając do tematu. Mam ścianę z ytonga. System cały z Caparola. Przed klejeniem gruntowałem ściany. Klej wg zaleceń, kleję na grzebień. Naprawdę mocno trzyma ściany. Wcześniej na strychu kleiłem tytanem z worka. Tu zdecydowanie gorsza jakość, gorsza urabialność jak i trzymanie. Na próbę użyłem pianki do klejenia. Łatwiej, szybciej. Jednak wg mnie mocniej trzyma klej z worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 18.07.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 (edytowane) Ja mam również ściany z BK - dokładnie Solbet....ja mogę polecić dwa kleje, które używałem na mojej budowie:- mineralny Caparol 190 brałem mocniejszy z włóknami, ponieważ mam styro grafit- poliuretanowy Ceresit CT 84, choć miałem również porównanie z innymi trzema klejami w pianie - ten mogę polecić najbardziej, a kleiłem również styropian XPSa...oby dwa trzymają MEGA....oczywiście zawsze prędzej, gruntowałem BK gruntem głęboko-penetrującym... ....ostatnio załapałem się za głowę...na całą budowę zużyłem razem blisko 70 puszek pianki i kleju... Edytowane 18 Lipca 2016 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 02.08.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Termo Organika jest producentem najwyższej jakości klejów do styropianu oraz kleju do siatki. Do wyboru do koloru:)https://termoorganika.pl/kleje-do-systemow-ocieplen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts