Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaką pralkę polecacie?

anaki112

Recommended Posts

Jaką polecaie pralkę ładowaną od przodu? poszukuje dobrego sprzętu do 1600 zł

Zerknij sobie na pralki marki Candy. Sama jestem posiadaczką ich praliki z serii slim już od dłuższego czasu i nie narzekam. Dużo programow, wszystko oznaczone. Pralka się nie psuje. Raz tylko wciagnęła skarpetkę :p

Kupiłam bo moi rodzice mają pralkę tej firmy od ponad ... 15 lat tak wiec postanowiłam nie zmieniać firmy. Poza tym pralka zajmuje niewiele miejca w łazience bo ma 40 cm głębokości a pojemność całkiem znośna ( 6 kg ale to nam wystarcza). Wadą jest to,że jest trochę głośna ale za to ma dużą prędkość wirowania.

Boscha - gdzie programator kosztuje 80 % ceny pralki, a reszta części jest niewymienna. Za 1600 zł będziesz miała dwie pralki w promocji i pośmigają dwa razy dłużej niż jedna i będą świeże, czyste, bez kamienia, nie musisz o nie dbać, nie licząc gwarancji zamiast na 2 lata to na 4 lata. Ja kupiłem whirlpool'a i śmiga już dwa lata koszt 699 zł w promocji Neonet, ma wszystko co trzeba bez wodotrysków, prosty, łatwy w obsłudze, ma krótkie programy, pauze, wyjmowany pojemnik na proszek (można opłukać wodą i wysuszyć). Nie kupuj tych z dużym wsadem bo im większy wsad tym pranie gorzej się pierze. Lepiej zrobić dwa krótsze cykle i mniej ubrań. A prędkość wirowania - 1200 obr/min, owszem pranie suchsze ale wymięte i trudne do rozprasowania, spokojnie wystarcza 800 a nawet 600.

Boscha - gdzie programator kosztuje 80 % ceny pralki, a reszta części jest niewymienna. Za 1600 zł będziesz miała dwie pralki w promocji i pośmigają dwa razy dłużej niż jedna i będą świeże, czyste, bez kamienia, nie musisz o nie dbać, nie licząc gwarancji zamiast na 2 lata to na 4 lata. Ja kupiłem whirlpool'a i śmiga już dwa lata koszt 699 zł w promocji Neonet, ma wszystko co trzeba bez wodotrysków, prosty, łatwy w obsłudze, ma krótkie programy, pauze, wyjmowany pojemnik na proszek (można opłukać wodą i wysuszyć). Nie kupuj tych z dużym wsadem bo im większy wsad tym pranie gorzej się pierze. Lepiej zrobić dwa krótsze cykle i mniej ubrań. A prędkość wirowania - 1200 obr/min, owszem pranie suchsze ale wymięte i trudne do rozprasowania, spokojnie wystarcza 800 a nawet 600.

to czy osadzi się kamień raczej nie zależy od producenta....whirpoola mieliśmy kiedyś 11 lat i nie było awarii...1,5 roku temu kupiliśmy ponownie whirpool i po roku spaliła się grzałka

to czy osadzi się kamień raczej nie zależy od producenta....

A gdzież ja napisałem że kamień osadza się w zależności od producenta ? Chodziło mi o to że każda nowa będzie wolna od eksploatacyjnych osadów (kamień wapienny, piasek, proszek) i nie będzie brzydko pachniała :). Takie mamy czasy że są rzeczy które warto kupić tańsze a częściej

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ja również polecam Candy. Pralki są niedrogie bo wiele modeli o sensownej pojemnosci mozna kupić w cenie mniejszej niż 1000 zł ( warto jest sobie oczywiście wszystko porównać wcześniej w sieci , ceny w róznych sklepach bo rożnice mogą byc znaczne). Sam mam obecnie ich pralkę slim GVS34 126DC3/2-S . Pralka przy 38 cm grubości mieści 6 kg prania. Programów jest sporo. Pralka ma również system smart tak wiec można sobie zaprogramować programy samodzielnie.

nam zdechł bardzo wypaśny bosch. Działał 8 lat, padła przetwornica częstotliwości (zwana tez sterownikiem silnika) za bagatela 800 zł.

Mechanik który kupił zwłoki pralki polecał Boscha z serii WAE. Pralka stara, bardzo dopracowana z tanimi częściami. Nie polecał wyższych modeli bo kończą jak nasza. WAE przestała byc produkowana, w sklepach i na magazynach wiele ich nie ma. Trza się spieszyć.

nam zdechł bardzo wypaśny bosch. Działał 8 lat, padła przetwornica częstotliwości (zwana tez sterownikiem silnika) za bagatela 800 zł.

Mechanik który kupił zwłoki pralki polecał Boscha z serii WAE. Pralka stara, bardzo dopracowana z tanimi częściami. Nie polecał wyższych modeli bo kończą jak nasza. WAE przestała byc produkowana, w sklepach i na magazynach wiele ich nie ma. Trza się spieszyć.

A ja mam Siemensa czyli bliźniaka tej właśnie serii Boscha (tyle, że jeszcze bez wyświetlacza). Padły amortyzatory, po 260 zł sztuka. Plus wymiana, bo tak jest to zrobione, że samemu nie poradzisz. Fakt jest faktem, że 15 lat przekulała. Czy to dużo czy mało, trudno powiedzieć. Frania pewnie i 50 lat pociągnie. :)