darekola 28.07.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Jaka powinna być grubość tynku wewnątrz?Tradycyjnego i gipsowego. Chodzi mi o to ile wypuścić puszki elektryczne? Także jaka jest optymalna odległość puszek od drzwii podłogi? Chodzi o włącznik i gniazdo. P.S. Szukam w "szukaj", ale jakoś nie mogę dojść. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaAn 28.07.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2004 Nie znam się zupełnie na elektryce ale z pomocą znajomych sami zakładamy instalację. Mamy już zrobione bruzdy pod kable (chyba inna sytuacja - nie kładziemy nowych tynków, ale w starych ryjemy - były grube na około 10-15 mm) Jeżeli chodzi o odległość gniazdek, to podobno na około 40 cm od podłogi (kuchnia i łazienka inaczej). Ale my robimy wszystko na zasadzie -żeby było wygodnie. Jak są dzieci w domu to może lepiej włączniki trochę obniżyć, żeby nie miały problemu z zapalniem światła. Zamierzasz sam (sama?) robić instalację?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 29.07.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Hej. Widzę sami nowi Ja też robie sam prąd i tynki (cem.-wap.). tynki są tak grube, aby przykryły nierówności ( kable, krzywe sciany).Najmniejsza grubośc to 0.5cm na scianie a kable byle nie widać( tzw DYP). Jak przyłożysz listwę wg tych wytycznych pionowo od podł. do sufitu to Ci wyjdzie ile wysunąć puszkę. Odległości puszek u mnie: - 10-15cm od krawedzi drzwi - ok 30cm od podłogi- gniazda - ok110-120cm od podł. - kontakty Puszka po tynkowaniu nie powinna wystawac w tynku, bo potem osprzęt bedzie odstawał. Pamiętaj to jest tylko moje zdanie amatora, najważniejsza wygoda. Skocz do byle jakiej biblioteki i zapytaj, albo jakiegoś fachmana. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts