Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd hydroizolacji w pomieszczeniu pod schodami

ziz

Recommended Posts

Witam wszystkich. Od kilku dni głowię się nad problemem z hydroizolacją posadzki na gruncie w moim nowo budowanym domu. Otóż, pod schodami jest pomieszczenie gospodarcze obniżone względem posadzki domu o 70 cm a względem terenu około 35 cm. Ściany wewnętrzne i zewnętrzne wymurowane zostały na papie termozgrzewalnej, fundament wysmarowany dysperbitem. I niby ok, ale zrobiliśmy już tynki wewnętrzne i dopiero teraz oświeciło mnie, że tynkarze zatynkowali papę wystającą ze ścian w tej pralni pod schodami oddzielającą ściany fundamentowe od ścian budynku. Zapewne według sztuki papa ta powinna iść po ścianach w dół aż do chudziaka. Tyle że ta ściana już jest otynkowana. Teraz moje pytanie... Co z tym zrobić? Skuwać tynk, szukać resztek papy i łączyć to wszystko? Tylko jak to jest z papą na ścianie? To się tynkuje? Okłada płytkami? A może jakiś specyfik którym pomaluję całą nieckę (podłogę i ściany do poziomu na którym kończy się ściana fundamentowa bez potrzeby kucia?

Proszę o pomoc :(

Na ilustracji kolorem czerwonym zaznaczyłam papę, niebieskim dysperbit a żółtym papę którą mam zamiar położyć pod posadzkę. Tylko co z tymi ścianami :/

pralnia.jpg

papa jest izolacją przy której musisz zrobić warstwę dociskowa, np. z cegły pełnej .

Jeżeli nie masz wody teraz to olej to,

Jeżeli nie możesz spać to odetnij równiutko tynk tuż nad papa, skuj go, ewentualna pape wystajaca odetnij do zera, weź izoolację mineralna elastyczna i połóż na ścianą wychodząc lekko ponad papę i oczywiście podłoge. potem otynkuj .wylej posadzkę, zapomnij, ciesz się nowiuśką pralnia.

To

Dzięki za odpowiedź. Wody nie mam, ale wolałabym spać spokojniej :). A wymalowanie pomieszczenia 2x3m to koszt około 300-400pln. Tylko nie chce mi się skuwać tynku. Chyba pokuszę się o pomalowanie tynku trochę ponad wysokość miejsca łączenia ścian z fundamentem.

Bardzo dużo jest tych produktów i nie jestem pewna który gdzie się stosuje. Wcześniej myślałam o jakiejś folii w płynie. Z tego co napisałeś to znalazłam pierwszy z brzegu np: MAPELASTIC 32 kg (A+B) - z opisu wynika że będzie pasował - na tynki cementowo-wapienne również.

No to rzeczywiście lipka :) Muszę to przemyśleć.

A tak przy okazji to możesz doradzić czym uszczelnić połączenie papy spod ścian i na chudziaku wewnątrz? Tzn. w niektórych miejscach mam za krótki fartuch papy wystający spod ściany (około 2 cm) i chciałabym czymś posmarować połączenie ściana-chudziak zanim położę na to papę. Zastosuję połączenie papy proponowane na stronie Icopal'a, czyli zakład w rogu na ścianę, ale posmarować czymś będzie lepiej bo zakład powinien być na 20 cm :/ http://scdl.icopal.pl/fundament.icopal.pl/edytor/pliki/fundament/pdf/212bw1/212bw1_szczegol_D_2014.pdf

Na stronach producenta wyczytałam, że można to zrobić paskami kitu Icopal, ale to jakoś mi się nie widzi. Nie wiem jaką to ma konsystencję (czy to plastelina, czy pasek gumy)

Nie chcę stosować Primer'a bo jest na rozpuszczalnikach organicznych. Szukam od tygodnia czegoś co nada się pod papę termo (nie zniszczę jej palnikiem) i będzie też dobrym uszczelniaczem (coś jak KMB do wnętrz).

Edytowane przez ziz

Czym posmarować to ci nie doradzę bo papy nie używałem w tym celu. (albo folia jak sucho, albo mineralna jak coś może się dziać.

Są te mazidła icopala do przyklejania pap ale nazwy nie pamiętam.

W narożnikach (tam gdzie nie ma zakładu) palnikiem nie lataj, tylko sklej tymi bitumami, a palnikiem tylko środek.

Ta papa pod ścianami to raczej na palnik już się nie nadaje jak przezyła budowę domu

Dziś rozmawiałam z technikiem z Izohan'a. Zasmucił mnie, bo powiedział że zarówno mineralne jak i kmb czy folie płynne ulegną zniszczeniu pod palnikiem, więc sensu nie ma tego kłaść. Albo całość wysmarować czymś w stylu Izohan Izobut WM 2K bez papy, albo tylko papę z zakładem na ścianę.

Icopal ma właśnie Siplast Primer do gruntowania i Siplast Fundament, ale to wszystko jest na rozpuszczalnikach organicznych. Strasznie śmierdzą.